Μια ακόμη επιτροπή: αυτή τη φορά στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Δεν θα έλεγε κανείς πως το track record του κυβερνώντος κόμματος ως προς τα ΛΑΟΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ιδιαίτερα καλό. Μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ήδη από τότε που ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ - παρά τις μεμονωμένες εξαιρέσεις τις οποίες καλό είναι να θυμόμαστε - δεν υποστήριξε καμιά από τις (δειλές) θεσμικές αλλαγές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλ. Ακόμη χειρότερα, ο δημόσιος λόγος αξιωματούχων του κόμματος είναι διαχρονικά βαθύτατα προσβλητικός.

Μια ακόμη επιτροπή: αυτή τη φορά στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Πώς να εκλάβει λοιπόν κανείς την παρακάτω ανακοίνωση; «Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συστήνεται επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Στόχος της Επιτροπής θα είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα καθορίζει οριζόντια τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις Υπουργείων και αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση πολιτικών για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κυρίως στην περίοδο 2021-2023».

Ας αφήσουμε καταρχάς στην άκρη το γεγονός πως η σύσταση της επιτροπής μάλλον αποτελεί συμμόρφωση με τη Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ+ που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο του 2020 καλώντας τα κράτη μέλη να υποβάλλουν Εθνικά Σχέδια Δράσης, κι όχι αυτόβουλη πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ας παρακάμψουμε επίσης για την ώρα και το γεγονός πως υπάρχουν ήδη επεξεργασμένες προτάσεις για τα δικαιώματα των ΛΟAΤΚΙ+, ανάμεσα σε άλλους φορείς από την Εθνική Επιτροπη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), και διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Η σύσταση της επιτροπής είναι από μόνη της ένα καλό νέο, όπως και η συμμετοχή σε αυτήν κάποιων ατόμων από τον ακτιβιστικό χώρο, που έχουν αποδείξει έμπρακτα και σε βάθος χρόνο τη δράση τους.

Αλλά τι ακριβώς είναι μια επιτροπή; Θα είναι σαν εκείνη την περίπτωση της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία που έχει γελάσει και το παρδαλό κατσίκι; Έπειτα η επιτροπή δεν υπάρχει μέσα σε ένα πολιτικό κενό. Πρέπει να φανεί η θεσμική σύνδεση της με τα όργανα που παίρνουν αποφάσεις και τις υλοποιούν.

Μπορείς λοιπόν να είσαι σε επιτροπή αν δεν ξέρεις πως αυτός που την συγκαλεί είναι επί της αρχής (θεσμικά και όχι προσωπικά) θετικός απέναντι στο διακύβευμα;
Τι θα γινόταν, για παράδειγμα, αν η επιτροπή ξεκινούσε καταγγέλλοντας δημοσίως τις πρόσφατες ομοφοβικές, τρανσφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις μελών της κυβέρνησης;

Αυτό θα γεννούσε ίσως εμπιστοσύνη τις προθέσεις και δυνατότητές της. Αν όμως αυτό δεν ειναι εφικτό, αν δεν  μπορεί δηλαδή να καταγγελθεί η κουλτούρα που σε μεγάλο βαθμό εκφράζεται και από το κόμμα που σήμερα κυβερνά, πρεπει να προβληματιζόμαστε σοβαρά ως προς τις πραγματικές προθέσεις.

Ας θυμηθούμε πως σύσσωμη η ΝΔ είχε απορρίψει τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, επιμένοντας να καταθέσει δική της «αντιπρόταση». Επίσης ακόμη και η κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου για «παρά φύσιν ασέλγεια» επιτεύχθηκε χωρίς τις ψήφους της ΝΔ.

Τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο που μας έλεγε πως όταν ακούει Ζακ Κωστόπουλο σκέφεται τους τους «βρομιαραίους, δηλαδή τους αναρχομπάχαλους» τον θυμάστε;

Πιο τελευταία, τον υπουργό δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα που μίλησε για (ανύπαρκτες) επιστημονικές έρευνες που δείχνουν πως μεγαλώνουν καλύτερα τα παιδιά που έχουν πατέρα και μητέρα;

Ή τον βουλευτή Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη που τα έβαλε με τον «κίναιδο και παιδεραστή» Άρη Βελουχιώτη;

Τον ευρωβουλευτή, Θοδωρή Ζαγοράκη που καταψήφισε «εκ παραδρομής» το συμβολικής αξίας ψήφισμα που κήρυσσε την ΕΕ  «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΤΚΙ+»;

Από την άλλη έχουμε και έναν Αλεξ Πατέλη και Νικόλα Γιατρωμανολάκη σε σημαντικές θέσεις, κάτι που τόσο ανοιχτά δεν το είδαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα μου πείτε, δεν τα θυμούνται αυτά οι ακτιβίστριες και οι ακτιβιστές στην επιτροπή; Προφανώς και το θυμούνται. Αλλά φαντάζομαι πως επέλεξαν αυτή τη θέση γιατί ελπίζουν πως μπορούν να συμβάλουν έστω και λίγο να βελτιωθεί η κατάσταση για τα ΛΟAΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα. Και αυτό μπορεί και να το πετύχουν μέχρι ενός σημείου. Όμως, θεωρώ πως εκεί είναι το πρόβλημα: όταν απομονώνεις τα ΛΟAΤΚΙ+ δικαιώματα από όλους τους άλλους κοινωνικούς αγώνες – αλλά και από την βαθειά τους ιστορία και γενεαλογία – τότε για χάρη τους, καταπίνεις διάφορα άλλα τέρατα (για τους φτωχούς, μετανάστες κ.λπ.) που ετοιμάζει η ίδια κυβέρνηση.

Αν φτάνουμε κοντά στην κατάκτηση των δικαιωμάτων μας, τότε ας γίνει αυτό αφορμή να σκεφτούμε ποιες και ποιοι, την ίδια στιγμή χάνουν τα δικά τους.

Το τι θα πετύχει η επιτροπή βέβαια, ακόμη και σε σχέση με τα ΛΟAΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Γιατί δεν είναι μόνον οι θεσμοί και οι κανονισμοί που θέλουν αλλαγές, αλλά και η ευρύτερη σεξιστική και ομοφοβική κουλτούρα όπως και ο δημόσιος λόγος. Αν και δεν συμπεριλαμβάνω τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε αυτό, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύτατα και ενδημικά ομοφοβικό κόμμα. Τι είδους συμμαχίες μπορείς να πετύχεις μέσα στη ΝΔ γι' αυτά;

Περιμένω να δω πώς θα αντιδράσει η επιτροπή όταν ξαναβγεί ο επόμενος με ομοφοβικό παραλήρημα. Εκεί θα τα ξαναπούμε.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν αποκλειστικά τον/την συντάκτη/τριά τους και οι όποιες τοποθετήσεις και θέσεις τους δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 20/20 Magazine.
Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ