Υπόθεση Λιγνάδη: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα

Στις συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σπανίως υπάρχει καθαρός νικητής και ηττημένος. Οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται συνήθως καλά προετοιμασμένοι, ενώ είναι εμφανής η δουλειά τεκμηρίωσης που κάνουν τα επιτελεία τους. Οι όποιες νίκες στα σημεία κατά κανόνα κερδίζονται στις δευτερολογίες.

Υπόθεση Λιγνάδη: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Συνεπώς, δεν εκπλήσσει ότι δεν είχε καθαρό νικητή η συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή για ελληνικό #metoo και την «ποιότητα του πολιτικού διαλόγου». Μάλιστα όχι μόνο δεν είχε καθαρό νικητή αλλά δεν έβγαλε και τη μεγάλη είδηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας επέλεξαν να μη σηκώσουν πολύ τους τόνους, «φοβούμενοι» προφανώς επικίνδυνες εκτροπές. Ήταν λοιπόν μάλλον μια «flat» συζήτηση στην οποία δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο.

Η ατζέντα

Θα μπορούσε όμως να ισχυριστεί κανείς με αρκετή πειστικότητα ότι αν ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αλλάξει την ατζέντα, βάζοντας τέλος στη συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Λιγνάδη, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης κύρια αντικείμενα συζήτησης στα σόσιαλ δεν ήταν η «ποιότητα του πολιτικού λόγου», αλλά ο Κούγιας, ο Λιγνάδης, η Μενδώνη και, κυρίως, η νέα καταγγελία των 285 αποφοίτων του Αρσακείου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να επικεντρωθεί η συζήτηση στη λάσπη που εκτοξεύεται σε μεγάλες ποσότητες στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επισήμανε:
«Την επικαιρότητα, δυστυχώς, πλημμυρίζουν χυδαία σχόλια, καθώς κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στο βρώμικο καλάθι των δικών τους σκοπιμοτήτων ένα ζήτημα που συγκλονίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Ένα καινούργιο κύμα λαϊκισμού και θολών κατηγοριών διακινείται με μόνο στόχο να σπιλωθούν πρόσωπα και κόμματα.»

Είναι αλήθεια ότι η χυδαιότητα και τα fake news αποτελούν έτσι κι αλλιώς πολύ μεγάλα προβλήματα. Είναι επίσης αλήθεια ότι στην υπόθεση Λιγνάδη γράφτηκαν τερατολογίες και χυδαιότητες. Ωστόσο, όσο μεγάλο πρόβλημα και αν είναι η χυδαιότητα , όσο καλά προετοιμασμένες και αν είναι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, η ατζέντα δεν μπορεί να αλλάξει.

Οι λόγοι

Και δεν μπορεί να αλλάξει η ατζέντα γιατί:

• Είναι άλλης τάξεως ζήτημα να ποστάρεις χυδαιότητες και άλλο να βιάζεις επί χρόνια ανηλίκους. Όπως και να το κάνουμε, το δεύτερο είναι απείρως πιο σοβαρό.

• Οι χυδαιότητες και οι τερατολογίες δεν γράφτηκαν μόνο από τη μια μπάντα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μεγάλο ζήτημα ηθικής μόνο τα περί ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων (που είναι βέβαια) και όχι τα περί νέας ΟΠΛΑ που στοχεύει τον Λιγνάδη ή τα περί πολέμου συμφερόντων πίσω από την υπόθεση -για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα. Πώς μπορείς να παρουσιάζεσαι ως κήρυκας του πολιτικού ήθους όταν συντηρείς την Ομάδα Αλήθειας και τα κάθε λογής τρολ τύπου «Zukov»;

• Ούτε στη Βουλή ο πρωθυπουργός έδωσε πειστικές απαντήσεις γιατί η κυβέρνηση και οι διωκτικοί μηχανισμοί δεν κινήθηκαν με την ταχύτητα που απαιτούταν. Πέρα από τις αντιφάσεις μεταξύ όσων είπε την Πέμπτη στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και όσων έλεγε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική η παρέλευση τόσων ημερών μέχρι τη σύλληψη του Λιγνάδη. Όσα είπε και κυρίως όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε μόνο όταν πια δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει έρευνα στο σπίτι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Λιγνάδη. Όσο δεν θα απαντώνται οι εύλογες απορίες για την υπόθεση, τόσο το θέμα θα μένει ψηλά στην ατζέντα

• Επιπλέον, από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει πλήρως τη Λίνα Μενδώνη που έχει χρεωθεί τους χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη, το «πρόβλημα Μενδώνη» δεν μπορεί να εκτονωθεί και μετατρέπεται σε διαρκή ζημιογόνο παράγοντα για την κυβέρνηση συνολικά. Μάλιστα, πλήττει το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο από σκοπιά της πολιτικής δεοντολογίας όσο και από αυτή της διοικητικής ικανότητας.

• Το βασικό όμως είναι ότι το ελληνικό #metoo είναι ένα καζάνι που βράζει και δεν μπορεί να κλείσει με το όποιο επικοινωνιακό καπάκι. Ο κόσμος έχει ξεθαρρέψει και απαιτεί δικαιοσύνη, όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι κακοποιητές. Γι’ αυτό και θα συνεχιστούν οι καταγγελίες, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αλλάξει η ατζέντα. Όσο η κυβέρνηση δεν δείχνει έμπρακτα τη βούλησή της για απονομή δικαιοσύνης, τόσο το ελληνικό #metoo θα παραμένει ένα μείζον πρόβλημα για την ίδια.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ