27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι 10 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ (video)

Ιστορίες για επαρχιώτες και αστούς, αντισυμβατικά πορτρέτα και μια σειρά από ηθικά διλήμματα χαρακτηρίζουν το φετινό πρόγραμμα των Ντοκιμαντέρ που θα παρουσιαστούν στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας». Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες του διαγωνιστικού Τμήματος.

27ες Νύχτες Πρεμιέρας: Οι 10 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ είναι το τμήμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» που παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στο να φέρει τον κόσμο σε επαφή με συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες, ενίοτε σοκαριστικές, αλλά πάντα κινηματογραφικά γοητευτικές πτυχές της πραγματικότητας που μας περιβάλλει και μας συναρπάζει με διάφορους τρόπους.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι 10 ταινίες τεκμηρίωσης, που συμμετέχουν στην ενότητα της φετινής διοργάνωσης και θα διαγωνιστούν για την Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ των 27ων Νυχτών Πρεμιέρας:

Αγελάδα (Cow)

Σκηνοθεσία: Άντρεα Άρνολντ

Η κορυφαία βρετανίδα δημιουργός του καιρού μας, υπεύθυνη για μερικούς από τους πλέον καταλυτικούς indie σταθμούς της εικοσαετίας («Red Road», «Fish Tank», «American Honey»), στρέφεται για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ και μας φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την καθημερινότητα μιας αγελάδας. Κι αν αυτό ακούγεται μπανάλ, η απόλυτη μεθοδικότητα της Άρνολντ με την οποία κινείται από τον ποιητικό προς τον τραχύ ρεαλισμό, υπόσχεται να συνταράξει τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα και τα όσα πολύτιμα αυτά μας παρέχουν. Όπως ακριβώς έκανε και στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Faya Dayi

Σκηνοθεσία: Τζέσικα Μπεσίρ

Το Κχατ είναι μια πανάρχαια ναρκωτική συνήθεια για τους λαούς της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ειδικά τους Σούφι που μασούσαν τα φύλλα του στο δρόμο προς τη μέθεξη (τη «μερκάνα» όπως την ονομάζουν). Πλέον καθορίζει την οικονομία της Αιθιοπίας, όντας το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Ιδωμένο μέσα από μια προσωπική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία, το υπνωτικό αυτό ντοκιμαντέρ καταγράφει με έναν ολότελα υποβλητικό τρόπο το αποτύπωμα του κχατ σε ένα έθνος παραδομένο στις ευφορικές παραισθήσεις του.

Ναύτης των βουνών (Mariner of the mountains)

Σκηνοθεσία: Καρίμ Αϊνούζ

O βραβευμένος στις Κάννες σκηνοθέτης του «Η Αόρατη Ζωή της Ευριδίκης Γκουσμάο» επισκέπτεται για πρώτη φορά τη γενέτειρα του πατέρα του, αναζητώντας τα ίχνη από το παρελθόν της οικογένειάς του. Κι ο θεατής γίνεται αναγνώστης ενός πολύ προσωπικού ταξιδιωτικού ημερολογίου, ακροατής σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, κοινωνός μιας ελεγείας για το τέλος της αποικιοκρατίας. Ένα υπαρξιακό οπτικό ποίημα.

Στιγμές σαν κι αυτές δεν κρατούν για πάντα (Moments like this never last)

Σκηνοθεσία: Σέριλ Νταν

Περιφρόνησε μια οικογένεια προνομίων, περιπλανήθηκε στα πιο κακόφημα μέρη της Νέας Υόρκης, πήρε όσα ναρκωτικά και αλκοόλ αντέχει ένας οργανισμός και πάτησε τέρμα γκάζι προς το πρόωρο τέλος του. Ενδιάμεσα, ωστόσο, ο Ντας Σνόου έγραψε ιστορία στο κίνημα των γκραφίτι, αντιπροσώπευσε στις θρυλικές Polaroid του έναν κόσμο καταραμένων και δημιούργησε μια ακέραιη εκδοχή τέχνης που καθρέφτισε την αντικουλτούρα των 90s. Tην ιστορία ενός αυτοκαταστροφικού πρίγκιπα της μεγαλούπολης διηγείται ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο από ιλιγγιώδεις εικόνες και ήχους, από στιγμιότυπα ενός χρόνου που περνά αστραπιαία και μιας ζωής που φωτίζει και καίγεται ταυτόχρονα. Όπως ένα κερί.

Οφειλή (Debt)

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης

Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του σκηνοθέτη με τον Αλέκο Ζούκα και τους φίλους του στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του Αλέκου για την εμπειρία του με τον καρκίνο. Αβίαστα συγκινητικό, δοσμένο από καρδιάς με μια σπάνια ειλικρίνεια, ένα εγκώμιο στη φιλία από έναν άγγελο αμαρτωλό.

Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας (Builders, housewives and the construction of modern Athens)

Σκηνοθεσία: Τάσος Λάγγης, Γιάννης Γαϊτανίδης

Ποιοι είναι οι επαρχιώτες που ήρθαν στην Αθήνα μεταπολεμικά και «τσιμέντωσαν» την πόλη; Ποιοι «γκρέμισαν» τα νεοκλασικά και γιατί γέμισαν το λεκανοπέδιο με πολυκατοικίες; Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Θεοχαροπούλου, αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της αθηναϊκής πολυκατοικίας και της ανοικοδόμησης της πόλης, μέσα από τη ζωή των ανώνυμων λαϊκών ανθρώπων της αντιπαροχής, φέρνοντας στην επιφάνεια τους μέχρι πρότινος αόρατους πρωταγωνιστές και ρίχνοντας φως στην άγνωστη ιστορία της σύγχρονης Αθήνας.

Σαμπάγια (Sabaya)

Σκηνοθεσία: Χογκίρ Χιρόρι

Στο πιο επικίνδυνο στρατόπεδο στη Μέση Ανατολή ένα κινητό τηλέφωνο και ένα όπλο είναι ό,τι διαθέτουν ο Μαχμούντ και η ομάδα του, που διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν γυναίκες που κρατούνται από το ISIS ως «Σαμπάγια» (σκλάβες του σεξ). Με την μπούρκα (κυριολεκτικά) στο φακό, και καθώς οι σφαίρες σφυρίζουν γύρω τους, η κάμερα τους ακολουθεί θαρραλέα, σε νυχτερινές αποστολές και οριακές καταδιώξεις, σε ένα ντοκιμαντέρ συνώνυμο του θρίλερ, το οποίο με την αποστομωτική ματιά του κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Σάντανς και φλερτάρει με μια υποψηφιότητα στα επερχόμενα Όσκαρ.

Αόρατοι δαίμονες (Invisible demons)

Σκηνοθεσία: Ραχούλ Τζέιν

Κανένα δυστοπικό φιλμ καταστροφής δεν θα μπορούσε να μας προετοιμάσει για τη ζοφερή πραγματικότητα της χαοτικής μόλυνσης και της αναπότρεπτης πια κλιματικής αλλαγής, όπως την αποτυπώνει αυτό το υπερεπείγον ντοκιμαντέρ. Καθώς το Δελχί της Ινδίας έχει μετατραπεί σε απέραντη τοξική άβυσσο και τα τριάντα εκατομμύρια κάτοικοι δυσκολεύονται κυριολεκτικά να αναπνεύσουν, οι επί δεκαετίες αφανείς δαίμονες της καταστροφικής ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον τρομακτικά παρόντες. Τολμάτε να αναμετρηθείτε με το οικολογικό σοκ του φετινού Φεστιβάλ;

Μια τελευταία αθώα νύχτα (A night of knowing nothing)

Σκηνοθεσία: Πάιαλ Καπάντια

Γράμματα αγάπης, αποξηραμένα λουλούδια, αποκόμματα εφημερίδων και πλάνα που κατέγραψε μια κάμερα ανακαλύπτονται ξεχασμένα σε κάποιο ντουλάπι της εθνικής σχολής κινηματογράφου της Ινδίας. Και αφηγούνται την ιστορία ενός ατελούς έρωτα, μιας φοιτητικής εξέγερσης και μιας βαθιά ριζωμένης κοινωνικής αδικίας, όλα δοσμένα μέσα από ένα σινεμά που θολώνει διαρκώς τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, όλα απλωμένα στην οθόνη σαν ένα πυρετώδες όνειρο που δεν ξέρεις σε ποιον ακριβώς ανήκει. Στον σκηνοθέτη, στον θεατή ή σε κάποιον που δεν θα μας αποκαλυφθεί ποτέ; Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στοφετινό Φεστιβάλ Καννών.

Τόσο βαρύς ο ουρανός (So full a sky)

Σκηνοθεσία: Άλβαρο Φερνάντεζ-Πουλπέιρο

Κάτω από τις σκιές των τεράστιων διυλιστηρίων πετρελαίου που αναδύονται από την έρημο σαν καθεδρικοί ναοί ξεκινά ένα ταξίδι σε μια δυνητικά πάμπλουτη Βενεζουέλα, η οποία όμως παραμένει εγκλωβισμένη στη χειρότερη πολιτική και ανθρωπιστική κρίση που έχει βιώσει η Νότια Αμερική τον 21ο αιώνα. Εικόνες εκστατικής ομορφιάς αντιπαρατίθενται με την ανθρώπινη δυσμορφία, καθώς πειρατές των τελευταίων βαρελιών πετρελαίου διασχίζουν την έρημο, νυσταγμένοι στρατιώτες περιπολούν τις θάλασσες της Καραϊβικής και μετανάστες προσπαθούν να διαφύγουν προς τη γειτονική Βραζιλία. Και ένα ολόκληρο έθνος βυθισμένο σε limbo περιμένει «ο τόσο βαρύς ουρανός» να καθαρίσει με μία καταιγίδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.aiff.gr.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα  του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣμπορείτε να το βρείτε πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ