«Οι νικητές της πανδημίας» και «οι δολοφόνοι των γέρων»

Ήταν στις αρχές Μαΐου του 2020, όταν μερίδα του ελληνικού Τύπου, έγραφε για το πως «η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό». Κάποια εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας, προχώρησε ακόμα περισσότερο κι έγραψε ότι «η Ευρώπη βλέπει Τσιόδρα και Χαρδαλιά».

«Οι νικητές της πανδημίας» και «οι δολοφόνοι των γέρων»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η πανδημία ήταν ακόμα στα πρώτα βήματα και η Ελλάδα, μέχρι εκείνη την στιγμή είχε καταγράψει περίπου 2600 κρούσματα συνολικά, λίγο πάνω από 130 νεκρούς και λιγότεροι από 40 ασθενείς είχαν διασωληνωθεί.

Ταυτόχρονα, η Σουηδία, χώρα με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, κατέγραφε αρκετά μεγαλύτερους αριθμούς. Για παράδειγμα, είχε στις 8 Μαΐου, του 2020, πάνω από 25.000 κρούσματα, 3.175 νεκρούς και είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ συνολικά 1.672 άνθρωποι.

Η κατάσταση παρέμεινε περίπου ίδια και μέσα στο καλοκαίρι, με τις δυο χώρες να έχουν μεγάλες αποστάσεις αναφορικά με νέα κρούσματα και θανάτους. Η διαφορά έγινε εμφανέστατη στο τέλος του έτους. Η Σουηδία κατέγραφε στο τέλος του 2020 πάνω από 9.200 νεκρούς από covid-19 ενώ η Ελλάδα είχε ανακοινώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, 4.838 θανάτους.

Η εικόνα της κατάστασης της Σουηδίας στα ελληνικά αλλά όχι μόνο Μέσα- εδώ τα ρωσικά ΜΜΕ είχαν την "μερίδα του λέοντος"- παρέμεινε απολύτως "γκρίζα".

Τίτλοι όπως «αφήνουν τους γέρους να πεθάνουν χωρίς οξυγόνο» και «εφαρμόζουν την ανοσία της αγέλης» ήταν σχεδόν καθημερινοί. Δεν προέρχονταν από δημοσιογράφους που ζούσαν στη Σουηδία αλλά κυρίως από "πηγές" με ελάχιστη αξιοπιστία.

Για τον έλληνα αναγνώστη ήταν μια κάποια παρηγοριά. «Οκ! Πεθαίνουν οι δικοί μας αλλά δες και τι γίνεται αλλού».

Για τον σουηδικό Τύπο, που δύσκολα "φέρνει" το τέλος του κόσμου και ακόμα πιο δύσκολα θριαμβολογεί, δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα, κάνοντας ρεπορτάζ, ήξερε πως ούτε οι γέροι δολοφονούνταν ούτε κάποια ανοσία αγέλης εφαρμοζόταν.

Επίσης, μιας και είμαστε στον Τύπο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική κυβέρνηση, μοίρασε μέσω της «λίστας Πέτσα», 20.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ, για να προωθήσουν την καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Αποδείχθηκε ότι τα χρήματα δόθηκαν κυρίως σε ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά σε εκείνη και είτε αποκλείστηκαν εντελώς εκείνα που της ασκούν κριτική, είτε τους δόθηκαν κάποια εντελώς συμβολικά ποσά.

Κάτι τέτοιο, δεν συνέβη στη Σουηδία. Τα ΜΜΕ πήραν χρήματα κι εδώ, όλα, αλλά ως οικονομική ενίσχυση για τις μεγάλες απώλειες εσόδων, λόγω μείωσης κυκλοφορίας και διαφημίσεων.

Η πλάστιγγα, όμως, άρχισε να γέρνει εμφανέστατα, από τις αρχές τις άνοιξης αυτού του έτους και έγινε απολύτως ξεκάθαρη η διαφορά, όσο προχωρούσε ο εμβολιασμός.

 • Σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα, η Σουηδία δεν έκανε συμβολικούς εμβολισμούς πολιτικών και άλλων προσώπων αλλά προχώρησε στον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών που βρισκόταν στις ομάδες κινδύνου. Από τον πιο ηλικιωμένο της χώρας και προχωρώντας προς τα κάτω. Χωρίς καμία παρέκκλιση.
 • Δεν εφάρμοσε ποτέ lockdown
 • Δεν έκλεισε ποτέ νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια.
 • Δεν εφάρμοσε ποτέ γενική χρήση μάσκας παρά μόνο για ένα πολύ μικρό διάστημα και μόνο στις ώρες αιχμής στα ΜΜΜ.
 • Δεν θέσπισε ακαταδίωκτο για τους ειδικούς επιστήμονες που διαχειρίζονται την Πανδημία.

Σήμερα έχουμε 2 Οκτωβρίου, 2021 και από τις 29 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία δεν έχει πια σχεδόν κανένα περιοριστικό μέτρο για το covid. Χωρίς, όμως, κανείς να θριαμβολογεί. Όπως ουδείς μιλούσε ή μιλάει για καταστροφή.

Η Σουηδία έχει καταγράψει ως σήμερα:

 • 14.868 νεκρούς
 • 1.153.655 κρούσματα
 • 38 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ

Μέχρι την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, είχαν εμβολιαστεί:

 • 7.159.590 με μια τουλάχιστον δόση ( 83,8% του πληθυσμού 16 ετών και πάνω).
 • 6.595.856 και με τις δυο δόσεις (77,2% του πληθυσμού 16 ετών και πάνω).

Η Ελλάδα ως σήμερα έχει καταγράψει:

 • 14.889 θανάτους
 • 660.166 κρούσματα
 • 332 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ

Η διαφορά στους εμβολιασμούς είναι περίπου στους 700.000 ανθρώπους.

Μ’ όλα τούτα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ που ανήκουν σε εκείνα που πήραν την "μερίδα του λέοντος" από τα 20.000.000 ευρώ, μιλάνε για «επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας».

Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται ήδη τοπικά lockdown. Στην ίδια χώρα που σύμφωνα με αρκετά ΜΜΕ, «οι Έλληνες νίκησαν την πανδημία» από πέρυσι τον Μάιο και η Σουηδία «δολοφόνησε τους γέρους της». 


 *Ο Niko Ago είναι Δημοσιογράφος της Δημόσιας Σουηδικής Τηλεόρασης, SVT

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ