Καλάβρυτα 1943 / Echoes (trailer)

Αναζητώντας την ελπίδα μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας, η σφαγή των Καλαβρύτων έρχεται στη μεγάλη οθόνη για να κρατήσει τη μνήμη ζωντανή μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, στην  ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου με πρωταγωνιστή τον Max Von Sydow.

Καλάβρυτα 1943 / Echoes (trailer)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Από τις 11 Νοεμβρίου έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία «Καλάβρυτα 1943» (Echoes), που αφηγείται την πιο μελανή σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και μία από τις πιο ανήκουστες θηριωδίες που γνώρισε η ανθρωπότητα. Πρωταγωνιστής της είναι ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός Max Von Sydow και συμπαραγωγός η ΕΡΤ.

Οι μαρτυρίες επιζησάντων δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ο Γιώργος Δημόπουλος, επιζώντας, αναφέρει: «Ακόμα και τώρα, συνέχεια βλέπω στον ύπνο μου Γερμανούς και κατουριέμαι. Δεν είναι σχήμα λόγου, στην κυριολεξία κατουριέμαι. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο μας άλλαξε το χαρακτήρα, μας δημιούργησε κλειστοφοβία. Δεν μπαίνω σε ασανσέρ, πάω στην εκκλησία και κάθομαι στην άκρη της πόρτας αισθάνομαι ότι κάτι με κυνηγάει, να λακίσω θέλω, μου έχει μείνει τάση φυγής».

Μια νεαρή δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για τις πολεμικές αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων, τον οποίο υποδύεται ο κινηματογραφικός θρύλος Max Von Sydow.

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος, δήλωσε: «Είναι η τελευταία ταινία του Max Von Sydow, δυστυχώς έφυγε μετά. Ήταν εκπληκτικός ηθοποιός έχει παίξει με τον Σκορσέζε, τον Μπέργκμαν και ήταν απίστευτος κύριος. Έχουμε από τους ξένους και τον Martin Laer, Alice Krige, Tomas Arana και στην Ελλάδα τον Νικόλα Παπαγιάννη και την Δανάη Σκιάδη. Μία ταινία για την σφαγή των Καλαβρύτων. Ακολουθεί μία Γερμανίδα δικηγόρος που προσπαθεί να δει τι γίνεται με τις αποζημιώσεις και εκεί συναντά έναν επιζώντα απο τη σφαγή και έτσι μαθαίνουμε την ιστορία».

Την 13η Δεκεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό των Καλαβρύτων στο δημοτικό σχολείο και διαχώρισαν τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα. Οι περιγραφές των Καλαβρυτινών που επέζησαν για την εικόνα που αντίκρισαν ανεβαίνοντας στη λάκα του Καπή, συγκλονίζουν.

Η επιζήσασα Αγγελικη Σπανού, θυμάται: «Αρχίσανε να έρχονται στο σχολείο σε εμάς οι καπνοί από κάτω “καπνός, καιγόμαστε, καιγόμαστε” φώναζαν οι γυναίκες. “Καπνός καιγόμαστε”. Τους άντρες τους είχαν πάρει από την λαγκάδα και τους πήγανε εκεί πάνω στο ΚΑΠΗ άνοιξαν τα παράθυρα γυναίκες πετάγονταν από τα παράθυρα, πέταξαν ένα μωρό για να το πιάσουν απέξω».

Από την πλευρά του ο Θανάσης Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων, επισημαίνει: «Όμως η πόλη στάθηκε. Γιατί; Γιατί οι χήρες κατάφεραν να κρατήσουν όρθιες όλη αυτή την καταστροφή της πόλης μας και οφείλουμε την ζωή μας σε αυτές τις γυναίκες».

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» στηρίζεται στη συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα- Μητσώνια που έζησε τη θηριωδία των ναζί.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Σενάριο: Δημήτριος Κατσαντώνης
Με τους: Max Von Sydow, Astrid Roos, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Martin Laer, Alice Krige, Tomas Arana, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής
Μουσική: Alex Sid

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ