Άγριες Μέλισσες: «Οξυγόνο» τηλεοπτικής ποιότητας και μνήμης (video)

Οι Άγριες Μέλισσες «απάντησαν» στα αναληθή δημοσιεύματα περί διαφοροποίησης του σεναρίου λόγω χαμηλής τηλεθέασης με ένα τηλεοπτικό τρίλεπτο κινηματογραφικών προδιαγραφών, καθηλώνοντας το βράδυ της Δευτέρας εκατομμύρια τηλεθεατές.

Άγριες Μέλισσες: «Οξυγόνο» τηλεοπτικής ποιότητας και μνήμης (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Καθώς ο «χορός» των δημοσιευμάτων περί δήθεν αλλαγής του σεναρίου από τους σεναριογράφους της σειράς -λόγω χαμηλότερης τηλεθέασης- καλά κρατεί, το βράδυ της Δευτέρας οι Άγριες Μέλισσες μας χάρισαν ένα τηλεοπτικό τρίλεπτο κινηματογραφικών προδιαγραφών, τόσο σκηνοθετικά όσο και ερμηνευτικά, που προκάλεσε τεράστια συγκίνηση.

Στις σκηνές, που διαδραματίζονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Λέρου, ο Μπάμπης (Γιάννης Βασιλώττος), ο ένας εκ των τριών πρωταγωνιστών της ιστορίας που κρατούνται εκεί από το χουντικό καθεστώς, δέχεται την επίσκεψη του πατέρα του Κυριάκου (Βαγγέλης Αλεξανδρής) και της γυναίκας του Ουρανίας (Αμαλία Καβάλη). Η σκηνή της συνάντησής τους, έπειτα από τόσο καιρό που είχαν να ιδωθούν, ήταν ιδιαιτέρως συγκινητική και έξοχη ερμηνευτικά.

Στην επόμενη ακριβώς σκηνή, καθώς ο Κυριάκος και η Ουρανία κατευθύνονται προς την έξοδο του στρατοπέδου, αντικρίζουν πίσω από τα κάγκελα του παραθύρου του τον Προκόπη (Γιώργος Ηλιόπουλος), τον άλλο συγχωριανό τους που κρατείται εκεί, και λίγο μετά τον τρίτο, τον πρώην δάσκαλο του χωριού Λάμπρο (Δημήτρης Γκοτσόπουλος). Η σκηνή ανέσυρε μνήμες από την ατμόσφαιρα και την κινηματογραφική ποιότητα της ταινίας «Πέτρινα χρόνια» του 1985, σε σενάριο και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.

Η ευαίσθητη σκηνοθετική προσέγγιση και οι θαυμάσιες ερμηνείες των ηθοποιών συνηγόρησαν σε ένα από τα ωραιότερα τηλεοπτικά τρίλεπτα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ενώ τη συγκίνηση επέτεινε το «Οξυγόνο», το εξαιρετικό νέο τραγούδι του Alex Sid και της Ουρανίας Πατέλλη, που ακούστηκε για πρώτη φορά:

Και ενώ η σειρά δίνει την αποστομωτική «απάντησή» της στη συνεχή κριτική μέσω της άρτιας ποιότητας των επεισοδίων της, λίγες μέρες πριν, οι σεναριογράφοι Πέτρος Καλκόβαλης και Μελίνα Τσαμπάνη ανήρτησαν στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Facebook ένα κείμενο, με το οποίο χαρακτηρίζουν αναληθή τα δημοσιεύματα που μιλούν περί διαφοροποίησης του σεναρίου των Άγριων Μελισσών λόγω χαμηλής τηλεθέασης, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Δε συνηθίζουμε να διαψεύδουμε οτιδήποτε γράφεται για τη σειρά, εκτός αν υπάρχει λόγος. Και τώρα υπάρχει. Γιατί το παρακάτω απόσπασμα από πρόσφατο δημοσίευμα, μας καταλογίζει κάτι στο οποίο είμαστε τελείως αντίθετοι ως δημιουργοί. Όχι, δεν αλλάζει τίποτα στην πλοκή και στην ιστορία όπως την έχουμε σχεδιάσει για την τρίτη σεζόν. Τα σενάρια είναι γραμμένα για τους επόμενους τρεις μήνες, γυρίζονται κανονικά και ουδέποτε θα ακυρώναμε τον σχεδιασμό που κάνουμε μήνες τώρα με όρους τηλεθέασης. Σεβόμαστε τους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν και την ιστορία που υπηρετούμε χωρίς συμβιβασμούς τα τελευταία δύο χρόνια».

Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν είναι καθόλου τυχαίος αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει από μερίδα των ΜΜΕ, από την αρχή της τηλεοπτικής σεζόν, απέναντι στις Άγριες Μέλισσες. Σίγουρα οφείλεται εν πολλοίς στον μεγάλο φετινό ανταγωνισμό των prime time σειρών των καναλιών, αλλά παράλληλα μοιάζει να είναι για κάποιους ενοχλητικό το γεγονός ότι η φετινή, τρίτη σεζόν της σειράς εκτυλίσσεται στην περίοδο της δικτατορίας, αποκαλύπτοντας μάλιστα το αληθινό πρόσωπο και τις πρακτικές του καθεστώτος, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τους εξορισμούς των αντιφρονούντων.

Παρ’ όλα αυτά, οι συντελεστές της σειράς κλείνουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους στην κατευθυνόμενη κριτική εναντίον τους και συνεχίζουν να στηρίζουν ολόψυχα το σπουδαίο έργο τους, με πρώτο και καλύτερο τον σκηνοθέτη της Λευτέρη Χαρίτο, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook:

«Ευχαριστούμε για τα ολόθερμα σχόλια. Η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη.
Δουλειά μας είναι να μην αφήνουμε τη μνήμη να σκουριάζει λες και όλα έγιναν σ’ έναν κόσμο μακρινό».

Εμείς, από την πλευρά μας, θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στο πλευρό των συντελεστών της σειράς. Όχι φυσικά γιατί παίρνουμε θέση σε οποιαδήποτε μάχη αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια και την τηλεθέαση, αλλά για την αλήθεια και την τηλεοπτική ποιότητα που οι Άγριες Μέλισσες εδώ και τρία χρόνια πρεσβεύουν.

* Θυμηθείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο Alex Sid στο 2020mag.gr και τον Δημήτρη Παπαβομβολάκη τον περασμένο Μάρτιο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ