Take away (not) – Επιτελικό μπάχαλο και αλαζονεία της εξουσίας

Το μπάχαλο στη χώρα μας δεν μας προκαλεί θυμό πια - έχουν δει άλλωστε πολλά τα μάτια μας. Επίσης, επειδή η αλαζονεία είναι αμάρτημα μεν, ανθρώπινο δε - όπως όλα τα αμαρτήματα άλλωστε. Οπότε, ενίοτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορισμένη κατανόηση - λέμε τώρα. Όταν όμως το μπάχαλο συνδυάζεται με την αλαζονεία, τότε τα όρια ξεπερνιούνται.

Take away (not) – Επιτελικό μπάχαλο και αλαζονεία της εξουσίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από τις 6 μέσα

Χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να μας κλείσει από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Εύλογη η απορία για τη σκοπιμότητα του μέτρου, αφού δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με πειστικότητα ότι κορωνοϊός κολλάει περισσότερο 18:00-21:00 το Σάββατο και την Κυριακή, απ’ ό,τι τις καθημερινές στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς. Εξίσου αναμενόμενη η έκρηξη διαμαρτυριών στα social media, αφού η κυβέρνηση με την απαγόρευση συρρίκνωσε δραματικά τον ελάχιστο χρόνο αναψυχής που είχε απομείνει στην κοινωνία. Το συνεχιζόμενο επί μήνες lockdown προκαλεί μια γενικευμένη αίσθηση ασφυξίας.

Με το που ανακοινώθηκε το μέτρο, πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεψαν ότι η νέα απαγόρευση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό. Από τη στιγμή που τα καταστήματα τροφίμων θα κλείνουν πιο νωρίς, ο χρόνος για τα ψώνια συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πυκνότητα όσων ψωνίζουν τις ώρες που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Μια βόλτα σε οποιαδήποτε αγορά σήμερα, πιστοποιεί ότι το μέτρο αντί να μειώσει, αύξησε τον συνωστισμό. Οι ουρές είναι παντού και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να προβλέψουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αυτό που είχαν προβλέψει από την πρώτη στιγμή οι πολίτες - και που δεν είναι δύσκολο να το σκεφτείς εδώ πού τα λέμε.

Take away (not)

Αλλά πώς να προβλέψουν τις ουρές, όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τους… καφέδες; Χτες ανακοινώθηκε η απαγόρευση του take away τα Σαββατοκύριακα. Σήμερα, λιγότερο από 24 ώρες μετά, το μέτρο ανακλήθηκε. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter ότι:

«Συγγνώμη για την αναστάτωση αλλά αυτό το μέτρο που αποφασίστηκε χθες υπό τις προτάσεις της επιτροπής δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλους όμως τα υγειονομικά μέτρα.»

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Επιπλέον, καλύτερα να ανακαλείς μια καταφανώς βλακώδη απόφαση, από το να επιμένεις σε αυτή. Ωστόσο, η ανάκληση της απόφασης μέσα σε 24 ώρες δεν δείχνει αδιανόητη προχειρότητα; Δεν αποδεικνύει επίσης ότι ο μηχανισμός ελέγχου των μέτρων για την πανδημία είναι ελλιπής - για να το πούμε όσο πιο… μαλακά γίνεται; Το χειρότερο όμως είναι ότι κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις υγειονομικές ανακοινώσεις σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σ/Κ στην Ικαρία

Και ο πρωθυπουργός: Τι κάνει ο πρωθυπουργός αυτήν την «ανοιξιάτικη» μέρα του Φλεβάρη που εμείς θα κλειστούμε σπίτι από τις 18:00, ενώ ξεροσταλιάσαμε για ώρα σε διάφορες ουρές; Ο πρωθυπουργός κάνει λοιπόν Σ/Κ στην Ικαρία. Για ποιο λόγο; Μα για να… «επιβλέψει τον εμβολιασμό». Στην Ικαρία που έχει ελάχιστα κρούσματα. Στην Ικαρία που σήμερα είναι χαρά Θεού, αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που ποστάρει στο Instagram ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Στην Ικαρία όπου στην υποδοχή του πρωθυπουργού από τους φίλους της Ν.Δ., δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τηρήθηκαν κατά γράμμα τα μέτρα προφύλαξης.

Την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά, αυτές οι εικόνες δεν δείχνουν έλλειψη ενσυναίσθησης από την κεφαλή της εξουσίας;
Το δε γλέντι του πρωθυπουργού μαζί με άλλα 30 άτομα αποτελεί προκλητική έκφραση αλαζονείας της εξουσίας.
Είπαμε. Όταν το μπάχαλο συναντιέται με την αλαζονεία, τα όρια ξεπερνιούνται.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ