1991-2021: Ζήτω οι Metallica, οι βασιλιάδες της Pop (video)

Τον Αύγουστο του 2021 θα συμπληρωθούν 30 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που οι Metallica έγιναν η μεγαλύτερη pop μπάντα στον πλανήτη. Ίσως γι’ αυτό γιορτάζουν την επέτειο κυκλοφορίας του περίφημου Black Album”, με κυριολεκτικό τίτλο “Metallica”,  με μια ειδική πολυέκδοση όπου συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους ο Elton John, η Miley Cyrus, ο Chris Stapleton, και οι Weezer.

1991-2021: Ζήτω οι Metallica, οι βασιλιάδες της Pop (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η επανέκδοση του “Black Album” τοποθετεί τους Metallica στο πάνθεον της pop μουσικής και τυπικά. Αυτό είχε ήδη συμβεί όταν ύμνοι όπως τα “Enter Sandman”, “Unforgiven” ή “Nothing Else Matters” διαπέρασαν τα είδη, εμβόλισαν τα heavy/thrash metal στερεότυπα και έγιναν διεθνείς επιτυχίες κυρίως στο κοινό που δεν είχε καμία σχέση με την σκληρή μουσική.

Ίσως γι’ αυτό το λόγο ακόμη και σήμερα το συγκεκριμένο άλμπουμ έχει ορκισμένους εχθρούς στις λεγεώνες των thrash metallers. Τα 62 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα του “Black Album” κατασκεύασαν όμως κάτι παραπάνω από τους νέους βασιλιάδες της pop μουσικής. Κατασκεύασαν ένα μεταλλικό τρένο με σπασμένα φρένα που ακόμη και σήμερα πολτοποιεί ό,τι βρεί στον δρόμο του.

Πριν έντεκα χρόνια, στο Τerra Vibe της Μαλακάσας, οι Metallica μας πρόσφεραν την μεγαλύτερη και (ναι, έρχεται αντίφαση) πιο θερμή ψυχρολουσία της ζωής μας. 
Sonisphere Festival, Big 4, Anthrax, Slayer, Megadeth και Metallica. Το “Black Album” ήταν σχετικά νέο και το πλήθος είχε ήδη ξεφύγει με την εμφάνιση των Αμερικανών στην τεράστια σκηνή. Τρία λεπτά μετά, άνοιξαν οι ουρανοί προσφέροντας στους Metallica το πιο εντυπωσιακό ειδικό εφέ στην συναυλιακή τους ιστορία. Ο Hetfield (στεγνός κι άνετος κάτω από το στέγαστρο) ρώτησε αν “η οικογένεια των Metallica στην Αθήνα ήταν εκεί” πήρε ένα μεγάλο «Ναι» και απάντησε με ένα καταιγιστικό For Whom The Bell Tolls”. Κανείς δεν κουνήθηκε. Ή μάλλον κουνήθηκαν όλοι πάνω-κάτω χοροπηδώντας σαν μανιακοί.

Αυτή είναι η star power των Metallica και σε εκείνο το ιστορικό για τα ελληνικά συναυλιακά δρώμενα βράδυ, στην Μαλακάσα δεν χοροπηδούσαν μόνο οι thrashers και τα μέταλλα. Ήταν η απτή απόδειξη πως το συγκρότημα με τον «άσχετο ντράμερ» (άλλη συζήτηση αυτή) είχε τσιμεντώσει την crossover επανάσταση του 1991.

Από τον Αύγουστο του 1991 στον Ιούνιο του 2010 και το Καλοκαίρι του 2021, κανείς άλλος ούτε κ’αν τόλμησε να διεκδικήσει τον Iron Throne των Metallica. Οι Metallica έπαιξαν με συμφωνικές, οι Metallica έπαιξαν με τις Babymetal, οι Metallica έπαιξαν γκολφ και έστειλαν τον Papa Het για αποτοξίνωση από το αλκοόλ. Οι Metallica δεν έπεσαν ποτέ από την πρώτη ή τις πρώτες θέσεις των charts κι όχι μόνο στα metal albums. Ακόμη και η προβληματικότερη κυκλοφορία τους, το μετριότατο Saint Anger” χτύπησε κορυφή και το single κέρδισε Grammy για καλύτερο metal τραγούδι. Δεν ήταν.

Oι Metallica δοκίμασαν την υπομονή των metal οπαδών τους με το παραγνωρισμένο αριστούργημα Lulu” συνεργαζόμενοι με τον Lou Reed και επέστρεψαν στον εαυτό τους μετά για να φτάσουμε στην επανέκδοση του “Black Album”. Μπροστά σε αυτό δεν γονατίζουν μόνο pop stars όπως η συμπαθέστατη Miley ή alternative ήρωες του σήμερα σαν τους Idles και τους Royal Blood. Ο Corey Taylor των Slipknot, οι Volbeat και οι εκπληκτικοί Ghost είναι επίσης παρόντες.

Για τους λάτρεις της στατιστικής, το “Metallica” του 1991 έγινε  16 φορές πλατινένιο, έμεινε στο Billboard Top 200 για πάνω από 550 συνεχόμενες εβδομάδες και ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που έφτασε στην 1η θέση των charts.

To Blacklist” που θα περιλαμβάνεται στην επανέκδοσή του δίνει τον λόγο σε 53 (!) συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και για πρώτη φορά, μια 10η Σεπτεμβρίου αναμένεται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ