Η «γεροντοκόρη» δημοσιογράφος και ο ανίατος σεξισμός

«Γεροντοκόρη», «αγ*μητη», «τεκνατζού», ήταν από τα λίγα επίθετα που κόσμησαν από χθες την Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, όταν η ίδια τόλμησε να «προσβάλει» την Ελλάδα με τις «ευθείς ερωτήσεις» της «κουλτούρας» της.

Η «γεροντοκόρη» δημοσιογράφος και ο ανίατος σεξισμός
ΠΡΟΒΟΛΗ

Βλέπετε, σαν λαός, δεν είμαστε και πολύ μαθημένοι σε τέτοιου είδους δημοσιογραφία και ελευθερία λόγου. Έχουμε συνηθίσει στις στημένες συνεντεύξεις και τις προβαρισμένες απαντήσεις. Επομένως, όταν έρχεται κάποιος και απευθύνει ερωτήσεις εκτός λίστας, η εξαγρίωση που είδαμε ήταν αναμενόμενη.

Αλλά τι κι αν η Ολλανδή δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο της συζήτησης;

Τι κι αν για πολλούς η λέξη pushbacks ήταν και είναι άγνωστη στο λεξιλόγιό τους;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την όλη υπόθεση ξέρετε ποιο είναι; Ότι έτυχε να είναι γυναίκα δημοσιογράφος.

Και πώς αντιμετωπίζουμε μια γυναίκα που κάνει απλά τη δουλειά της; «Δολοφονώντας» τον χαρακτήρα της με σεξισμό, μισογυνισμό και mansplaining.

Με αφορμή το γεγονός πως η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ πριν ένα διάστημα είχε συλληφθεί στην Ύδρα με υποψίες για "παράνομη φιλοξενία μετανάστη", τα ρατσιστικά, προσβλητικά και χυδαία σχόλια ήρθαν στην επιφάνεια για άλλη μια φορά.
Και όχι μόνο από τα γνωστά τρολς των κοινωνικών μέσων, όχι. Από - υποτίθεται αξιότιμους - συναδέλφους δημοσιογράφους, σε αναρτήσεις και άρθρα.

Όλοι μανιωδώς έψαξαν να βρουν ποια είναι εκείνη που εκνεύρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό, όλα τα σφάλματα και τις παρατυπίες της, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον προστατέψουν από τον «εχθρό» και για να τα προσάγουν ως δικαιολογία για την ανθρωποφαγία της.

Τους πείραξε η ηλικία της ίδιας, αλλά και του ενήλικου Αφγανού που διέμενε μαζί της, καθώς και το γεγονός ότι δεν είναι παντρεμένη, αποκαλώντας την «γριά Ολλανδέζα» και «λαθρολάγνα», με αισχρά υπονοούμενα για εκείνη και την προσωπική της ζωή.

Σχολίασαν την εμφάνιση της, από το καπέλο, μέχρι το χρώμα της μάσκας και την αποκάλεσαν «τρελή», «φιλότουρκη» και «κρυφή πράκτορα», σε μια απόπειρα συκοφαντίας και μείωσης της αξιοπιστίας της ως δημοσιογράφο.

Και όλα αυτά γιατί; Για μια ερώτηση που δεν "χάιδεψε" αυτιά. Και επειδή όλα εμπίπτουν στην ριζωμένη άποψη ότι οι γυναίκες είναι ανίκανες να κάνουν (πολιτική) συζήτηση ή δεν τους πέφτει λόγος. Όλα καταλήγουν στο μίσος και τα διπλά στερεότυπα που "γεννά" η πατριαρχία και η τοξική αρρενωπότητα.

Δεν καταλάβαμε σήμερα ότι ο σεξισμός είναι πλέον η εύκολη λύση όταν θες να στοχοποιήσεις μια γυναίκα.
Δεν καταλάβαμε σήμερα ότι στην Ελλάδα απειλείται όλο και περισσότερο η ελευθερία του λόγου και του Τύπου.

Όταν όμως ακούς από τον πρωθυπουργό της χώρας σου να λέει έμμεσα ότι είναι θέμα κουλτούρας να κάνεις σωστά τη δουλειά σου σαν δημοσιογράφος στην Ελλάδα, ε, το λες και αυτογκόλ.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη προσβολή.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ