Ευχαριστούμε για την ενότητα Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον Μάρτιο που μας πέρασε, εν μέσω ενός σκληρότατου λοκντάουν και μιας γενικευμένης κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης, ξέσπασαν τα γνωστά πλέον σε όλους, επεισόδια στη Νέα Σμύρνη. Αιτία ήταν αφενός η λαϊκή οργή για την οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική καταπίεση και αφορμή η αναίτια χειροδικία αστυνομικού σε έναν άνθρωπο που τόλμησε να βγει έξω από το σπίτι του. 

Ευχαριστούμε για την ενότητα Κυριάκο Μητσοτάκη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τα επεισόδια αυτά πήραν μια μη αναμενόμενη, για την κυβέρνηση, έκταση και η κατάσταση βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου. Λόγω της έκτασης των επεισοδίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, όπως μας έχει συνηθίσει. Σε αυτό το διάγγελμα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό, όπως επίσης μας έχει συνηθίσει.
Παρόλα αυτά, ανέφερε μια φράση η οποία μου έχει μείνει μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, είπε πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει.

Θυμάμαι πως η πρώτη μου σκέψη ακούγοντας αυτή την πρόταση, ήταν πως αυτός που κυρίως μας διχάζει είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Αυτή η σκέψη μου δεν προκύπτει από κάποια αντιπάθεια στον ίδιο ή στην παράταξη του, παρόλο που απ’ όλες τις απόψεις είμαι εκ διαμέτρου αντίθετος με ο,τι ο ίδιος -και η Νέα Δημοκρατία κατ’ επέκταση- πρεσβεύει.

Η προσπάθεια και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διχάσει τον κόσμο είναι έκδηλη σε πολλές πτυχές της διακυβέρνησης του, αλλά κυριότερα στην διαχείριση της πανδημίας. 

Από το πρώτο κύμα κιόλας έχει υπάρξει μια συστηματική στόχευση των νέων και στοχοποίησή τους, ως «υπαίτιους για τη διασπορά του ιού».
Τα κανάλια και τα συστημικά ΜΜΕ είναι συνεργοί σε αυτή την προσπάθεια.
Προφανής, απώτατος στόχος αυτής της τακτικής είναι το "μασκάρεμα" των ελλείψεων των κρατικών δομών τόσο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία αποτελούν εστία υπερδιασποράς.

Η κοινωνία αποπροσανατολίζεται και το φταίξιμο πέφτει σε όλη τη νεολαία επειδή, για παράδειγμα, κάποιοι πέρυσι τον Μάιο πάρταραν στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη. 

Στη "δεύτερη σεζόν" του κωμικοτραγικού ριάλιτι που ζούμε (στο οποίο τις τύχες μας διαχειρίζεται εν μέσω πανδημίας ένα σύνολο νεοφιλελεύθερων, alt right και απολιθωμάτων της δεξιάς), το ζευγάρι πόλωσης είναι οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι. Μετά από πολλές φαύλες υποσχέσεις γύρω από την πανδημία και μετά από μια σειρά αποτυχιών, η κυβέρνηση κλήθηκε να οργανώσει, να ενημερώσει υπεύθυνα και να εμβολιάσει τον πληθυσμό.

Αφού, όμως, η ίδια είχε "θυσιάσει" την αξιοπιστία των ειδικών, τους οποίους χρησιμοποιούσε κατά το δοκούν, απέτυχε να πείσει μεγάλο κομμάτι των ευπαθών ομάδων ακόμη και των υγειονομικών.

Τρέχοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα η κυβέρνηση έταξε από τη μια 150 ευρώ στους νέους για να εμβολιαστούν κι από την άλλη έδωσε τελεσίγραφα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ κατόπιν τους έδωσε την αναστολή εργασίας στο χέρι. 

Ποιο είναι το κοινό των δυο περιπτώσεων διχασμού; Ότι και στις δυο περιπτώσεις η κυβέρνηση απέτυχε σε κάτι και προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα και να μεταθέσει την ευθύνη σε κάτι άλλο

Και μετά από όλα αυτά ερχόμαστε στο τώρα.
Στην κηδεία του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, ο θάνατος του οποίου έβαλε μια άνω τελεία σε όλα τα τεκταινόμενα.  
Στην Μητρόπολη, όπως ήταν αναμενόμενο, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου.
Πέραν του κόσμου, παρούσα και η πολιτική ηγεσία της χώρας με πρώτο-πρώτο τον πρωθυπουργό.

Σε αυτό το μείγμα πολιτικών, κόσμου, συναισθηματικής φόρτισης και αγανάκτησης, ξαναζωντάνεψε το αλησμόνητο σύνθημα: «Μητσοτάκη κάθαρμα», το οποίο φαίνεται να ενόχλησε αρκετά τον Κυριάκο, ο οποίος "τα έριξε" στον Γ.Γ. του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, λέγοντας πως αυτός φέρει την ευθύνη για τον κόσμο που τον αποδοκιμάζει. Αποστομωτική ήταν βεβαίως η απάντηση του Κουτσούμπα: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τον κόσμο.

Το πώς θα μεταφραστεί αυτό δημοσκοπικά και εκλογικά δεν το ξέρω. Άλλωστε, δεν τρέφω αυταπάτες. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου που βρίζει τον πρωθυπουργό είναι αυτό των αντιεμβολιαστων που κατά βάση πρόσκεινται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως και να έχει όμως, ο "Μωυσής" δεν είναι τόσο κραταιός και ακλόνητος, όσο θέλει να δείχνει προς τα έξω. 

Έτσι, στην τελετή αποχαιρετισμού της τεράστιας αυτής προσωπικότητας της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πραγματικότητα αυτό που δήλωσε στο διάγγελμα του τον Μάρτιο.

Δεν αφήνει κανέναν να μας διχάσει. Αντιθέτως, φροντίζει να μας ενώσει εναντίον του.

ΥΓ: Ασχολίαστη η στάση του σώματος του Μητσοτάκη εντός του ναού. 

ΥΓ2: Συγκλονιστικός ο επικήδειος λόγος του Κουτσούμπα. Το ΚΚΕ είχε ανέκαθεν τη δύναμη να ενώνει την αριστερά και τον κόσμο. Το θέμα είναι αν θέλει να το κάνει ή αν φοβάται ακόμα πως οποιοδήποτε άνοιγμα θα καταλήξει σε ένα δεύτερο «βρώμικο ‘89»

ΥΓ3: Προφανώς είναι απαραιτήτως ο εμβολιασμός όλων των υγειονομικών, εδώ δε χώρα αμφιβολία. Αυτό που δεν είναι απαραίτητο είναι η εργαλειοποίηση αυτής της ανάγκης τόσο για απολύσεις στο ΕΣΥ όσο και για την αποποίηση ευθυνών από μεριάς της κυβέρνησης

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ