Το νεκρόμετρο κι ο κηδεμόνας ανηλίκων

Ο -εύλογος- σάλος, από τη χθεσινή συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δημιουργήθηκε από την φράση του για εκείνους «που κάψανε 100 ανθρώπους στο Μάτι». Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι είναι βαρύ αυτό που λέει, ο Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι «Δεν είναι καθόλου βαρύ», ενώ στην ερώτηση «Η κυβέρνηση τους έκαψε;», απάντησε ότι «Τους κάψανε από την διάλυση των υπηρεσιών και την ανυπαρξία ηγεσίας πολιτικής και φυσικής εκείνη την ημέρα». 

Το νεκρόμετρο κι ο κηδεμόνας ανηλίκων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Πρώτη - πρώτη βέβαια κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ως νέου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη το καλοκαίρι του 2019, ήταν να διορίσει Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου του, τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, επικεφαλής της αστυνομίας στο Μάτι.
Το γεγονός πως όχι μόνο είχε το θράσος να το κάνει, αλλά και ότι η απόφασή του αυτή πέρασε επικοινωνιακά αβρόχοις ποσί, θα προοικονομούσε την αντιμετώπιση που θα είχε η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ στη συνέχεια της θητείας της. Και σπεύδω να πω, ότι το θέμα εδώ δεν είναι αν και πόσο έφταιγε ο συγκεκριμένος αξιωματικός για τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς. Το θέμα εδώ είναι η πολιτική αντίφαση που βοά. Το θέμα εδώ είναι ότι μας παίρνει επικοινωνιακά -και κατά συνέπεια μας παίρνει και πολιτικά- να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία, χωρίς κατακραυγή

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναλαμβάνει το Υπουργείο του, κάνει δηλώσεις γεμάτες αλαζονεία για επαγρύπνηση και αποφυγή τραγωδιών τώρα που ανέλαβε εκείνος, και ελάχιστες μέρες μετά μετράει τους πρώτους έξι νεκρούς στη δική του βάρδια, στη θεομηνία στην Χαλκιδική. Θα ακολουθήσουν τον επόμενο ενάμιση χρόνο και άλλοι νεκροί σε άλλες φυσικές καταστροφές, τους οποίους πράγματι κανείς δεν σκέφτηκε να τους χρεώσει στον ίδιο, πράγματι κανείς δεν σκέφτηκε να βγάλει το κομπιουτεράκι να τους προσθέσει στο νεκρόμετρο.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, είχε τσακωθεί σε κάποιο πάνελ με εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας με ιερή αγανάκτηση ότι οι νεκροί στο Μάτι είναι περισσότεροι απ’ τους νεκρούς από κόβιντ. Έχουμε ξεπεράσει τους 6.000 και συνεχίζουμε.
Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι υπουργός σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία την τελευταία φορά που κυβερνούσε μόνη της, έκαψε (βάσει της συλλογιστικής του) 84 ανθρώπους στην πυρκαγιά της Ηλείας. Με αυτούς που κάψανε 84 ανθρώπους συγκυβερνά; Με κομμάτι της ανύπαρκτης ηγεσίας που έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι διοικεί το Υπουργείο του; 

Ωστόσο στη χθεσινή του συνέντευξη υπάρχει και κάτι άλλο που προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον. Λέει λοιπόν: «Δεν ήταν τόσο κρίσιμο ζήτημα η Εθνική Οδός, όσο ότι θα μπαίνανε μέσα σε διάφορους παραδρόμους, σε διάφορες κατευθύνεις για να πάνε στη δουλειά τους και καταλαβαίνετε ότι θα είχαμε δεκάδες ατυχήματα, εκατοντάδες εγκλωβισμένους και αδυναμία του Κράτους να βρει μια άκρη σε όλη αυτή την υπόθεση» … «Εμείς προκρίνουμε την ανθρώπινη ζωή. Έβαλα μπροστά -κι εγώ προσωπικά ως αρμόδιος υπουργός, ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και διαχειριστής της κρίσης-, έβαλα ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και είπα δεν θα έχουμε εγκλωβισμένους, δεν θα έχουμε ατυχήματα, δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος. Και κλείσαμε τον δρόμο» … «Δεν πρόκειται να διακινδυνέψω ποτέ ανθρώπινες ζωές, δεν πρόκειται να βάλω σε κίνδυνο τους ανθρώπους» ... «Εδώ στην Αττική οι άνθρωποι δεν ξέρουμε από χιόνια, δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε το αυτοκίνητό μας όταν κάτω έχει χιόνι, έχει πάγο και γίνονται πολλά ατυχήματα».

Όλα αυτά τα λέει ως απάντηση στην μομφή ότι έκλεισε την Εθνική Οδό με κυβερνητική απόφαση, για να μην αναγκαστεί να την κρατήσει ανοικτή η ιδιωτική εταιρία, η οποία βάσει νόμου θα πλήρωνε πρόστιμο αν δεν κατάφερνε να την διατηρήσει ανοικτή.

Μπορούμε να πιστέψουμε ή να μην πιστέψουμε την απάντησή του, μπορούμε να δεχτούμε ή να μην δεχτούμε την ειλικρίνεια των λεγομένων του.
Στην εκδοχή όμως που τον πιστεύουμε, στην εκδοχή της απόλυτα ειλικρινούς απάντησής του και των απόλυτα διαυγών κινήτρων του, όσα λέει είναι ίσως ακόμη τρομακτικότερα από την εκδοχή της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Γιατί η επιχειρηματολογία του ανάγεται σε έναν άλλο τύπο πολιτεύματος, όπου σε μια Δημοκρατία το Κράτος δεν αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πολίτες, αλλά φέρεται ως κηδεμόνας ανηλίκων, που κάθε τι που κάνουν ενέχει κινδύνους.

Μια φαινομενικά καλοπροαίρετη -αλλά όχι λιγότερο διεστραμμένη- έκφανση της βιοπολιτικής, όπου ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός αποκτά υπερεξουσίες πάνω στη ζωή των ανθρώπων, αποφασίζοντας να τους κρατά μακριά από τους δρόμους για να μην χτυπήσουν, αποφασίζοντας να τους κρατά κλεισμένους σπίτια τους για να μην κολλήσουν, έχοντας πάνω τους όχι δικαίωμα ζωής και θανάτου, αλλά δικαίωμα στραγγαλισμού ολοένα και περισσότερων πτυχών της ζωής τους, προκειμένου να μην πεθάνουν, ή να μην νοσήσουν, ή να μην τρακάρουν, ή να μην εγκλωβιστούν.

Ο κόβιντ ήταν μόνο η αρχή και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν είναι η αρρώστια, είναι το σύμπτωμά της

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ