Μήπως τελικά δεν είναι ο Μητσοτάκης ο "Μεγάλος Κακός";

Υπάρχουν δυο δυστοπικά μοντέλα: Στο πρώτο, ζεις σε μια μελλοντική σκοτεινή κοινωνία όπου υπάρχει ένας "Μεγάλος Κακός" που πρέπει να αντιμετωπιστεί και να ηττηθεί με έπαθλο ένα έστω θετικό βήμα. Στο δεύτερο, η σήψη έχει προχωρήσει τόσο που ο εχθρός δεν είναι πλέον ορατός, είναι η ίδια η κατάσταση. Στο πρώτο, η Δυστοπία είναι αποτέλεσμα, στο δεύτερο, είναι καθεστώς. Μάντεψε σε ποιο από τα δυο μοντέλα ζούμε.

Μήπως τελικά δεν είναι ο Μητσοτάκης ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Με μια κατακαμένη χώρα σε ένα εκτροχιασμένο πλανήτη σφηνωμένοι σε ένα άδικο οικονομικό σύστημα, μόνο κάποιοι απόμαχοι και οι κοινωνικά «παραιτημένοι» μπορούν να είναι ανέμελοι. Είναι οι άκληροι που δεν περιμένουν πια τίποτα άλλο παρά ένα βολικό θάνατο. 

Αν νομίζεις πως η Δυστοπία μας έχει ως "Μεγάλο Κακό" τον οποιοδήποτε Μητσοτάκη, Ταλιμπάν η Μπάιντεν βλέπεις πολύ James Bond. Δυστυχώς για τις επόμενες γενιές, όσες προλάβουν να προκύψουν, το εγκεκριμένο σενάριο έχει "Μεγάλο Κακό" και τον βλέπεις συχνά στον καθρέφτη σου.

Για να παραφράσουμε έναν Τιτάνα, «είναι η αδιαφορία σου, ηλίθιε». 

Μπορεί τα σόσιαλ να ξεπλένουν μέχρι ενός βαθμού την κοινωνική αδράνεια, αλλά εκεί έξω, δεν συμβαίνει τίποτα. Άσε τα...μπάνια του λαού, άσε τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις. Άσε τους ηγέτες που δεν εμπνέουν και τα απαρχαιωμένα κόμματα.
Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τους Έλληνες που αρρωσταίνουν, δέρνονται, καίγονται, φτωχοποιουνται, καταστρέφονται και το κάνουν με εντυπωσιακό ραγιαδισμό. Αφορά τους πάντες. Μα η Ελλάδα μας έλαχε, εδώ (δεν) το παλεύουμε.

Ο "Μεγάλος Κακός", είναι πανάκεια.

Ο "Μεγάλος Κακός" είναι γκαντέμης, φρικτός, αποτυχημένος, φασίστας, είναι αυτός που πρέπει να καταψηφίσουμε για να μην παραμείνει στην εξουσία ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι εναλλακτική.

Ο Μεγάλος Κακός, είναι ο βολικός "Ανταγωνιστής" της ζωής μας, ο απαραίτητος «Βάρβαρος», το αρνητικό φετίχ. Δεν χρειάζεται να κανείς κάτι για να τον νικήσεις. Αρκεί να τον προσδιορίσεις, να τον αναγνωρίσεις, να τον ταγκάρεις και να τον στοχοποιείς με κάθε ευκαιρία. Είναι ένας αποδιοπομπαίος τράγος με εξουσία. Επικίνδυνα πράγματα.

Ωστόσο, μια Δυστοπία που σέβεται τον ορισμό της, οφείλει να περιβάλει τον "Ανταγωνιστή" με λακέδες ικανούς να προκαλέσουν δυσφορία έως και ωμή αηδία. 
Για την κορύφωση του δράματος χρειάζεται ένα λιγότερο χαρισματικό και συχνά κλισέ καστ μαυροκουκουλάκηδων. Είναι αυτοί που απορρίπτονται πιο συχνά, γρήγορα και δραματικά ώστε να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μικρές νίκες στην μεγάλη ήττα.

Θα συμβεί σύντομα και στα δικά μας. 

Ο Χειμώνας του 2022 δεν θα είναι άλλη μια υπερπαραγωγή, παρά ένα κουρασμένο επεισόδιο στην 7η σεζόν μιας πρώην επιτυχημένης σειράς. 
Η Παραγωγή έχει ήδη ανακοινώσει ότι το μπάτζετ θα είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη σεζόν και κάποιοι δεν θα εμφανιστούν σε δευτερεύοντες ρόλους αν και θα υπάρχουν οι απαραίτητες ενέσεις νέων προσώπων. Το σενάριο θα ανακυκλωθεί με μερικούς ακόμη νεολογισμούς και, λέγεται, πως θα υπάρξουν εκπλήξεις για να τονωθεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Ασφαλώς, το μόνο βέβαιο, είναι η μορφή του δράματος ή αν θέλεις, του δυστοπικού μοντέλου. Θα είναι τελικά το δεύτερο. Δυστυχώς, αποφασίστηκε. Ο "Μεγάλος Κακός" δεν μπορεί να κρατήσει μόνος του την σειρά και η θυσία των λακέδων, με το ζόρι θα συγκρατήσει τα νούμερα. Ο "Ήρωας", το καλό παιδί, δεν θα εμφανιστεί λόγω χαμηλού μπάτζετ παραγωγής και της άρνησης σπουδαίων υποκριτών να αναλάβουν ένα ρόλο που μπορεί να τους καταστρέψει την καριέρα. Η καμμένη γη θα παραμείνει καμμένη κι εσυ μπορείς να πληκτρολογείς την δυσφορία σου. Όπως κι εγώ.

Κοιτάζοντας την καψαλισμένη Βόρεια Εύβοια και την κατεστραμμένη Αττική, τα ορθάνοιχτα μάτια των 17.000 καμένων ζώων, τα εκατομμύρια ακυρωμένα όνειρα τόσων οικογενειών και την απόλυτη απάθεια των κυβερνώντων, έρχεσαι αναγκαστικά στα λόγια του Agent Smith στο Matrix:

«Συνειδητοποίησα ότι δεν είστε αληθινά θηλαστικά. Κάθε θηλαστικό στον πλανήτη δημιουργεί ενστικτωδώς μια φυσική ισορροπία με το περιβάλλον του, αλλά εσείς οι άνθρωποι δεν το κάνετε. Μετακινείστε σε μια περιοχή, πολλαπλασιάζεστε και πολλαπλασιάζεστε μέχρι να καταναλωθεί κάθε φυσικός πόρος. Ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι η διασπορά σας σε άλλη περιοχή. Υπάρχει άλλος ένας οργανισμός στον πλανήτη που ακολουθεί τo ίδιo μοτίβο. Ξέρεις ποιος είναι: Ένας ιός. Οι άνθρωποι είναι μια ασθένεια, ο καρκίνος αυτού του πλανήτη. Είστε η επιδημία κι εμείς, είμαστε η θεραπεία».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ