27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Όλα όσα συνέβησαν στη συνέντευξη τύπου – Οι ταινίες των τελετών έναρξης και λήξης

Ανακοινώθηκε επισήμως το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας! Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, ανακοίνωσε τις ταινίες του φετινού κινηματογραφικού φθινοπώρου στις μεγάλες αίθουσες του κέντρου και όχι μόνο.

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Όλα όσα συνέβησαν στη συνέντευξη τύπου – Οι ταινίες των τελετών έναρξης και λήξης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου, με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα να ανακοινώνει το πρόγραμμα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου και της Αντιπεριφερειάρχου Πολιτισμού, Μαίρης Βιδάλη.

Την εκδήλωση προλόγισε η Τατιάνα Παππά, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, σημειώνοντας συγκεκριμένα πως οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι «μια γιορτή που δίνει στην πόλη την εξωστρέφεια που της αξίζει, τη λάμψη που τόσο έχει ανάγκη, ακόμα περισσότερο στους σημερινούς δύσκολους καιρούς μας».

Αμέσως μετά έδωσε το λόγο στο Δημήτρη Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ο οποίος χαιρέτησε αναφέροντας πως «για αξιέπαινες προσπάθειες σαν κι αυτή που εδώ και πολλά χρόνια επιτελεί ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, πάντα θα υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε, σε συνεργασία πάντοτε με την περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού»

Ακολούθησε η ηθοποιός και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Μαίρη Βιδάλη, η οποία, απευθυνόμενη στην Τατιάνα Παππά, είπε: «Τα καταφέραμε. Ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί εξαιτίας των όσων βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, ό,τι συνεχίζεται να γίνεται, θα γίνεται βήμα βήμα. Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένας θεσμός που οφείλουμε να στηρίξουμε, γιατί διαλέγει πάντοτε ποιοτικές ταινίες και δεν φέρνει μόνο τους κινηματογραφόφιλους στις αίθουσες, αλλά και τη νεολαία. Ο νέος άνθρωπος θα καταλάβει την αξία του καλού κινηματογράφου».

Στη συνέχεια κλήθηκε στη σκηνή ο Λουκάς Κατσίκας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ. «Μετά την απόλυτα ασφαλή και πολύ πετυχημένη περσινή εκδοχή του, το Φεστιβάλ επιστρέφει για 27η χρονιά, με την ίδια υβριδική μορφή εμπλουτισμένη. Ο κινηματογράφος για όλους εμάς είναι μια χειρονομία πίστης, μια εκδήλωση λατρείας και ο μοναδικός χώρος στον οποίο μπορούμε να εκδηλώσουμε τη λατρεία αυτή είναι η αίθουσα. Για αυτή την αίθουσα γίνεται και φέτος το Φεστιβάλ, για την επιθυμία μας να επιστρέψουμε μαζικά και να παρακολουθούμε ξανά ασφαλείς ταινίες στις πιο ωραίες αίθουσες αυτής της πόλης, μπροστά από μια μεγάλη οθόνη οθόνη, εκεί όπου ανήκει ο κινηματογράφος».

Ο κύριος Κατσίκας ανακοίνωσε και τις δύο συνέργειες που εγκαινιάζει με περηφάνεια η φετινή διοργάνωση, με δύο σπουδαίους πολιτιστικούς θεσμούς. Η πρώτη συνεργασία πραγματοποιείται με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και περιλαμβάνει μια σειρά προβολών σε ιστορικές τοποθεσίες του Πειραιά. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, αφού κλήθηκε επί σκηνής, τελείωσε το χαιρετισμό του λέγοντας: «Είμαστε μια χώρα σημαντική, αλλά δεν έχουμε μια συνέχεια σε θεσμούς. Πολύ συχνά ξεκινάνε πράγματα, που με μια αλλαγή σταματάνε. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον πολιτισμό. Το Φεστιβάλ αυτό μας έχει διδάξει πως μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και συνέχεια».

Η δεύτερη συνέργεια που εγκαινιάζεται φέτος είναι με την Athens Biennale, το διεθνές πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ένα ευρύ πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, όπως περφόρμανς, εργαστήρια, διαλέξεις. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται μια διεθνής γιορτή πολιτισμού για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, αφού ο κινηματογράφος συνομιλεί συνεχώς με τις εικαστικές τέχνες. Έτσι, λοιπόν, φέτος, μια σειρά από τις ταινίες του προγράμματος εντάσσεται στο σκεπτικό της 7ης Biennale της Αθήνας, με τον τίτλο “Eclipse”, καθώς οι ταινίες και τα φιλοξενούμενα καλλιτεχνικά έργα αφηγούνται ιστορίες για τις αλλαγές που συντελούνται, προσεγγίζοντας ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ιδρυτικός Διευθυντής Biennale της Αθήνας, Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ και ΛΗΞΗ

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν πανηγυρική έναρξη με την προβολή της ταινίας ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ (A HERO), του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια ταινία που βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Καννών.

Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει ηχηρά το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της πιο πολυαναμενόμενης ταινίας της χρονιάς, το DUNE του Denis Villeneuve.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Αφού αναφέρθηκε στις ταινίες έναρξης και λήξης των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας, ο Λουκάς Κατσίκας σύστησε τα μέλη των Διεθνών Κριτικών Επιτροπών και τα βραβεία που θα απονείμουν και προσκάλεσε στο βήμα τον Νεκτάριο Σάκκα, Υπεύθυνο Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ, ο οποίος παρουσίασε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (μυθοπλασίας) και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Πάνος Γκένας, Υπεύθυνος Προγράμματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους του Φεστιβάλ και αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις ταινίες που θα προβληθούν.

Ακολούθησε αναφορά στα δύο αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης. Το πρώτο αφορά στο μεγαλείο του «καθεδρικού ναού των σκηνοθετών», του Orson Welles, παρουσιάζοντας έτσι, με αφορμή την 80ή επέτειο του «Πολίτη Κέιν», ένα σεβαστικό αφιέρωμα που εύχεται να επανασυστήσει τη μυθοπλασία του όπως πρέπει.

Το δεύτερο αφιέρωμα παρουσίασε η υπεύθυνη επικοινωνίας των Νυχτών Πρεμιέρας, Μαρία Ναθαναήλ. Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters» και περιλαμβάνει 13 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα και τον κόσμο, που αφηγούνται χιουμοριστικές και μελαγχολικές, τρυφερές και λαμπερές, ευθύβολες και παθιασμένες ιστορίες για τις ζωές και τις εμπειρίες των μελών της trans κοινότητας. Ο κοινός άξονας που διατρέχει την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος, είναι ότι όλες είναι ειπωμένες από trans άτομα, είτε από το πόστο των δημιουργών, είτε από την πλευρά των πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών. Με αυτή την αφορμή, προσκλήθηκαν στη σκηνή η Πάολα Ρεβενιώτη, σκηνοθέτις κι ακτιβίστρια, αλλά και η σκηνοθέτις και συγγραφέας Ερωφίλη Κόκκαλη, οι οποίες επίσης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, η Υπεύθυνη Συντονισμού της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Άντυ Δημοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά τις Οδηγίες Ασφάλειας για την ειδική φετινή διεξαγωγή των προβολών στις αίθουσες και την προσβασιμότητα των προβολών.

Καλές προβολές! Καλό Φεστιβάλ!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ