Γιατί φοβούνται το ΚΕΘΕΑ;

Τι είναι το ΚΕΘΕΑ; Αν το σκεφτείς απλά είναι μια διέξοδος στη ζωή. Η δημοκρατική διαδικασία αντιμετώπισης ενός δυνάστη, ενός εξουσιαστή όπως η πρέζα. Γιατί πρέπει να υπάρχει το ΚΕΘΕΑ; Όχι μόνο γιατί βοηθά τους τοξικοεξαρτημένους να καθαρίσουν, αλλά γιατί μαθαίνει τους ανθρώπους να ζουν. Να ζουν με ανθρώπους, σε δομές, να μοιράζονται τα προβλήματα τους και να συναποφασίζουν για τη ζωή τους.

Γιατί φοβούνται το ΚΕΘΕΑ;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το ΚΕΘΕΑ τους μαθαίνει να αφήσουν την ατομικότητα της πρέζας και των άλλων ουσιών και να επιστρέψουν σε μια ζωή που θα έχει μεγαλύτερη σημασία το «μαζί». Αυτό τους μαθαίνει. Τους μαθαίνει πως όταν το «μαζί» έχει αξία, τότε αποκτά μεγαλύτερη αξία η ζωή. Τους μαθαίνει να παλεύουν όταν πέφτουν και να ζητούν ένα χέρι για να σηκωθούν. Τους μαθαίνει όμως και να δίνουν το χέρι για να σηκώσουν κάποιον άλλο που έχει πέσει. Τους μαθαίνει πόση αξία έχει να σηκώνεστε μαζί, με κοινή προσπάθεια.

Τους μαθαίνει να λειτουργούν εθελοντικά για το κοινό καλό. Τους μαθαίνει να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες. Να συναποφασίζουν με τους υπόλοιπους για την καθημερινότητα όλων. Του μαθαίνει τη λειτουργία της κοινότητας. Τη λειτουργία της ομάδας και όχι την επικράτηση της μονάδας.

Το ΚΕΘΕΑ είναι ένα σπουδαίο απόκτημα σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να μοιράζεται, να λειτουργεί συλλογικά, να συναποφασίζει, να σπάει τα στεγανά. Μαθαίνει στους ανθρώπους να φωνάζουν ότι υπήρξαν εξαρτημένοι και τώρα είναι καθαροί. Όχι να κρύβονται.

Το ΚΕΘΕΑ παλεύει να κάνει το στίγμα όνειρο και την προσπάθεια ταξίδι με τα προγράμματα του. Είναι στεγνά μόνο ως θεραπευτικά προγράμματα. Δεν είναι καθόλου στεγνά στην προσέγγιση τους για τον τρόπο αντιμετώπισης των τοξικοεξαρτημένων. Δεν έχουν υποκατάστατα και ψυχοφάρμακα. Έχουν στήριξη πραγματική, ανθρώπινη, συλλογική. Σπουδαία!

Το αυτοδιοίκητο του οργανισμού, οι δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, το άμισθο Δ.Σ δεν ήταν εθιμοτυπικές υποχρεώσεις. Είναι βαθιά ριζωμένες επιλογές που διαπερνούν τη λειτουργία του οργανισμού. 

Όλα αυτά που είναι το ΚΕΘΕΑ, είναι ακριβώς αυτά που δεν θέλει η κυβέρνηση. Είναι μια ηλιαχτίδα δημοκρατίας που δεν τη θέλουν. Είναι μια πραγμάτωση του «μαζί», του «από κοινού», του «προσπάθησε», της ελεύθερης κοινότητας. Είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η καταπολέμηση του στίγματος.

Αυτά δεν τα μπορούν και δεν θέλουν να υπάρχουν. Το ΚΕΘΕΑ όμως πρέπει να γίνει  η κραυγή όλων μας!

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ