Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την πανδημία

Σαν σήμερα, ένα χρόνο πριν, στις 25 Μαΐου του 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί "πανηγυρική" συνέντευξη στο STAR και την Μάρα Ζαχαρέα.
Το κανάλι προμοτάρει το σπουδαίον τηλεοπτικόν γεγονός με τίτλο: «Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την πανδημία». Ένα περίπου χρόνο μετά, ο απολογισμός είναι περίπου 12.000 νεκροί, πολλοί εκτός ΜΕΘ, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που κρατιέται όρθιο αποκλειστικά λόγω της υπερπροσπάθειας των εργαζομένων, το πιο μακρόχρονο, αντιδημοκρατικό και φονικό λοκντάουν στην Ευρώπη, αλλά και μια κοινωνία στα όρια της οικονομικής και ψυχολογικής κατάρρευσης.

Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την πανδημία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Θυμάστε τι έλεγε όμως, πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; 

Όχι;

Ας θυμηθούμε.

Σύντομα και περιεκτικά, χωρίς βερμπαλισμούς και πολλές επεξηγήσεις που προσβάλλουν την κοινή λογική και τη νοημοσύνη.

«Το κράτος λειτούργησε και εξέπληξε με την ταχύτητά του»

 

Ήταν η ίδια περίοδος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε «όπως κερδίσαμε τη μάχη με τον κορονοϊό, έτσι θα κερδίσουμε και τον πόλεμο στην οικονομία». 

Είχαν προηγηθεί δύο μήνες λοκντάουν με άψογη συμπεριφορά των πολιτών, την ώρα που ήδη υπήρχαν τα παραδείγματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Χωρών δηλαδή, με μεγαλύτερη εμπορευματική και τουριστική -καθόλη τη δάρκεια του χρόνου- κίνηση.

Αυτό παρουσιάστηκε τότε ως προσωπική επιτυχία του "Μωυσή".

Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε πως «οι ξένοι μας βλέπουν με άλλο μάτι». 

Ήταν μια περίοδος που η κυβέρνηση θα μπορούσε -και έπρεπε- να ενισχύσει το ΕΣΥ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (που υπολειτουργούσαν ήδη με σχεδόν θερινή περιοδικότητα).

Ήξεραν ότι έρχεται δεύτερο κύμα, αλλά τους "κέρδισαν" η επικοινωνία, τα τριήμερα και οι εκκλησιασμοί.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, δήλωνε με περίσσιο -και όπως αποδείχθηκε εγκληματικό- θράσος πως «θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι» και ότι «έχουμε την τεχνογνωσία να ετοιμάσουμε ένα καλύτερο σύστημα Υγείας». 

Αντ' αυτού...

«Δεν θα είναι καταστροφή ο τουρισμός»

Τι ακολούθησε;

Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο και με εκβιασμό του ίδιου του πρωθυπουργού από γερμανική πολυεθνική, η οποία απείλησε με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της και πέτυχε την ακύρωση του κανονισμού της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούσε τον έλεγχο με τεστ και 36ωρη καραντίνα των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ο ένοχος για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα. Την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρατηρούσε μπροστά στα μάτια του να λαμβάνουν θεία κοινωνία ακόμα και παιδιά από το ίδιο κουτάλι και έκανε τις διακοπές του "συνωστισμένος" σε βαρκούλα χωρίς μάσκα, κατηγόρησε τους νέους για το "αχαλίνωτο καλοκαίρι" τους.

«Δεν κάναμε κάποιο στρατηγικό λάθος»

Μετά το τέλος του πρώτου λοκντάουν ακούσαμε και διαβάσαμε δηλώσεις όπως:

  • «Δεν θα χρειαστεί δεύτερο lockdown»
  • «Κερδίσαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία»
  • «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας θα κερδίσουμε και τoν πόλεμο της οικονομίας»
  • «Η χώρα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης»

Κατα τη διάρκεια και -κυρίως- μετά το πρώτο λοκντάουν η καταστροφική -ιδεοληπτική- εμμονή υπονόμευσης της δημόσιας Υγείας, άφηνε το ΕΣΥ στο έλεος του Θεού (τους, τον ιδιωτικό πλουτισμό), ενώ καμία απολύτως βελτίωση δεν παρατηρήθηκε στον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2020 δήλωνε πως «είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο είναι εφικτό τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς».

Αλήθεια. Υπάρχει και βίντεο.

Το Νοέμβριο του 2020 μπαίνουμε στο δεύτερο λοκντάουν και από το τότε μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει πάνω από 11.000 νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει σήμερα στους 11.872. (επαναλαμβάνω, πολλοί εκτός ΜΕΘ, ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί). 

Και αφού, λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει -μέχρι σήμερα- από τους νέους που διασκεδάζουν το καλοκαίρι και κάνουν σεξ στις πυλωτές, μέχρι και τους νεκρούς που δεν πρόλαβαν να κάνουν εμβόλιο, είχαμε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσουμε και την αστυνομική βαρβαρότητα που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με σαφείς εντολές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αποκορύφωμα τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Ακόμα και σήμερα -ίσως πιο πολύ από ποτέ- αυτή η κυβέρνηση ανοσο-καταστολής, όχι μόνο δεν έχει παραδεχτεί ούτε ένα λάθος, αλλά γίνεται όλο και πιο αλαζονική, στηριζόμενη αποκλειστικά στην επικοινωνία

 

Αυτή ήταν η «πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την πανδημία». 

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ