Ποιος έχει την ευθύνη;

Μία από τις σημαντικότερες αρετές για έναν πολιτικό, είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί μπροστά στα γεγονότα. Όσοι έγραψαν το όνομα τους στις σελίδες της ιστορίας, ήταν γιατί την κρίσιμη στιγμή ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη. Σε αυτή την παραδοχή δεν χωρά «ναι μεν αλλά» για κανέναν πολιτικό. Όταν παίρνεις την απόφαση να μετέχεις στην πολιτική, αυτόματα αναλαμβάνεις και την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων σου ή των παραλείψεων σου.

Ποιος έχει την ευθύνη;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μία από τις σημαντικότερες αρετές για έναν πολιτικό, είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί μπροστά στα γεγονότα. Όσοι έγραψαν το όνομα τους στις σελίδες της ιστορίας, ήταν γιατί την κρίσιμη στιγμή ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη. Σε αυτή την παραδοχή δεν χωρά «ναι μεν αλλά» για κανέναν πολιτικό. Όταν παίρνεις την απόφαση να μετέχεις στην πολιτική, αυτόματα αναλαμβάνεις και την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων σου ή των παραλείψεων σου.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να επισημανθεί η έννοια της πολιτικής ευθύνης, ειδικά την εποχή που βασιλεύουν από τη μία η ανευθυνότητα και από την άλλη ο «ωχαδερφισμός»;
Η επισήμανση γίνεται εξαιτίας της κλιμάκωσης των γεγονότων των τελευταίων ημερών. Έχει σημασία να επισημανθεί ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και όχι μιας τυχαίας αλληλουχίας γεγονότων.  Από την αντιμετώπιση του Κορονοϊού, έως τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη, από πίσω υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις οι οποίες οδηγούν στις εξελίξεις.
Άλλωστε, οι πολιτικές αποφάσεις είναι προφανείς και τα αποτελέσματα τους θα έπρεπε να γίνονται κατανοητά από όλους.

Αυτό που σπανίζει στις μέρες μας από την πολιτική ζωή είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Είναι σαν τα αποτελέσματα να παράγονται από μόνα τους. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων προκειμένου να μην ενισχυθεί όσο χρειάζεται.

Από την άλλη, το γεγονός ότι εδώ και μέρες οι γιατροί καταγγέλλουν πως υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες αν και χρειάζονται ΜΕΘ, αλλά αυτές δεν επαρκούν, έχει ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες. Η απόφαση να μην προσληφθούν γιατροί, παρά το γεγονός ότι οι υγειονομικοί ζητούν ενίσχυση από την πρώτη στιγμή, έχει πολιτικές ευθύνες. Η επιλογή να ξεκινήσει μόλις προχθές η εκπαίδευση του προσωπικού από τις ιδιωτικές κλινικές που θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Υ, ενώ η πανδημία διαρκεί ένα χρόνο, έχει συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες.

Η απόφαση η χώρα να βρίσκεται σε διαρκές lockdown εδώ και πέντε μήνες, με αυστηρούς περιορισμούς και κλειστή την αγορά, έχει συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες.  Η αδυναμία να αντιμετωπιστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να επιστρέψουμε στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020, από πίσω της υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη.

Αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών είναι και το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας και μετά από δύο κύματα κορύφωσης της, στο τρίτο κύμα τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει χαθεί και πάλι ο έλεγχος.

Αντίστοιχα, αποτέλεσμα πολιτικής ευθύνης είναι και η επιλογή να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας μεταφέροντας το ενδιαφέρον από το πεδίο της πανδημίας και τα αποτελέσματα της, στο πεδίο της «ασφάλειας». Όσο και αν το γεγονός της πανδημίας είναι καταλυτικό στην καθημερινότητα όλων μας, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η ζωή σταμάτησε και άρα δεν υπάρχουν άλλα θέματα. Η επιλογή όμως των θεμάτων με τα οποία θα «αναμετρηθείς» ή των θεμάτων που θα επιλέξεις να αναδείξεις ή να δώσεις την πολιτική σου μάχη, είναι και αυτή αποτέλεσμα πολιτικών ευθυνών.

Η επιλογή να στρέφεις διαρκώς την προσοχή μακριά από το πραγματικό πεδίο των προβλημάτων, είναι σαφώς πολιτική επιλογή και έχει πολιτικές ευθύνες.
Για παράδειγμα, η απόφαση οι υπουργοί της κυβέρνησης συντεταγμένα να δημιουργούν προσδοκίες για το άνοιγμα της αγοράς, την ημέρα που τα καταγεγραμμένα κρούσματα καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ για το 2021, έχει πολιτική απόφαση, δεν έτυχε. Πολιτική ευθύνη έχει και ο επικοινωνιακός χειρισμός την επομένη να «μαζεύεις» τις προσδοκίες που δημιούργησες.

Η επιλογή να υποδαυλίζεις την κοινωνική ένταση, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις, την ώρα που οι πολίτες είναι πιεσμένοι από τους περιορισμούς και την πανδημία, κρύβει πολιτική ευθύνη. Η απόφαση να καλύπτεις περιστατικά βίας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, έχει πολιτική ευθύνη. Η στρατηγική να δείχνεις την αποφασιστικότητα σου «a la carte», έχει πολιτική ευθύνη. Η επιλογή να δείξεις ενδιαφέρον για τα θύματα βίας μόνο της μιας πλευράς, έχει πολιτική ευθύνη.

Κάθε πολιτική απόφαση, θες δεν θες, φέρει συγκεκριμένη πολιτική ευθύνη. Και πάνω από όλα, η πολιτική απόφαση να μην αναλαμβάνεις καμία πολιτική ευθύνη, όσο και να νομίζεις ότι δεν γίνεται αντιληπτό, φέρει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη και προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις και εξελίξεις.

Έτσι είναι η πολιτική. Aργά ή γρήγορα το συνειδητοποιείς, επωμίζεσαι την πολιτική ευθύνη και μαζί τις συνέπειες της.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ