Συνέδριο Γονιμότητας: Ακόμα μία νίκη των σόσιαλ μίντια - Κανείς δεν θα είχε αποσυρθεί αν δεν τους αναγκάζαμε

Μεσημέρι Σαββάτου και αρχίζει να "σκάει" η πληροφορία πως 2 με 4 Ιουλίου στα Ιωάννινα, θα λάβει χώρα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, το "1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας & Αναπαραγωγικής Αυτονομίας - Όρια και Επιλογές". 

Συνέδριο Γονιμότητας: Ακόμα μία νίκη των σόσιαλ μίντια - Κανείς δεν θα είχε αποσυρθεί αν δεν τους αναγκάζαμε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, διαβάζοντας την επίσημη πρόσκληση, τον κατάλογο των ομιλητών και βλέποντας το προωθητικό βίντεο, ανακαλύπτεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα γκροτέσκο alt-Right εφιάλτη, που εναντιώνεται ξεκάθαρα στην αυτοδιάθεση του σώματος, το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και είναι φυσική συνέχεια του νομοσχεδίου Τσιάρα (φυσικά και ήταν καλεσμένος ομιλητής στο συνέδριο) περί συνεπιμέλειας.

Οι αντιδράσεις των χρηστών των σοσιαλ μίντια, κυρίως στο Twitter, αλλά και τα άμεσα δημοσιεύματα ελάχιστων Μέσων που εξακολουθούν να ελέγχουν την εξουσία, προκαλούν σχεδόν άμεσα ένα ντόμινο αντιδράσεων, με τις Καίτη Γαρμπή και Ράνια Θρασκιά να ανακοινώνουν πρώτες την άρση της στήριξης στο συνέδριο.

 

Οι θεσμικές αντιδράσεις ήρθαν πολύ αργότερα – και φυσικά μετά από "ζυμώσεις” με το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα (13/06) μαθαίνουμε πως ένας ένας οι θεσμικοί φορείς αποσύρουν την παρουσία τους και την χορηγεία τους απο το συνέδριο της ντροπής. Πιο τρανταχτή περίπτωση, αυτή της Αυτού Εξοχότητος, Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία πιάστηκε με την αιγίδα στην πλάτη.

Η προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη πως ομιλητές, χορηγοί και ειδικά μέλη της κυβέρνησης και της ΠτΔ, δεν γνώριζαν την θεματολογία, το υπόβαθρο και τον απώτερο σκοπό του συνεδρίου, είναι βαθιά προσβλητική. Ίσως ακόμα χειρότερη από την εξαρχής παρουσία τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συνέδριο προετοιμαζόταν καιρό πριν, καθώς η καμπάνια, η δημιουργία του βίντεο που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις, αλλά και των βίντεο υποστήριξης από "διασήμους", δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη.
Οι μεγάλοι χορηγοί (μεταξύ των οποίων, ως χορηγοί επικοινωνίας, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα iefimerida.gr, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ που απέσυραν εν τέλει την χορηγία τους), η ισχυρή παρουσία του λόμπυ των ιδιωτικών κέντρων γονιμότητας στον κατάλογο ομιλητών, μαζί με προβεβλημένα μέλη της ηγετικής, ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης -όπως οι υπουργοι Ανάπτυξης, Εσωτερικών και ο Θάνος Πλεύρης- αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως το συνέδριο είχε διοργανωθεί έχοντας ως στόχο μια βαθιά συντηρητική παρέμβαση στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος σε συνάρτηση με τις κυβερνητικές προθέσεις εισόδου ιδιωτικών συμφερόντων στη "βιομηχανία γονιμότητας".

Συγκεκριμένα, ο μακροσκελέστατος κατάλογος των ομιλητών, περιλάμβανε την έντονη παρουσία κυβερνητικών στελεχών (όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κοντοζαμάνης), εκπροσώπων πανάκριβων ιδιωτικών κέντρων Γονιμότητας, δημοσιογράφων (κυρίως από τον όμιλο Αλαφούζου και τον ΑΝΤ), αλλά και τη μισή Ιερά Σύνοδο, μαζί με τον κατά συρροή «απολογητή» του Ερντογάν, Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Πολλοί από αυτούς που αντέδρασαν εκ των υστέρων εστίασαν στο απαράδεκτο προωθητικό βίντεο του συνεδρίου.

Μία όμως πιο προσεκτική ματιά στην επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών, αρκούσε για να αντιληφθεί κάποιος πλήρως τη στόχευση του συνεδρίου, καθώς εκτός από την επίκληση «αφανισμού του έθνους μετά από τα 200 χρόνια από την επέτειο της επανάστασης», οι γυναίκες (και οι υποστηρικτικοί άνδρες) που έχουν επιλέξει ή είναι υπέρ της επιλογής διακοπή της κύησης, χαρακτηρίζονται ως «απογοητευμένοι φυγάδες» που δεν έχουν θέση στις συζητήσεις του συνεδρίου, ενώ γίνεται σαφής επίκληση στην επαναφορά της "πυρηνικής οικογένειας".

«Θα αναδειχθεί στις επιστημονικές διαλέξεις και συζητήσεις, η ανάγκη της επαγρύπνησης από την νεότητα, ακόμα και τη εφηβεία, για την προάσπιση της γονιμότητάς τους με τον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό και με την επαναφορά του προτύπου δημιουργίας «πυρηνικής» οικογένειας ενωρίς, παράλληλα με την υλοποίηση των επαγγελματικών προσδοκιών, με την κατάκτηση της επιστημονικής καταξίωσης και αναγνώρισης, με τις δυσκολίες της ζωής, οικονομικές και κοινωνικές, και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεύθερου ανθρώπου που τον διαμορφώνουν ως ξεχωριστό μαχητή στην κοινωνία μας, όχι όμως μόνο του και απογοητευμένο φυγά για τις επιλογές του, ειδικά όταν είναι πια πολύ αργά (...) Προσδοκούμε η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους», τονίζει η επίσημη πρόσκληση.

Σήμερα, οι διοργανωτές του συνεδρίου, ένας εκ των οποίων είναι και Διευθυντής Ιδιωτικής Κλινικής Γονιμότητας, προσπάθησαν να μας εξηγήσουν πως "δεν είναι αυτό που νομίζετε":  

Δυστυχώς για τους διοργανωτές, την κυβέρνηση που στήριξε με όλες τις της δυνάμεις την διεξαγωγή του συνεδρίου, τα ιδιωτικά κέντρα που ενδύονται πανεπιστημιακή "προβιά", αλλά και την θλιβερή περίπτωση της αιγίδας της ΠτΔ, ήταν ακριβώς αυτό που νομίζαμε.

Ολοι οι θεσμικοί παράγοντες που στήριξαν το συνέδριο γνώριζαν εξαρχής περί τίνος πρόκειται.

Γνωρίζουμε όμως και εμείς, ότι στο μέλλον θα επανέλθουν. 

Κάπου αλλού; Με καλύτερο περιτύλιγμα; Με διαφορετικό κατάλογο ομιλητών;

Με άλλον τρόπο τέλος πάντων, αλλά θα επανέλθουν.

Θα είμαστε εκεί και θα τους περιμένουμε.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ