Adele: Η Σταχτοπούτα της pop μουσικής επέστρεψε με νέο τραγούδι (video)

Η τραγουδίστρια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 2010 επιστρέφει σε μια βιομηχανία μεταμορφωμένη από την υπηρεσία του streaming, με ένα τραγούδι βραδείας καύσεως.

Adele: Η Σταχτοπούτα της pop μουσικής επέστρεψε με νέο τραγούδι (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά από 6 χρόνια καρτερικής αναμονής, οι θαυμαστές της Adele ολοφάνερα ανακουφίστηκαν απ’ τη δυναμική επιστροφή της στα μουσικά πράγματα. Η επάνοδός της οργανώθηκε μεθοδικά και με μια πετυχημένη στρατηγική, μέσα από μυστηριώδεις αφίσες που κρεμάστηκαν σε διάσημα κτίρια του κόσμου, όπως ο Πύργος του Άιφελ, και προέβαλαν τον αριθμό 30. Το στοιχείο αυτό ενέτεινε την καχυποψία γύρω από μια επερχόμενη επιστροφή της, αφού η τραγουδίστρια είναι γνωστή για την τάση της να τιτλοφορεί τους δίσκους της με την ηλικία που είχε την περίοδο της παραγωγής τους. Οι υποψίες τελικά επιβεβαιώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η καλλιτέχνιδα αυτοπροσώπως επανεμφανίστηκε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ανακοίνωσε το πρώτο single του τέταρτου μουσικού της δίσκου, με τίτλο Easy on me”.

Το album θα ονομαστεί “30”, τηρώντας την παράδοση των τριών δίσκων που προηγήθηκαν και θα κυκλοφορήσει από την Panik Records/Sony Music στις 19 Νοεμβρίου. Στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν από το Νοέμβριο του 2015, όταν κυκλοφόρησε την τελευταία της ολοκληρωμένη δουλειά, η Adele πήρε διαζύγιο, ο γιος της μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, ενώ φαίνεται πως βρήκε τον έρωτα ξανά. Όλα αυτά τα θέματα την απασχολούσαν έντονα στο διάστημα της απουσίας της, γι’ αυτό κι αναμένεται να αντανακλαστούν στα καινούρια τραγούδια. Λίγοι είναι αυτοί που δεν μπορούν με τίποτα να ταυτιστούν με τη μουσική της, αφού η ερωτική απογοήτευση είναι μια καθολική εμπειρία και κυριαρχεί στα τραγούδια της. Μια σύγχρονη σταχτοπούτα που βρίσκει την ανακούφιση και τη λύτρωση στη μουσική και στη δημιουργία. Ένα άνθρωπος ευγενικός, που έχει πληγωθεί, αλλά έχει τη δύναμη να συγχωρεί.

Η περίπτωση της Adele είναι ομολογουμένως χαρακτηριστική για την κραταιά μουσική βιομηχανία. Ενώ ξεκίνησε από την Αγγλία, σε μια εναλλακτική δισκογραφική εταιρεία και υποστηρίζοντας ένα είδος που δεν είχε μαζική απήχηση, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να πετύχει παγκόσμια προβολή, τεράστια απήχηση και επιτυχία τόσο σε πωλήσεις, όσο και σε βραβεύσεις. Πέρα από τις μεγάλες ντίβες της pop, καλλιτέχνες που την ενέπνευσαν είναι η Etta James, η Ella Fitzgerald, πράγμα που αποτυπώνεται στον ήχο της, ενώ έχει εκφράσει και την εκτίμησή της για τον Bob Marley, τους Cure και την Annie Lennox, μεταξύ άλλων.

Ένας από τους λόγους που φαίνεται η ταύτισή της με το κοινό να είναι τόσο μεγάλη, είναι το γεγονός ότι πάντοτε καταπιάνεται με θέματα προσωπικά. Ζητήματα ερωτικά, υπαρξιακά, οικογενειακά, κάνοντας ταυτόχρονα χρήση ενός λόγου άμεσου και εναρμονίζοντας το όραμά της με ήχους της soul, που ενίοτε επενδύεται με επιρροές από τη jazz, ενώ τελευταία ολοκληρώνεται, ένεκα και της παγκόσμιας προβολής της, και γίνεται περισσότερο pop και καθολικός. Το αξιοθαύμαστο μάλιστα είναι το ότι φαίνεται να μην την έχει διαφθείρει η φήμη που απέκτησε, αφού μπορεί εύκολα να απομακρύνεται για χρόνια απ’ τα φώτα της, να επιστρέφει στην απλή καθημερινότητά της και να ζει όπως ζουν όλοι οι απλοί άνθρωποι, έτσι ώστε να μπορεί να γράφει τραγούδια με τα οποία ο κόσμος θα μπορεί να ταυτιστεί.

Στο καινούριο της τραγούδι, η τραγουδίστρια ακούγεται να απευθύνεται στον 9χρονο γιο της, ζητώντας του επί της ουσίας να μην είναι τόσο σκληρός μαζί της. Η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία σε ένα διαζύγιο είναι η διαχείριση της νέας πραγματικότητας από τα παιδιά, ιδίως όταν αυτά δεν είναι σε θέση να την αντιληφθούν πλήρως. Το video του “Easy On Me” γυρίστηκε το Σεπτέμβρη στο Κεμπέκ του Καναδά και σκηνοθετήθηκε απ’ τον Xavier Dolan, βραβευμένο στο Cannes Grand Prix (Mommy, It’s Only The End The World). Μάλιστα, το video ξεκινάει στο ίδιο σπίτι που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα του smash hit single της Adele, το “Hello” του 2015, ενώ την ίδια ώρα οι αναφορές με το παρελθόν της είναι πολλές.

Μπορεί το τραγούδι να μην έχει τη δυναμική που είχαν τα προηγούμενα singles που σύστησαν στο κοινό τα album της και να μην είναι τόσο ραδιοφωνικό, παρ’ όλα αυτά αποζημιώνει για το συγκινητικό πιάνο και τη φωνή της, που ακούγεται ακόμα πιο ώριμη και δουλεμένη. Θυμίζει Adele και ομολογουμένως η τραγουδίστρια δεν επιχείρησε να ξεπεράσει τον εαυτό της και να πειραματιστεί με κάτι καινούριο. Θα έλεγε κανείς πως είναι ένα τραγούδι αργής καύσεως, που χρειάζεται αρκετές ακροάσεις. Κρίνοντας από το γεγονός πως η μουσική βιομηχανία έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί μέσα από το streaming, είναι αμφίβολο το αν το τραγούδι καταφέρει την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα singles της. Χωρίς ακόμα να έχει κλείσει 24ωρο στον αέρα, πάντως, το video μετράει πάνω από 40 εκατομμύρια προβολές στο YouTube:

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ