«Ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών μάλλον έχει γίνει το χόμπι της σημερινής κυβέρνησης»

Η Φωτεινή Βελεσιώτου, αγαπημένη ερμηνεύτρια και από τις πλέον αυθεντικές της εποχής μας, μας μίλησε για τα νέα τραγούδια της καθώς και για τον τρόπο που βίωσε και βιώνει όλα όσα ζούμε. Πάντα με απλότητα, με ευθύτητα, με ουσία. Όπως ακριβώς πορεύεται όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή της και στη μουσική της διαδρομή.

«Ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών μάλλον έχει γίνει το χόμπι της σημερινής κυβέρνησης»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κρυστάλλινη και διάφανη στις απόψεις της όπως και στην τέχνη της, η Φωτεινή Βελεσιώτου απάντησε ευθέως και χωρίς περιστροφές σε όλες τις ερωτήσεις μας. Είναι ακριβώς αυτή της η αλήθεια, άλλωστε, που την έχει καθιερώσει στη συνείδηση του κοινού, τόσο η ερμηνευτική όσο και αυτή που εκπέμπεται από τη συνολική δημόσια παρουσία της.

Στην περίοδο της πανδημίας, παρέμεινε δημιουργική ηχογραφώντας το νέο άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα, αλλά και κρατώντας μας πολύτιμη παρέα με τη φωνή της μέσα από τα social media, ιδιαίτερα στην περίοδο του πρώτου εγκλεισμού, ακόμα και χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. «Με έναν τρόπο συνδεόμασταν και επικοινωνούσαμε όλοι μαζί με τη μουσική και έτσι ελαφραίναμε λίγο τη βαριά ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών», μας εξηγεί. Ζητώντας την άποψή της για τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλο αυτό το διάστημα, δεν διστάζει να μας απαντήσει: «Ο καθένας καταλαβαίνει ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μας φιμώνουν και να μας χειραγωγούν», ενώ όταν τη ρωτάμε πώς μπορούμε να κρατηθούμε όρθιοι σήμερα, μας καταθέτει την προσωπική της εμπειρία: «Προσωπικά επιβεβαίωσα απλώς ότι τα σημαντικότερα αγαθά του ανθρώπου είναι η ειλικρινής επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η μουσική, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών [...] Εύχομαι να αναλογιστούμε όλοι μας τι χάσαμε και τι πρέπει να κερδίσουμε από εδώ και πέρα».

Η Φωτεινή Βελεσιώτου είχε ακόμη πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει και η παρουσία της στις σελίδες του 2020mag.gr αληθινά μας τιμά. Και φυσικά, οι πρώτες ερωτήσεις μας δεν θα μπορούσαν να μην αφορούν την πολυαναμενόμενη νέα δισκογραφική της δουλειά, το πρώτο τραγούδι της οποίας μας «φανέρωσε» πρόσφατα μέσα από το Όγδοο.

To «Βαδίζω ανάποδα», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένα από τα τραγούδια του νέου άλμπουμ σου που υπογράφει ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς με τη συνθέτρια Σοφία Νάτσιου. Τι άλλο να περιμένουμε από αυτή τη δουλειά;
«Ναι, το “Βαδίζω ανάποδα” είναι ο προάγγελος του δίσκου που έπεται και θα ονομάζεται “Άδεια ρούχα”. Ο δίσκος αποτελείται από οχτώ τραγούδια σε στίχους του Κώστα Φασουλά και μουσική της Σοφίας Νάτσιου. Τα τραγούδια αυτά είναι, στην ουσία, μονόλογοι μιας γυναίκας για την ίδια την γυναίκα που τα αφηγείται. Την εικονογράφηση του δίσκου έχει επιμεληθεί ο καλός μου φίλος και αξιόλογος ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου. Τους ευχαριστώ έναν έναν ξεχωριστά γι’ αυτά τα δώρα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη γιατί αυτός ο δίσκος και καθένα από τα τραγούδια είναι μια μουσική πρόταση. Όλα είναι υπέροχα».

Με τους συγκεκριμένους δημιουργούς έχετε μια ζεστή προσωπική σχέση. Αισθάνεσαι ότι είναι ένα άλμπουμ γραμμένο ειδικά για σένα και τη φωνή σου;
«Ναι, με τον Κώστα και τη Σοφία μας συνδέει βαθιά φιλία και έτσι η συνύπαρξη αυτή ήταν κάτι που το θέλαμε και οι τρεις πολύ. Και οι δύο δημιουργοί με γνωρίζουν πολύ καλά και έτσι και η μουσική και οι στίχοι ταίριαξαν στη φωνή και αντίστοιχα στις ερμηνείες μου. Καθένα από τα τραγούδια αποτυπώνει και μια πτυχή του χαρακτήρα μου και αυτό επιβεβαιώνει τη χημεία που υπάρχει μεταξύ μας. Είναι σπάνιο αυτό».

Στη διάρκεια των ηχογραφήσεων, υπήρξαν πολύτιμες στιγμές που να κρατάς βαθιά μέσα σου;
«Στη διάρκεια των ηχογραφήσεων υπήρχε πολύ καλή επικοινωνία και με τον Κώστα και με τη Σοφία και χιούμορ μεταξύ μας. Τα τραγούδησα όλα αβίαστα και νομίζω ότι όλοι μας απολαύσαμε το αποτέλεσμα. Ίσως είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι ελεύθερη να τα ερμηνεύσω με το δικό μου τρόπο, γιατί νιώθω ότι γράφτηκαν ακριβώς για μένα, και όσον αφορά τη μουσική αλλά και το στίχο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια μόνο στιγμή γιατί όλες οι στιγμές ήταν ξεχωριστές και αγαπησιάρικες. Το σημαντικό ήταν ότι αισθανόμουν ο εαυτός μου καθ’ όλη τη διάρκεια».

Στη μέχρι τώρα δισκογραφία σου, πέρα από καταξιωμένους συνθέτες και στιχουργούς, συχνά έχεις εμπιστευτεί και δημιουργούς της νεότερης γενιάς. Πιστεύεις πως υπάρχουν σπουδαία ταλέντα σήμερα;
«Ναι, εμπιστεύομαι πολύ τους δημιουργούς της νεότερης γενιάς. Είμαι ανοιχτή σε νέες προτάσεις αρκεί να νιώθω ότι μου ταιριάζουν ερμηνευτικά. Πιστεύω ότι υπάρχουν σπουδαία ταλέντα σήμερα, απλώς δεν είναι εύκολο να αναδειχτούν. Θέλει επιμονή αλλά και τύχη».

Μέσω της τηλεόρασης, οι «Μέλισσες» του Γιώργου Καζαντζή και της Ελένης Φωτάκη, που έχεις ερμηνεύσει εξαιρετικά, μπαίνουν στα σπίτια μας καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια. Ήταν ένα τραγούδι που του άξιζε να αγαπηθεί τόσο;
«Οι “Μέλισσες” είναι ένα τραγούδι που το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ακόμα και πριν κυκλοφορήσει, όταν το παίζαμε στα live, φαινόταν η ζεστή ανταπόκριση του κόσμου. Ο Γιώργος Καζαντζής και η Ελένη Φωτάκη μου χάρισαν αυτό το δώρο και τους ευχαριστώ πολύ. Είναι ένα τραγούδι που συνδυάζει μοναδικά στίχους και μουσική. Αυτό το “να μ’ αγαπάς πώς το ’θελα”, νομίζω είναι επιθυμία κάθε ανθρώπου, οπότε λογικό είναι να αγαπηθεί τόσο από τον κόσμο, και ακόμα πιο πολύ τώρα που κάθε μέρα μπαίνει στα σπίτια».

Στη διάρκεια του εγκλεισμού, εσύ και ο Σωκράτης Μάλαμας ήσασταν οι δύο καλλιτέχνες που μας κρατήσατε συστηματικά παρέα μέσα από τα social media με τα τραγούδια σας. Ήταν η ανάγκη σου για επικοινωνία ή και κάτι ακόμα;
«Ναι, ο εγκλεισμός ήταν κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο για όλους μας. Τραγουδούσα ανά δυο-τρεις μέρες από το σπίτι γιατί έδινε δύναμη και σε μένα αλλά και στον κόσμο. Με έναν τρόπο συνδεόμασταν και επικοινωνούσαμε όλοι μαζί με τη μουσική και έτσι ελαφραίναμε λίγο τη βαριά ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών».

Μέσα στη συνθήκη της πανδημίας ως τώρα, τι ήταν αυτό που σε ανησύχησε περισσότερο και τι σου έδωσε ελπίδα;
«Με ανησύχησε περισσότερο αν ο κόσμος θα αντέξει όλο αυτό το πρωτόγνωρο και τραυματικό βίωμα. Εργαζόμενοι, γονείς, παιδιά, επιχειρήσεις κ.λπ. Εκτός από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση φοβόμουν την αλλοίωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των ανθρώπων μετά την πανδημία. Η μη επικοινωνία είναι καταστροφική για τον άνθρωπο. Προσωπικά πέρασα τον εγκλεισμό δημιουργικά. Επικοινωνούσα με τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν, κατέγραφα ρεμπέτικα τραγούδια, μαγείρευα αγαπημένα μου φαγητά, φρόντιζα επιμελώς τα φυτά μου και έβλεπα ωραίες ταινίες. Όλα αυτά μου έδιναν ελπίδα και δύναμη να συνεχίσω».

Έπρεπε και πρέπει οι άνθρωποι και οι χώροι του πολιτισμού να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση από την πολιτεία;
«Προφανώς πρέπει οι άνθρωποι του πολιτισμού να έχουν πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση από την πολιτεία, όπως και όλοι άνθρωποι. Θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι του πολιτισμού να παίρνουν το επίδομα ειδικού σκοπού και να πραγματοποιούνται live παραστάσεις με όλα τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται. Δηλαδή δεν κολλάει ο ιός στα ΜΜΕ και κολλάει στα θέατρα και τις μουσικές σκηνές; Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Πολλοί συνάδελφοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά από την αρχή της πανδημίας και βλέπω ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται. Πόσο να αντέξει ο κόσμος; Όλος ο κόσμος υποφέρει και μετά βίας προσπαθεί να επανέλθει στην προηγούμενη κανονικότητα».

Πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα, όπως για παράδειγμα αυτό της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και πολλά ακόμη. Θεωρείς πως τέτοιου είδους αποφάσεις κρύβουν κάτι επικίνδυνο για την κοινωνία μας;
«Ναι, δεν συμφωνώ καθόλου με πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γιατί δεν υπάρχει λογική σ’ αυτό. Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνω το λόγο και νομίζω ότι είναι εντελώς εξωπραγματικό όλο αυτό και προφανώς κρύβεται κάτι από πίσω. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να μας φιμώνουν και να μας χειραγωγούν. Απλώς πλέον το κάνουν αδίστακτα και απροκάλυπτα. Ε, τόσο χαζοί δεν είμαστε...».

Ο περαιτέρω περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, που ζήσαμε και ζούμε όλοι ακόμα, θα μας απειλεί και μετά την πανδημία;
«Ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών μάλλον έχει γίνει το χόμπι της σημερινής κυβέρνησης. Θα μας απειλεί όσο εμείς το επιτρέπουμε».

«Καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται» ή θεωρείς πως η κρατική βία γεννά περισσότερη βία μέσα σε μια κοινωνία που δέχεται διαρκώς επιθέσεις;
«Προφανώς και καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Απλώς το πρόβλημα εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί η κοινωνία, πέρα απ’ τα υπόλοιπα θέματα που έπρεπε ξαφνικά να διαχειριστεί, έπρεπε να προστατευτεί και από τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις καταστολής. Είναι σαν να πρέπει να μάθει να κολυμπάει στα βαθιά κατά τη διάρκεια του ναυαγίου και ταυτόχρονα να φοβάται μήπως έρθει ο καπετάνιος και τον πνίξει».

Τι μάθαμε ως τώρα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας και πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, ο καθένας μας ατομικά αλλά και όλοι μαζί, για να πάμε μπροστά;
«Προσωπικά επιβεβαίωσα απλώς ότι τα σημαντικότερα αγαθά του ανθρώπου είναι η ειλικρινής επικοινωνία, η ενσυναίσθηση, η μουσική, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.ά. Η εσωτερική διεργασία που κάνω με βοηθάει να αντεπεξέρχομαι στις δυσκολίες της ζωής όσο το δυνατόν καλύτερα και να κοιτάω το μέλλον πιο ρεαλιστικά αλλά και πιο αισιόδοξα. Το πρωτόγνωρο αυτό βίωμα αφορά όλους τους ανθρώπους. Αυτό το αίσθημα της απώλειας της ελευθερίας, μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο την έννοια της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Εύχομαι να αναλογιστούμε όλοι μας τι χάσαμε και τι πρέπει να κερδίσουμε από εδώ και πέρα».

Φωτογραφίες: Εύα Λουκάτου
Επικοινωνία: Γιώργος Γκώνιας

H καλοκαιρινή περιοδεία της Φωτεινής Βελεσιώτου:  

5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ, Bio – Mechanical festival
7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
9 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΜΙΑ – ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΡΟΔΟΣ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΕΡΟΣ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ (με Γ. ΚΑΖΑΝΤΖΗ)
13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΒΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 
24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΥΚΟΝΟΣ (με Π. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ)
26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΑΤΡΑ (με Γ. ΚΑΖΑΝΤΖΗ)
28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ SUMMER NOSTOS FESTIVAL - ΝΙΑΡΧΟΣ
30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ
2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΟΛΟΣ
3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΤΑ
4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΟΝ
10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑ
17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΥΠΡΟΣ
18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟ
23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΙΛΙΟΝ

*Συνεχής ενημέρωση για τις καλοκαιρινές συναυλίες της Φωτεινής Βελεσιώτου στη σελίδα της στο Facebook: https://www.facebook.com/foteinivelesiotou/

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ