H σχέση μου με το Νότη... δεν είναι αυτό που νομίζετε

Αυτό που μας ενώνει είναι το μεταναστευτικό. Νομίζετε. Οχι, αυτό που μας ενώνει κυρίως είναι η διατύπωση.

H σχέση μου με το Νότη... δεν είναι αυτό που νομίζετε
ΠΡΟΒΟΛΗ

Εξηγούμαι. Ένεκα που με έριξε η ζωή στο Μεταναστευτικό ρεπορτάζ είμαι αναγκασμένη να παρακολουθώ κάθε ανακοίνωση του Υπουργείου και ένεκα που την έχω σπουδάσει την Επικοινωνία, ζορίζομαι να καταπιώ αμάσητα αυτά που γράφονται.

Αυτό που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο "Χαμένοι στη Διατύπωση".

Φέρνω παραδείγματα μέσα από τη ζωή για να γίνω κατανοητή.

Παράδειγμα 1

Δελτίο Τύπου: Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, επισκέφθηκε σήμερα, την πρεσβευτική κατοικία των #ΗΠΑ στην #Ελλάδα, μαζί με γυναίκες αξιωματούχους από το #Αφγανιστάν. Είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον @GeoffreyPyat ότι, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας, παρείχαμε ασφαλή μεταφορά, διεθνή προστασία και βοήθεια σε 700 πολίτες του Αφγανιστάν για ανθρωπιστικούς λόγους. Παράλληλα, η συμβολή διεθνών οργανισμών, με παρουσία στην αμερικανική ήπειρο, ήταν καθοριστική.

Αυτό που ξέρω: Δεν είχε καμία ευκαιρία να εξηγήσει τίποτα, διότι η εκκένωση έγινε από ανθρωπιστική οργάνωση και είχε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης εξαρχής και σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες η Ελλάδα καθόλου δεν ήθελε να συνεργαστεί αλλά πείστηκε με αντάλλαγμα την ασφαλή εκκένωση των ελλήνων διερμηνέων από το Αφγανιστάν (18 άτομα).

Οι 700 πολίτες του Αφγανιστάν (κυρίως μέλη του δικαστικού σώματος με τις οικογένειές τους) διαμένουν σε ξενοδοχεία που πληρώνει η ανθρωπιστική οργάνωση, τρώνε και πλένουν τα ρούχα τους μετά από συντονισμένες ενέργειες grassroot οργανώσεων, διότι καμία διευκόλυνση δεν υπήρξε από την ελληνική πολιτεία.

Παρόλα αυτά αναφέρονται σε κάθε ανακοίνωση του υπουργείου για να αποδειχθεί ότι είμεθα ανθρωπιστές. Ενώ, το μόνο που έκανε το ελληνικό κράτος σε συνεννόηση με τον ΔΟΜ ήταν η μεταφορά τους από το αεροδρόμιο στα ξενοδοχεία. Κι αυτό είναι η ασφαλής μεταφορά που λέει ο Νότης. Όσο για τη Διεθνή Προστασία, ναι, μετά από συνάντηση κάποιων μελών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επικοινωνιακούς λόγους, τους δόθηκε πρόσβαση στην υπηρεσία ασύλου, οι ίδιες όμως αρνήθηκαν.

Παράδειγμα 2

Δελτίο Τύπου: Συνέβη ένα όντως περίεργο περιστατικό στη Σάμο και θα ζητήσω από τον Γενικό Εισαγγελέα να το ερευνήσει.

Αυτό που προφανώς συνέβη σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες: Υπήρξε μια άφιξη στη Σάμο το πρωί της 3ης Νοεμβρίου που δεν έγινε αντιληπτή από τις ελληνικές Αρχές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε όλες τις αφίξεις, κάποιες περνούν απαρατήρητες δυστυχώς. Μερικοί άνθρωποι, ήταν κρυμμένοι στα βουνά, και ένα άτομο που πλησίασε την αντιπροσωπεία LIBE και είπε ότι ξέρει πού κρύβονται. Προφανώς, ένα μέλος της αντιπροσωπείας LIBE με τη συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ. βρήκε αυτούς τους ανθρώπους στα βουνά. Είναι εξαιρετικά περίεργο πώς ένας ντόπιος γνώριζε πού είχαν πάει.

Αυτό που ξέρω: Το μέλος της αντιπροσωπείας είναι η Cornelia Ernst η οποία ενημερώθηκε από τους MSF για την ύπαρξη ομάδας ατόμων που έφτασαν στο νησί και κρύβονται για να μην τους επαναπροωθήσουν. Η ευρωβουλευτής αποφάσισε να πάει, όπως η ίδια τουήταρε και βρέθηκε ενώπιον ένστολων με μπαλακλάβες και χωρίς διακριτικά.

Αρχικά έγινε προσπάθεια να της απαγορευθεί να προχωρήσει αλλά τελικά πέρασε εφόσον δεν ήταν στρατιωτική περιοχή. Τελικά εντόπισε κάποιους που της ανέφεραν ότι οι υπόλοιποι ήταν διασκορπισμένοι και κρύβονταν. Οι μεν πρώτοι οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ, οι λοιποί χάθηκαν.

Όταν αργότερα ρώτησε την ακτοφυλακή για το που είναι οι υπόλοιποι της είπαν πως δεν ξέρουν και ο υπουργός αμφισβήτησε τον αριθμό των ατόμων που υποτίθεται έφθασαν στο νησί και όπως η ίδια αναφέρει ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να διώξει τον δικηγόρο που συνόδευσε την ευρωβουλευτή στο σημείο.

Είναι εξαιρετικά περίεργο πως ένας υπουργός Μετανάστευσης δε γνώριζε ότι κάθε άφιξη πλέον στοιχειοθετείται από το Aegean Boat Report με video και Location data στο whatsapp που συνήθως στέλνονται από τους αφιχθέντες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το pushback.

Πόσο μάλιστα όταν ο ίδιος υπουργός έχει κατηγορήσει σε άλλη δήλωσή του τον ιδρυτή του παρατηρητηρίου για συνεργάτη με τα δίκτυα διακίνησης.

Παράδειγμα 3

Εχω ακριβώς την ίδια αντίδραση με την Μπέκι στην οποία ο Νότης απευθύνεται λες κι είναι η κολλητή του, οι γκριμάτσες της είναι πιο ηχηρές από οποιοδήποτε σχόλιο.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ