«Κατέληξα στα γρασίδια, παρότι τους δήλωνα διαρκώς τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα»

Μίλησα με τον Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη, τον δημοσιογράφο που τόλμησε να καταγράψει με τον κινητό του, τη ρίψη χημικών στο πρόσωπο ενός συλληφθέντα φοιτητή.

«Κατέληξα στα γρασίδια, παρότι τους δήλωνα διαρκώς τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, έφτασαν στην από σήμερα το πρωί κατειλημμένη με απόφαση τριών Φοιτητικών Συλλόγων (Φυσικού, Πολιτικών Επιστημών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) πρυτανεία του ΑΠΘ, ομάδες ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ, αποκλείοντας τον αλληλέγγυο κόσμο που είχε ήδη συγκεντρωθεί.

Όπως περιγράφει ο Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, δημοσιογράφος του omniatv, οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στην πρυτανεία όπου βρισκόταν οι φοιτητές που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την Παιδεία και τα ΑΕΙ, ζητώντας την κατάργηση του.

"Υπήρξαν πέντε με εφτά συλληφθέντες εκείνη την ώρα. Πραγματοποιήθηκε άλλη μια σύλληψη φοιτητή που βρίσκονταν στο σώμα των αλληλέγγυων και ακόμη μια που καταγράφεται καθαρά στο βίντεο, με τον φοιτητή να βρίσκεται γυμνός στο κράσπεδο, ψεκάζοντας τον την ώρα που του έκαναν τη σύλληψη .

Κατέγραφα τα γεγονότα μαζί με φωτογράφους και ανθρώπους που τραβούσαν βίντεο. Εγώ, βρισκόμουν πιο μπροστά, για να έχω καλύτερη λήψη. Συνεχώς υπήρχε σπρώξιμο απ’ τις ασπίδες των ΜΑΤ, χτυπήθηκα στην πλάτη, ενώ βρισκόμουν στο σώμα των αλληλέγγυων.

Όταν γινόταν η σύλληψη του παιδιού, άνδρας την ομάδας ΔΙΑΣ με τράβηξε από το χέρι και μου βγήκε το παπούτσι. Κατέληξα μέσα σε γρασίδια, παρότι του δήλωνα διαρκώς τη δημοσιογραφική μου ιδιότητα. Καθώς τραβούσα δίπλα σε δημοσιογράφο από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ένας άντρας της ομάδας ΔΙΑΣ ή ΔΕΛΤΑ , χωρίς να φοράει μάσκα, μας έλεγε επανειλημμένα ότι πρέπει να φύγουμε από μπροστά. Την ώρα που έβγαλα να του δείξω τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα, με τράβηξε απ’ το χέρι και με έσπρωξε".

Όσοι δημοσιογράφοι έχει τύχει να σηκώσουμε την κάμερα μας, για να καταγράψουμε το όργιο καταστολής που απολαμβάνουν νόμιμα οι αστυνομικές δυνάμεις στις πλάτες διαδηλωτών, ξέρουμε πολύ καλά τι ακριβώς περιγράφει ο Αλέξανδρος, τι ακριβώς συμβαίνει τελευταία στο δρόμο και με πόση αυθαιρεσία εμποδίζουν τη δουλειά μας. Τρικλοποδιές, σπρωξίματα και αδικαιολόγητη χρήση χημικών σε συναδέλφους που δεν εμποδίζουν, απλώς καταγράφουν τα γεγονότα.

Δεν θα σας περάσει. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, να παλεύουμε για την αλήθεια και για την αντικειμενική πληροφόρηση, μέχρι να γίνει ξεκάθαρο όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε εσάς, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ