Amber Alert: Εξαφανίστηκε ο εισαγγελέας

Ασφαλώς να πούμε «όχι» στις δίκες του ίντερνετ και το «λιντσάρισμα» στα social media. Επίσης, είναι αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας και τα δικαιώματα του κατηγορούμενου -κάθε κατηγορούμενου. Κανονικά δεν θα έπρεπε να τα συζητάμε αυτά. Αλλά σε μια χώρα που θριαμβεύει ο δικαστικός λαϊκισμός, οφείλουμε να λέμε (αυτά που θα έπρεπε να είναι) τα αυτονόητα.

Amber Alert: Εξαφανίστηκε ο εισαγγελέας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Οι κανονικές δίκες
Εκτός όμως από το να στηλιτεύουμε τις δίκες του ίντερνετ, πρέπει να δούμε και τι γίνεται με τις κανονικές δίκες. Για την ακρίβεια τι δεν γίνεται. Γιατί στην περίπτωση του ελληνικού #metoo, παρά τις δεκάδες καταγγελίες για τη διάπραξη κακουργημάτων και παρά την τεράστια δημόσια συζήτηση που έχει γίνει, οι δικαστικές Αρχές επιδεικνύουν μια ανεξήγητη επιφυλακτικότητα στο να παρέμβουν.
Τρανταχτό παράδειγμα η καταγγελία της βάναυσης σεξουαλικής κακοποίησης που έκανε ο Νίκος Σ. στη Ναταλί Χατζηαντωνίου στο 2020mag. Η ανατριχιαστική καταγγελία δεν προκάλεσε καμία αντίδραση από την εισαγγελία. Στη συνέχεια, έγινε μήνυση από πολίτη ο οποίος κατήγγειλε τον βιασμό του σε ηλικία 15 ετών από το ίδιο πρόσωπο που κατήγγειλε και ο Νίκος Σ.. Την Παρασκευή το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (το οποίο έγραψε μια από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας) μας «πληροφόρησε» ότι ο καταγγελλόμενος και στις δύο περιπτώσεις είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το Σάββατο το πρωί ο Δημήτρης Άνθης δήλωσε στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου στο Open, ότι έκανε μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση κατά του τρίτου προσώπου το οποίο, κατά τη διήγηση του Νίκου Σ., παρευρέθηκε στη δικιά του κακοποίηση. Όσα είπε ο κ. Άνθης αποτελούν την πρώτη δημόσια επιβεβαίωση της καταγγελίας του Νίκου Σ..
Το εύλογο ερώτημα
Δεν είναι εύλογο το ερώτημα γιατί δεν παρεμβαίνει η εισαγγελία μετά τις απανωτές καταγγελίες; Εισαγγελία η οποία σε άλλες περιπτώσεις επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά, τώρα παραμένει αδρανής. Η αδράνειά της γεννάει ακόμα μεγαλύτερη απορία όχι μόνο λόγω της βαρύτατης απαξίας των καταγγελλόμενων εγκλημάτων, αλλά και γιατί ο, κατά το Star, καταγγελλόμενος υπήρξε μέχρι πριν λίγες μέρες καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ για μεγάλο διάστημα δίδασκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού.
Είναι αυτονόητη η απαίτηση να διαλευκανθεί αυτή η ζοφερή υπόθεση. Όπως επίσης (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητο καθήκον των αστυνομικών και δικαστικών αρχών να ανοίξουν την έρευνα για να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση και άλλων εγκλημάτων. Βασική προϋπόθεση μιας τέτοιας έρευνας θα ήταν η προστασία των θυμάτων που δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί η ταυτότητά τους.
Οι δημόσιες καταγγελίες
Δεν πρέπει να μπερδευόμαστε. Οι δημόσιες καταγγελίες συνιστούν πολιτικές πράξεις με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της κακοποίησης και της παρενόχλησης από όσους έχουν εξουσία. Μετά την υπόθεση Μπεκατώρου, η κοινωνική χρησιμότητα αυτών των καταγγελιών είναι προφανής. Ωστόσο, για την απονομή δικαιοσύνης δεν (πρέπει να) είναι προϋπόθεση η δημόσια καταγγελία. Πολλές φορές τα θύματα δεν αντέχουν να ανακαλέσουν δημόσια τα τραγικά περιστατικά. Επίσης, ενδέχεται να μην μπορούν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους -πόσο μάλλον όταν τα media και τα social media λειτουργούν με όρους κρεοπωλείου. Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να έχουν τη δυνατότητα να βρουν το δίκιο τους. Όπως επίσης πρέπει να καθαρίσει το όνομα όποιου τυχόν καταγγέλλεται άδικα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εισαγγελική παρέμβαση.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας παραμένει εξαφανισμένος. Γιατί άραγε;

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ