Μία προανακριτική, ιδανική για σπέκουλα

Μπορεί η σύσταση Προανακριτικής επιτροπής για πιθανή τέλεση εγκλημάτων από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και του Χρήστου Καλογρίτσα να μοιάζει αβάσιμη σε ποινικό επίπεδο, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και σε πολιτικό.

Μία προανακριτική, ιδανική για σπέκουλα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Σημειώστε επίσης ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα κάποια, οποιαδήποτε, ζημιά του Δημοσίου αλλά η οικονομική διαφορά δύο ιδιωτών, της εταιρίας «Τοξότης» του κ. Καλογρίτσα και της εταιρίας «Consolidated Contractors Company», του αραβικού κατασκευαστικού κολοσσού με ιδιοκτήτες τα μέλη της οικογένειας Χούρι. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν για τη σύσταση της Προανακριτικής θεωρούν πως προκύπτει ενδεχόμενη τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας του Νίκου Παππά, κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η υπόθεση Παππά - Καλογρίτσα μοιάζει με ένα τεράστιο φιάσκο αλλά εξυπηρετεί πολιτικά την κυβέρνηση, οπότε θα τη διατηρήσει στην επικαιρότητα προκειμένου να αλλάζει την ατζέντα.

Ευκαιρία να δούμε μαζί το χρονικό της ώστε να είναι ξεκάθαρα, τουλάχιστον τα γεγονότα.

Αύγουστος 2016: Ο κ. Καλογρίτσας με την εταιρεία «Τοξότης» δεσμεύεται να παράσχει υπεργολαβικό έργο για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την εργολαβία ανέλαβε μια θυγατρική της «Consolidated Contractors Company». Ο κ. Καλογρίτσας παίρνει ως προκαταβολή 3 εκατομμύρια ευρώ από τη CCC.
Παρένθεση: Τον Ιούλιο του 2020, τέσσερα χρόνια μετά, η πλευρά Καλογρίτσα μιλάει για εικονική σύμβαση υπεργολαβίας με τα 3 εκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για την εγγυητική επιστολή προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

2 Σεπτεμβρίου 2016: Δίνονται οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και η εταιρεία του Καλογρίτσα ανακηρύσσεται προσωρινός υπερθεματιστής με 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Εχει κατατεθεί η εγγυητική των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

26 Σεπτεμβρίου 2016: Η πλευρά Καλογρίτσα δεν μπορεί να πληρώσει την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες και αποχωρεί. «Θα προστατεύω την οικογένειά μου και το πρόσωπό μου παρότι χάνω 3 εκατ. ευρώ», δηλώνει ο κ. Καλογρίτσας. Τα 3 εκατ. που χάνει είναι της εγγυητικής που καταπίπτει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

26 Οκτωβρίου 2016: Το ΣτΕ ακυρώνει το διαγωνισμό για τις τέσσερις άδειες, οπότε τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής πρέπει να επιστραφούν πια.

Ιανουάριος 2017: Τα 3 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται από το Ελληνικό Δημόσιο στην πλευρά Καλογρίτσα.

25 Μαΐου 2017: Η «Consolidated Contractors Company» CCC καταγγέλλει τη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου με την «Τοξότης» και ζητά την επιστροφή της προκαταβολής που είχε δώσει (τα 3 εκατ. ευρώ).

Ιούλιος 2017: Η «Καθημερινή» γράφει πως Σαμέρ Χούρι της CCC και Χρήστος Καλογρίτσας συναντώνται σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, «με στόχο να βρουν μια λύση για το πώς θα εμφανιζόταν λογιστικά το συγκεκριμένο ποσό».

2018: Η CCC, θεωρώντας ότι «αφού η δουλειά δεν έγινε, θα έπρεπε να επιστραφεί το ποσό», προσέφυγε σε διαιτησία και την οποία κέρδισε.

Ιούλιος 2020: Ο Χρήστος Καλογρίτσας καταθέτει μήνυση, κάνοντας λόγο για εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της «Τοξότης» και της CCC προκειμένου να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σημειώνει πως ήταν εν γνώσει τού τότε υπουργού Νίκου Παππά και του Μεγάρου Μαξίμου. Προσθέτει επίσης πως υπήρχε «συμφωνία τού τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τους επικεφαλής του λιβανέζικου ομίλου για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού που θα απηχούσε τις θέσεις τής τότε κυβέρνησης».

Ιούλιος 2020: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αποκαλύπτει απόφαση ελβετικού δικαστηρίου που δικαιώνει τη CCC και υποχρεώνει την πλευρά Καλογρίτσα να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας επιπλέον τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα.

25/9/2020: Ανακοίνωση της CCC ότι «ουδέποτε είχαν συμμετοχή, ούτε εκδήλωσαν πρόθεση ή επιθυμία εμφανούς ή αφανούς συμμετοχής σε ελληνικά ή ξένα ΜΜΕ».

Δεκέμβριος 2020: Οι εκπρόσωποι της CCC καταθέτουν γραπτό υπόμνημα στην πταισματοδίκη Αμαρουσίου και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «φέρονται να διαψεύδουν όσα ισχυρίζεται ο κ. Καλογρίτσας περί της αιτίας που κατέβαλαν 3 εκατ. ευρώ στον εργολάβο το επίμαχο διάστημα».
Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να έχει καταθέσει ότι «διεκπεραίωνα τις εντολές της κυβέρνησης». Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, «περιγράφει με σαφήνεια την "ηθική αυτουργία σε απάτη", αλλά και τη "χειραγώγηση της διαδικασίας για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών"».

Φεβρουάριος 2021: Η δικογραφία από τη μήνυση Καλογρίτσα φτάνει στη Βουλή. «Ο Χ. Καλογρίτσας κατηγορεί τον Νίκο Παππά για ηθική αυτουργία, επειδή τον παρέσυρε σε εικονικές συναλλαγές με τη λιβανέζικη εταιρεία CCC», έγραψε η «Εφ.Συν.».

Μάρτιος 2021: Η Νέα Δημοκρατία ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ