Δεν θα γίνει η εποχικότητα η νέα κανονικότητα.

Και στην συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, αλλά και γενικότερα τον τελευταίο καιρό, ο Πρωθυπουργός μάς υπόσχεται ένα σπουδαίο τουριστικά καλοκαίρι.

Δεν θα γίνει η εποχικότητα η νέα κανονικότητα.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Δεν είμαι προφανώς σε θέση να προβλέψω, αν θα επαληθευτούν ή θα διαψευστούν οι εκτιμήσεις - διακηρύξεις του.
Το μάλλον σίγουρο είναι ότι το πώς θα πάει τουριστικά το καλοκαίρι εξαρτάται σε πολύ μικρό βαθμό από τον ίδιο και την κυβέρνησή του, καθώς θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγαλύτερο από την τότε κατάσταση με την πανδημία, το τότε γενικότερο κλίμα που θα επικρατεί παγκοσμίως, τις αποφάσεις που θα πάρουν τα κράτη σε σχέση με τους τουρίστες κλπ. Οπότε θέλω λίγο να μείνω στη διακηρυγμένη πρόθεσή του για μεγάλο τουριστικό άνοιγμα.

Το περσινό καλοκαίρι μάθαμε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από τους υπουργούς του, αλλά και από τους περισσότερους επιστήμονές μας, τόσο της χιλιοτραγουδισμένης επιτροπής των ειδικών, όσο και τους υπόλοιπους μόνιμους συνεργάτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, ότι οι τουρίστες δεν έφεραν ιό στην χώρα, ότι από τον τουρισμό δεν κολλάει, ότι τα νούμερα έδειξαν ότι δεν ήρθε κανένα νέο κύμα του ιού από τον τουρισμό. Με σθένος και παρρησία που ελάχιστοι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες έχουν δείξει στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πριν μερικούς μήνες από το βήμα της Βουλής, ότι πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε κι ότι το πρόβλημα ήταν η «διασκέδαση των νέων ανθρώπων». Των ντόπιων όμως νέων ανθρώπων, καθώς είτε οι τουρίστες που ήρθαν στην χώρα ήταν μέσης και άνω ηλικίας, είτε οι νέοι σε ηλικία τουρίστες που ήρθαν στην χώρα δεν διασκέδασαν και ξενέρωσαν τη ζωή τους κατά τη διαμονή τους, είτε αν συντρέχουν στο πρόσωπό σου οι ιδιότητες του νέου ανθρώπου που διασκεδάζει και του τουρίστα, τότε επικρατεί επιδημιολογικά η μη κολλητική πλευρά του τουρίστα.

Οπότε αφού δεν διέσπειραν ιό το περσινό καλοκαίρι, θα διασπείρουν το φετινό, όταν πολλοί από αυτούς θα είναι και εμβολιασμένοι; Όχι βέβαια. Βρισκόμαστε άλλωστε στο τελευταίο μίλι της διαδρομής. Απλά καλό θα ήταν να γίνει η εξής διευκρίνιση για τη διαδρομή: βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι πριν τα ξανανοίξουμε -έστω σταδιακά- όλα; Ή στο τελευταίο μίλι, πριν βγει κι αυτός ο χειμώνας, ανοίξουμε τον τουρισμό με τα μπούνια, και μετά, όταν αρχίσει να ξαναμπαίνει ο επόμενος χειμώνας, κλειστείτε πάλι μέσα ιθαγενείς;

Η νέα κανονικότητα θα είναι η εποχικότητα; Θα λειτουργούμε σε δύο ταχύτητες, όπου θα υποφέρουμε και θα είμαστε στα όρια της παράκρουσης όλον τον υπόλοιπο χρόνο, για να ανοίγουν τα πάντα την τουριστική περίοδο;

Για να πάψουμε λοιπόν να κοροϊδευόμαστε τόσο πολύ, είναι θεμελιώδες να συμβεί ένα από τα εξής δύο πράγματα:
είτε, όταν πλησιάζει εκείνη η ώρα, η επιτροπή των επιστημόνων να βγει και να ανακοινώσει, επώνυμα και με υπογραφές του κάθε μέλους που πλειοψήφησε στην απόφαση, ότι η κατάσταση με την πρόοδο των εμβολιασμών και την γενικότερη εικόνα της πανδημίας είναι τέτοια, ώστε και ο τουρισμός να ανοίξει, δεν θα ξαναέχουμε τέταρτο, πέμπτο και έκτο κύμα και μια από τα ίδια με λοκντάουν για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα, είτε, να αναλάβει η Κυβέρνηση της χώρας την πολιτική ευθύνη και να πει, θα ανοίξουμε τον τουρισμό, και ό,τι και να γίνει μετά με τον ιό, δεν θα ξανακλείσουμε καμία άλλη δραστηριότητα και έκφανση της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Αν δεν μπορούν να δεσμευτούν ως επιστήμονες και ως πολιτικοί, τότε το βλέποντας και κάνοντας, το ακορντεόν και την χώρα δύο εποχών και δύο ταχυτήτων να τα ξεχάσουν.
Έχει πληγεί πάρα, μα πάρα, πολύ η ζωή μας για να συνεχίσουμε να είμαστε τόσο θύματα και τόσο λοβοτομημένοι. Αν ανοίξει ο τουρισμός, να μην ξανακλείσει μετά οτιδήποτε άλλο. Και κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης να αναλάβει και το ίδιο τις ευθύνες του, να τοποθετηθεί και το ίδιο από την αρχή για το θέμα, χωρίς τα δικά του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς περιπτωσιολογία ειδικών μέτρων που πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν και που κατ΄αποτέλεσμα λειτουργεί ως άλλοθι, χωρίς τελικά συναίνεση και συνενοχή.

Πολιτικός και επιστημονικός κόσμος να ξεκαθαρίσουν τι σκοπεύουν να κάνουν με τη ζωή μας μετά το τελευταίο μίλι.
Να ξαναπαίξουμε πάντως ως πολίτες στο ίδιο έργο που σκηνοθετούν αποκλείεται. Ξεκάθαρα αποκλείεται.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, η κοροϊδία έχει τα όριά της, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και τα κύματα της οργής του θα τους πνίξουν όλους.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ