Η κυβέρνηση στην παγίδα της αισιοδοξίας

Όσο επωφελής είναι η καλλιέργεια της αισιοδοξίας, τόσο επιζήμια είναι η διάψευσή της. Πρόκειται για κανόνα της πολιτικής, ο οποίος διαρκώς επαληθεύεται. Συνήθως οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ότι το μέλλον θα είναι καλύτερo, καθώς και ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν γρήγορα. Εξίσου συνηθισμένο όμως είναι να απογοητεύονται όταν αυτό το καλύτερο μέλλον δεν κάνει εντέλει την εμφάνισή του. Από εκεί και πέρα, η απογοήτευση γρήγορα μετατρέπεται σε οργή.

Η κυβέρνηση στην παγίδα της αισιοδοξίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σε μια συνέντευξή του στο CNN Greece, o καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, είπε ότι αυτό που είναι κανόνας στην πολιτική, ισχύει και στην επιδημιολογία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι στη Δημόσια Υγεία θεωρείται βασικό σφάλμα να καλλιεργείται στον πληθυσμό αισιοδοξία η οποία στη συνέχεια διαψεύδεται και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση.

Η ψευδεπίγραφη αισιοδοξία

Σε αυτό το ολίσθημα υπέπεσε η κυβέρνηση. Μέσω του προπαγανδιστικού μηχανισμού της καλλιέργησε την ελπίδα ότι με το εμβόλιο θα δούμε γρήγορα το τέλος της πανδημίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του είχε πει:

«Το διαβατήριο για μία καλύτερη ζωή βρίσκεται ήδη εδώ: Το εμβόλιο είναι η ασπίδα μας και η σκυτάλη της υγείας που παραλαμβάνει ο καινούργιος χρόνος από τον παλιό που φεύγει». 

Προσέθεσε δε ότι «βρισκόμαστε πια στον επίλογο της περιπέτειας».

Ο επίλογος αργεί

Μπορεί στην έννοια του «επιλόγου» να δίνονται διαφορετικοί ορισμοί, αλλά με βάση το συμβατικό ορισμό, ο επίλογος αργεί ακόμα.

-Η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις, φοβούμενη τρίτο κύμα.

-Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζονται. Μάλιστα, το άνοιγμα της εστίασης ούτε καν συζητιέται.

-Λόγω της καθυστέρησης των εμβολίων, η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης απομακρύνεται χρονικά. Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας». Η δε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι: «Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των Eυρωπαίων».

-Η καθυστέρηση στον εμβολιασμό σημαίνει ότι και φέτος θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για τον τουρισμό, τον πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, είπε στην «Καθημερινή» ότι είναι επιεικώς αισιόδοξος ο στόχος για ανάκτηση του 50% του τουριστικού τζίρου του 2019.

Εν ολίγοις, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα παραμείνουν δύσκολα για αρκετό καιρό ακόμα.

Τα λάθη της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ σοβαρά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν φταίει για όλα όμως. Η Ε.Ε. έχει επίσης τεράστιες ευθύνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Είναι ακόμα προφανές ότι η ίδια η πανδημία, ως αντικειμενικό γεγονός, έχει αναπόφευκτες ολέθριες συνέπειες.

Για αυτό που έχει αποκλειστικά ευθύνη η κυβέρνηση, είναι η καλλιέργεια μιας αισιοδοξίας που δεν είχε ερείσματα στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση ευθύνεται γιατί ωραιοποιεί συστηματικά την πραγματικότητα μέσω ενός τερατώδους προπαγανδιστικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί επιμένει να μη λέει την αλήθεια στους πολίτες.

Προφανώς, αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το πολιτικό τίμημα της ανειλικρίνειάς της. Αυτό είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης.
Το δικό μας πρόβλημα, όμως, είναι ότι με την καλλιέργεια της ψευδεπίγραφης αισιοδοξίας, εντέλει η κοινωνία οδηγείται στην πιο βαθιά απογοήτευση, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ