Έλληνες ηθοποιοί - μεταγλωττιστές: Διαδικτυακές πλατφόρμες απαιτούν πλήρη παραχώρηση των δικαιωμάτων μας (video)

Είναι οι φωνές των ηρώων των παιδικών μας χρόνων, αλλά και των σημερινών παιδιών. Οι έλληνες ηθοποιοί - μεταγλωττιστές, όμως, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο κάποιων διαδικτυακών πλατφορμών video streaming, οι οποίες και απαιτούν οι έλληνες επαγγελματίες μεταγλωττιστές να υπογράψουν συμβόλαια, αμερικανικού Δικαίου, με τα οποία παραιτούνται των συγγενικών τους δικαιωμάτων.

Έλληνες ηθοποιοί - μεταγλωττιστές: Διαδικτυακές πλατφόρμες απαιτούν πλήρη παραχώρηση των δικαιωμάτων μας (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Διαδικτυακές πλατφόρμες (video on demand), απαιτούν από τους Έλληνες ηθοποιούς – μεταγλωττιστές, να υπογράψουν συμβόλαια που δίνουν στις εταιρείες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν άπαξ και όπως αυτές αποφασίσουν, το έργο τους.

«Όμως προκύπτει το δικαίωμά μας στην αμοιβή, που ονομάζεται συγγενικό δικαίωμα και το διαχειρίζεται ο φορέας που καλύπτει όλους τους ηθοποιούς και τα ανάλογα δικαιώματα. Ο Διόνυσος. Αυτό δεν αρέσει στις ξένες εταιρείες που συνεργαζόμαστε. Κάποιες από αυτές ήρθαν σε συμφωνία με τον φορέα μας και συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Κάποιες απαξιώνουν τη μεταγλώττιση και προβάλλουν υποτίτλους ακόμα και σε εκπομπές για πολύ μικρά παιδιά. Άλλες ψάχνουν για τυχαίους ερμηνευτές, δεν τους ενδιαφέρει καν αν είναι ηθοποιοί», αναφέρουν σε ένα πολύ ευφάνταστο βίντεο οι ηθοποιοί – μεταγλωττιστές.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΝ.Ε.Μ.:

Αγαπητές κυρίες, αγαπητοί κύριοι.

Είμαστε η ΕΝ.Ε.Μ (Ένωση Ελλήνων μεταγλωττιστών).

Ηθοποιοί που εκτός των άλλων, εξειδικευόμαστε στη μεταγλώττιση.

Είμαστε εργαζόμενοι, γονείς, σύντροφοι, αδελφοί, παιδιά, ανθρώπων που μοχθούν κάθε μέρα.

Γνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει η κοινωνία μας. Αγωνιζόμαστε και οι ίδιοι.

Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα του καλλιτεχνικού κλάδου και ιδιαιτέρως ημών των ηθοποιών.

Μετά την ανεργία που μας επέβαλε ο covid τα τελευταία δυο χρόνια, στον κλάδο της μεταγλώττισης, ζούμε εδώ και εννέα μήνες μια ακόμη δύσκολη κατάσταση.

Είμαστε αναγκασμένοι να απέχουμε από το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας, μη υπογράφοντας συμβόλαια αμερικανικού δικαίου που απαιτούν πλήρη παραχώρηση των συγγενικών μας δικαιωμάτων. Την στιγμή που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεσπιστεί όλοι οι νόμοι που αφορούν σε πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα!

Ο νόμιμος φορέας μας, που τα διεκδικεί, ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, δίνει μάχη με μεγάλες ξένες εταιρίες παραγωγής, χωρίς την στήριξη της ελληνικής νομοθεσίας.

Δεν θα μπορούσαμε παρά να σταθούμε στο πλάι του.

Είναι τυπικό άλλα και ηθικό μας καθήκον.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.

Να νομοθετηθεί ο μοναδικός βιώσιμος κανόνας στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή: Η κατ΄ αίτησιν μετάδοση (video on demand) να γεννά δίκαιη και αναλογική εύλογη αμοιβή των ερμηνευτών - εκτελεστών καλλιτεχνών, μη επιδεχόμενη μεταβίβασης, μη επιδεχόμενη παραίτησης, υπαγόμενη σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, πληρωτέα από τις πλατφόρμες, (όπως τόσο σοφά έχει προβλέψει ο Έλληνας νομοθέτης ήδη από το 1993 για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και την παρουσίαση στο κοινό των νομίμως εγγεγραμμένων ερμηνειών τους).

Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθελοτυφλία και πισωγύρισμα.

Θα σας μιλήσει το βίντεο μας. Οι φωνές θα σας φανούν γνώριμες. Κάποιοι νεότεροι από εσάς έχετε μεγαλώσει με αυτές.

Ελπίζουμε να κατανοήσετε και να βοηθήσετε στην λύση του προβλήματος μας.

Σας ευχαριστούμε εκ μέρους όλων μας

Το Δ.Σ της ΕΝ.Ε.Μ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ