Ποιος θα ρωτήσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα;

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «κονταροχτυπιούνται» τις τελευταίες ώρες, μέσω Δοξιάδη και Πολάκη, αναφορικά με το ρόλο που μπορεί να είχε το Μαξίμου στο θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, σε συνάρτηση με τις μαρτυρίες-καταγγελίες κατά του Λιγνάδη.

 

Ποιος θα ρωτήσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

Η πολιτική σύγκρουση αν μη τι άλλο αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα το θέμα της έρευνας σε σχέση με τα προσφυγόπουλα, όχι μόνο από τις ελληνικές δικαστικές αρχές αλλά και από τις αντίστοιχες των χωρών που φιλοξενούν πλέον παιδιά που έφυγαν από την Ελλάδα.

Πρέπει να εντοπιστούν αυτά τα προσφυγόπουλα (που οριακά κάποια ενδέχεται να έχουν ενηλικιωθεί) και να ερωτηθούν σχετικά. Και αν αυτό δεν γίνει με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, τότε ίσως πρέπει να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών που τα υποδέχτηκαν.

Χθες, ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Κρήτη ανέφερε: «Ξέρετε ποιές είναι οι δύο αρμοδιότητες που έχει ο κ. Μητσοτάκης απευθείας από τις εκατοντάδες που έχει η κυβέρνηση; Την ΕΥΠ που και εδώ τίθεται ζήτημα Δημοκρατίας και την υπόθεση των μεταναστών. Έφτιαξε ειδική γραμματεία κάτω από τον κ. Σκέρτσο που είναι το δεξί του χέρι και έβαλε την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, φίλη Δοξιάδη και Λιγνάδη να είναι υπεύθυνη».

Ο Νίκος Καραχάλιος ήταν προσεχτικός στη διατύπωσή του. Δεν ισχύει το ίδιο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, τον οποίο μήνυσε χθες για συκοφαντική δυσφήμιση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο Γ. Τράγκας είπε στην εκπομπή του ότι με «εντολή του Πρωθυπουργού ενεργούσα ως διακινητής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων προκειμένου να τύχουν σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης».

Σήμερα το πρωί, ο Γ. Τράγκας βγήκε στην εκπομπή από το τηλέφωνο λέγοντας ότι το σπίτι του είναι περικυκλωμένο από άνδρες της κρατικής ασφάλειας, ότι εντός της ημέρας θα καταθέσει μήνυση για ψευδή καταμήνυση και σημείωσε ότι δεν κατηγόρησε τον Α. Σκέρτσο για κάτι και πως απλά «αναρωτήθηκε».

Θέμα πάντως για τους χειρισμούς του Μαξίμου στο θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων είχαν θέσει 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2020, δηλαδή σε «ανύποπτο» -ως προς την τρέχουσα επικαιρότητα- χρόνο (σ.σ. και αυτό έχει την αξία του).

Η ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή είχε θέμα: «αδιαφάνεια και κατά παράβαση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου η επιλογή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων για μετάβαση σε χώρες της Ευρώπης».

Σε αυτή, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι με την πρωτοβουλία Μητσοτάκη «παρακάμπτονται οι κατά το νόμο αρμόδιοι φορείς και διαδικασίες προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων με τρόπο αυθαίρετο και αδιαφανή» και ότι «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις ενδιαφερόμενες να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα χώρες, το είδος της αποκατάστασης που σχεδιάζουν να τους προσφέρουν…. και γενικά καμία δημόσια πληροφόρηση».

ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.