«Mας αποκλείουν από το επίδομα και μας στερούν το δικαίωμα στην επιβίωση – Αντιμετωπίζουμε προσαγωγές και πρόστιμα»

Ο πρόσφατος -και χωρίς επίσημη αιτιολόγηση από την Πολιτεία- αποκλεισμός τους από το επίδομα ειδικού σκοπού, ώθησε μια ομάδα μουσικών στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Μουσικών του Δρόμου. Όπως τονίζουν, σκοπός τους είναι να συσπειρώσουν τους συναδέλφους τους και να διεκδικήσουν την ίδια τους την επιβίωση, που πλέον απειλείται άμεσα από τις πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία επιπλέον τους «απαντά» με προσαγωγές και πρόστιμα.

«Mας αποκλείουν από το επίδομα και μας στερούν το δικαίωμα στην επιβίωση – Αντιμετωπίζουμε προσαγωγές και πρόστιμα»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας για τον αποκλεισμό τους από το επίδομα ειδικού σκοπού δεν υπήρξε. Σε μεμονωμένες οχλήσεις τους με email, τους απάντησαν πως θα αποκλειστούν από το επίδομα όσοι μουσικοί του δρόμου δεν έχουν ένσημα για τέσσερα χρόνια. Όπως μας εξηγούν, όμως, οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας, «στην πράξη σχεδόν κανένας μας δεν έχει ένσημα και σίγουρα όχι από αυτή την ενασχόληση, καθώς δεν προβλέπεται κάποιος τρόπος να ασφαλιστούμε παίζοντας στο δρόμο. Οπότε, εκ των πραγμάτων, μας αποκλείουν από το επίδομα και μας στερούν το δικαίωμα στην επιβίωση».

Τι είναι η Πρωτοβουλία Μουσικών του Δρόμου; Πότε, πώς και από ποιους γεννήθηκε;
«Η Πρωτοβουλία Μουσικών του Δρόμου δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από μουσικούς του δρόμου, από διάφορα μέρη της χώρας, όταν διαπιστώσαμε ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή επίσημη ανακοίνωση, πολλοί από εμάς αποκλειστήκαμε από την αποζημίωση ειδικού σκοπού Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ενώ ήμασταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών και πληρούσαμε όλα τα κριτήρια. Στόχος είναι να ενωθούν οι φωνές μας σε μια συλλογική προσπάθεια, καθώς οι ατομικές μας διαμαρτυρίες δεν είχαν αποτέλεσμα».

Είναι ο πρώτος φορέας που δημιουργείται στην Ελλάδα γι’ αυτή την κατηγορία των μουσικών;
«Δεν γνωρίζουμε για κάποιον άλλο φορέα ή συλλογικότητα. Βέβαια, κατά καιρούς, μουσικοί του δρόμου έχουν δραστηριοποιηθεί και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μέσω των μουσικών συλλόγων/σωματείων όπου εντάσσονται. Επίσης, έχουν γίνει κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για πρόστιμα και διώξεις εναντίον μουσικών του δρόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 2018,  όπου μετά από κινητοποίηση (στην οποία μάλιστα συμμετείχε και ο Manu Chao, που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη) καταφέραμε την κατάργηση του απαρχαιωμένου νόμου που μας ποινικοποιούσε για επαιτεία».

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις σας αμέσως μετά τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας;
«Αρχικά η δημιουργία ενός κειμένου, που περιγράφει όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των lockdown στον κλάδο μας και η προσπάθεια προώθησής του. Η σελίδα της Πρωτοβουλίας στο facebook πραγματοποιήθηκε για να μπορέσουν οι μουσικοί του δρόμου να βρουν ένα κοινό σημείο και να ενημερώνονται σχετικά με τις εξελίξεις που τρέχουν. Μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, μας φιλοξένησαν ραδιόφωνα όπως η ΕΡΤ Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, Στο Κόκκινο. Τέλος να ευχαριστήσουμε όλες τις ιστοσελίδες που μας στηρίζουν διαδίδοντας το αίτημά μας».

Λάβατε κάποια επιδόματα όλο αυτόν τον καιρό;
«Η πρώτη φορά που καταφέραμε να ενταχθούμε στα μέτρα στήριξης επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού ήταν τον Σεπτέμβριο, μέσω της ένταξής μας στο μητρώο καλλιτεχνών και συγκεκριμένα στην κατηγορία “Mουσικοί στο δρόμο”. Όμως, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης, ελάχιστοι από εμάς καταφέραμε να πάρουμε τα επιδόματα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε τις αποζημιώσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Όταν όμως δόθηκαν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε όλους τους καλλιτέχνες, πολλοί από εμάς που ήμασταν καταχωρισμένοι ως μουσικοί του δρόμου, διαπιστώσαμε ότι δεν μας είχαν καταβληθεί τα χρήματα. Πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, το ίδιο θα γίνει και για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο».

Γιατί η πολιτεία έπαψε να σας επιδοτεί; Υπήρξε επίσημη απάντηση από το υπουργείο;
«Το θέμα είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση από τη μεριά του υπουργείου, καμία προειδοποίηση για τον αποκλεισμό μας από τις αποζημιώσεις, οπότε αυτή η ερώτηση ουσιαστικά πρέπει να απαντηθεί επίσημα από την Πολιτεία. Μόνο, έπειτα από πιέσεις, ενημερώθηκαν κάποιοι από εμάς, μέσω email, ότι θα γίνει διασταύρωση με τον ΕΦΚΑ και ότι θα αποκλειστούν όσοι μουσικοί του δρόμου δεν έχουν ένσημα για τέσσερα χρόνια. Στην πράξη σχεδόν κανένας μας δεν έχει ένσημα και σίγουρα όχι από αυτή την ενασχόληση, καθώς δεν προβλέπεται κάποιος τρόπος να ασφαλιστούμε παίζοντας στο δρόμο. Οπότε, εκ των πραγμάτων, μας αποκλείουν από το επίδομα και μας στερούν το δικαίωμα στην επιβίωση. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στο διάστημα της καραντίνας έχουν υπάρξει πρόστιμα σε συναδέλφους που έπαιζαν στο δρόμο. Πρόσφατα, στις 20 Απριλίου, δύο μουσικοί που έπαιζαν στον πεζόδρομο του Περιστερίου περικυκλώθηκαν από δεκάδες αστυνομικούς, οι οποίοι στη συνέχεια τους έβαλαν στο περιπολικό και τους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα, απειλώντας τους ότι θα τους κατασχέσουν τον εξοπλισμό και τα μουσικά όργανά τους και επιβάλλοντάς τους το πρόστιμο των 300 ευρώ».
Χωρίς κανένα εισόδημα η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι σε κατάσταση πανδημίας όλοι οι καλλιτέχνες έχουν δικαίωμα στην επιβίωση;
Τι προτίθεστε να κάνετε τώρα;
«Προς το παρόν θέλουμε να γνωστοποιήσουμε όσο πιο ευρεία γίνεται το ζήτημα αυτό, στους συναδέλφους μας εργαζόμενους στις τέχνες, αλλά και στην κοινωνία, όπου υπό κανονικές συνθήκες μας αγκαλιάζει καθημερινά στο δρόμο. Επιπλέον, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με δικηγόρο και συζητάμε για το πώς θα κινηθούμε νομικά. Να επαναλάβουμε ότι τα επιδόματα που δεν καταβλήθηκαν είναι από το μήνα Ιανουάριο. Χωρίς κανένα εισόδημα η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν μπορούν να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι σε κατάσταση πανδημίας όλοι οι καλλιτέχνες έχουν δικαίωμα στην επιβίωση;».

Πώς μπορεί κάποιος να ενισχύσει την προσπάθειά σας;
«Ζητάμε από τον κόσμο να μας βοηθήσει στη διάδοση και γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας μας και να στηρίξει ενδεχόμενες δράσεις ή κινητοποιήσεις μας. Ειδικότερα, ζητάμε στήριξη από φορείς και σωματεία του μουσικού και καλλιτεχνικού κλάδου».

Τι σημαίνει για την πόλη η μουσική του δρόμου;
«Αυτό μάλλον θα μπορούσαν να το απαντήσουν καλύτερα οι ίδιοι οι πολίτες, από εμάς τους μουσικούς. Είναι γνωστό ότι οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες του δρόμου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα της πόλης τους, δίνουν χρώμα στους δρόμους και στις πλατείες, ζωντανεύουν τις γειτονιές».

Θέλετε να πείτε κάτι στους συναδέλφους σας που μαθαίνουν τώρα για την Πρωτοβουλία;
«Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή προς όλους τους μουσικούς του δρόμου που θέλουν να συμμετάσχουν. Υπάρχει κάλεσμα μουσικών, οι οποίοι δεν έλαβαν το επίδομα, για την πληροφόρησή τους και τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Η επικοινωνία προς το παρόν γίνεται διαδικτυακά. Σε δεύτερο χρόνο και με μεγαλύτερη συμμετοχή, είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης, θα μπορέσουμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας, με σκοπό να προστατέψουμε τον κλάδο μας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι εκεί που μας πατάνε, κάποιες φορές, μόνο συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και την αξιοπρέπειά μας».

Προωτοβουλία Μουσικών του Δρόμου

facebook: Πρωτοβουλία Μουσικών του δρόμου

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ