Γκιντίκι στο 20/20: «Πρέπει να (ξανα)μάθουμε να διεκδικούμε. Αλλιώς πάντα οι λίγοι θα κάνουν κουμάντο στους πολλούς»

Λίγο πριν από τη μεγάλη γιορτή για τα 10 τους χρόνια στην Τεχνόπολη την Τρίτη 9 Ιουλίου, οι Γκιντίκι μάς μίλησαν για την ενέργεια που εισπράττουν από το κοινό, για το νέο τους άλμπουμ «Πέρασμα» και για όσα τους απασχολούν στην Ελλάδα τού σήμερα αλλά και τον κόσμο.

Γκιντίκι στο 20/20: «Πρέπει να (ξανα)μάθουμε να διεκδικούμε. Αλλιώς πάντα οι λίγοι θα κάνουν κουμάντο στους πολλούς»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια. Μία πρώτη δεκαετία μουσικής κατάθεσης με έντονα πειραματική διάθεση, που απέφερε τους καρπούς δύο μέχρι στιγμής στούντιο άλμπουμ –το «Ahoy» και το ολοκαίνουργιο «Πέρασμα»– αλλά δημιούργησε και μια έντονη σχέση με το συναυλιακό κοινό σε όλη τη χώρα.

Οι Τάσος Κοφοδήμος (λαούτο, τραγούδι), Κωνσταντίνος Λάζος (κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή), Θοδωρής Σιούτης (βιολί, φωνή) και Αλέξανδρος Καρλής (κοντραμπάσο), με τη συνδρομή του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου στα κρουστά, θα υποδεχτούν στη σκηνή της Τεχνόπολης την Ιουλία Καραπατάκη και άλλους καλούς τους φίλους, σε ένα live που, όπως λένε και οι ίδιοι, «θα είναι το μεγαλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής».

Και το ταξίδι τους για το φετινό καλοκαίρι, που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή τους στο Ρίζες Festival, θα συνεχιστεί σε πολλούς ακόμη σταθμούς, σε συναυλίες και σημαντικά φεστιβάλ όπως στη Λίμνη Πλαστήρα (14/7), στο Πόζαρ (20/7), στις Σέρρες (2/8), στο νέο και πολλά υποσχόμενο Anilio Festival στο Μέτσοβο (10/8) και σε πολλούς ακόμη προορισμούς. Για να κάνουν ξανά και ξανά το κοινό μία μεγάλη παρέα που ξεφαντώνει, κάτι που, όπως λένε οι ίδιοι, το εισπράττουν κι εκείνοι εξίσου έντονα από σκηνής στις εμφανίσεις τους.

Για τη μεγάλη τους γιορτή στην Τεχνόπολη, το νέο τους άλμπουμ «Πέρασμα» αλλά και όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι Γκιντίκι καταθέτουν τις σκέψεις τους στη συνέντευξή μας με την ίδια απλότητα που στέκονται και στη σκηνή. Χωρίς να έχουν τίποτα να αποδείξουν αλλά και να κρύψουν για όσα τους απασχολούν. Σαν να μιλούν σε φίλους.

Από τα καφενεία της Θεσσαλονίκης, σε φεστιβάλ και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και τώρα, στις 9 Ιουλίου, στην Τεχνόπολη και σε καλοκαιρινή περιοδεία. Πώς είναι μέχρι τώρα το ταξίδι αυτό;

Είναι ένα ταξίδι γεμάτο μουσική, χορούς και γλέντια. Για εμάς, που το βιώνουμε πρώτα ως παρέα και εν συνεχεία ως μπάντα, είναι κάτι το οποίο μας χαροποιεί, μας κινητοποιεί και δίνει νόημα τόσο στις κοινές ζωές μας όσο και στις προσωπικές αναζητήσεις μας. 

Όταν ξεκινούσατε την μπάντα, δέκα χρόνια πριν, είχατε στον νου σας μια πορεία όπως αυτή και τι θέλατε να επικοινωνήσετε με το κοινό;

Η αλήθεια είναι πως δεν στοχεύαμε ποτέ κάπου «ψηλά». Ανέκαθεν παίζαμε όπως θέλαμε, ό,τι θέλαμε και δίναμε όλο μας το είναι σε κάθε live. Δε μας ενδιέφερε να πάει κάπου αυτό. Όσο ο κόσμος αγαπάει αυτό που κάνουμε, περνάει καλά και μας στηρίζει, τόσο μας δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσουμε δυναμικά.

Στις συναυλίες σας το κοινό γίνεται όλο μια μεγάλη παρέα που ξεφαντώνει. Τι συναισθήματα σας δημιουργεί αυτό από σκηνής;

Είναι σίγουρα κάτι πολύ έντονο να βλέπεις τόσο κόσμο να ξεφαντώνει με τις μουσικές σου. Εκείνη τη στιγμή λαμβάνεις όλη αυτή την ενέργεια και χωρίς δεύτερη σκέψη την επιστρέφεις με τον τρόπο σου. Είναι διαδραστικό το παιχνίδι! 

Τι είναι αυτό που κάνει σήμερα πολλά νέα παιδιά να συνδέονται, μέσω έντονης χαράς και συγκίνησης, με τα παραδοσιακή τραγούδια;

Ίσως η νέα γενιά ψάχνει τον τρόπο να συνδεθεί με τις ρίζες της, που λόγω της έντονης αστικοποίησης η σχέση αυτή όλο και ξεμακραίνει. Η «αναβίωση» της παραδοσιακής μουσικής με όρους πιο σύγχρονους και κοντινούς στα δεδομένα τού τώρα φαίνεται να απαντάει στην αναζήτηση αυτού του τρόπου. Ταυτίζεται ο ακροατής πιο εύκολα, συμμετέχει. Δεν είναι απλά επισκέπτης σε κάποιο μουσείο. 

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η μεγάλη αγκαλιά του κόσμου, αλλά και η αποδοχή από τους συναδέλφους σας;

Σημαίνει πως αυτό που κάνουμε καλύπτει μια ανάγκη. Γεμίζει ένα κενό είτε αισθητικό είτε κοινωνικό, κάτι. 

Στην Τεχνόπολη, στις 9 Ιουλίου, θα έχετε μαζί σας την Ιουλία Καραπατάκη καθώς και άλλους καλεσμένους. Ανυπομονείτε να φιλοξενήσετε στη σκηνή αγαπημένους σας φίλους;

Ανυπομονούμε για αυτό το live καθώς θα είναι το μεγαλύτερο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Θέλουμε να γιορτάσουμε αυτά τα δέκα χρόνια παρουσίας μας στη μουσική με ένα γλέντι αστικό, γεμάτο φίλους και αγαπημένους συνεργάτες. Έτσι το βλέπουμε, σαν γιορτή!

Το πρώτο σας άλμπουμ «Ahoy» συμπεριλαμβάνει διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και δικές σας μουσικές. Πώς προέκυψε αυτό το πρωτότυπο υλικό; 

Η φιλοσοφία της μπάντας στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Ποτέ δεν κάνουμε πρόβες, ποτέ δεν ακολουθούμε πιστά κάποια μέθοδο. Προτιμούμε την επικοινωνία και τη διάδραση. Αν σκεφτείς πως ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του μουσικές καταβολές, τότε η μουσική «συζήτηση» που συμβαίνει όταν παίζουμε είναι ικανή να παραγάγει πρωτότυπες συνθέσεις, μελωδίες θέματα κ.λπ.

Έτσι προκύπτουν και οι διασκευές μας άλλωστε. Τόσο στο πρώτο μας άλμπουμ «Ahoy», όσο και στο δεύτερο, με το όνομα «Πέρασμα» -που κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου- η βασική φιλοσοφία έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να παίξουμε τα παραδοσιακά κομμάτια που μας αρέσουν, ώστε να μας εκφράζουν και να ακολουθούν με συνέπεια τα αισθητικά μας κριτήρια. 

Είναι η φλέβα της πρωτότυπης δημιουργίας κάτι που θέλετε να εκφράζεται πάντα στις δουλειές σας;

Σίγουρα μας απασχολεί αυτή η σκέψη. Αλλά δε μας αγχώνει. Όταν είναι να ‘ρθει θα έρθει! 

Στον νέο μας δίσκο «Πέρασμα» βρίσκουμε διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με το «Ahoy». Είναι και για εμάς ένα «πέρασμα» σε μια άλλη φάση

Τι θέλατε να αποτυπώσετε στο «Πέρασμα» και πόσο διαφορετικά το ζήσατε στο στούντιο σε σχέση με το πρώτο σας άλμπουμ;

Το «Πέρασμα» είναι ένα ακόμη στιγμιότυπο της φάσης στην οποία βρίσκεται η μπάντα αυτή τη στιγμή. Διαρκώς αναρωτιόμαστε πώς θελουμε να προσεγγίσουμε την παραδοσιακή μουσική, ψάχνουμε τον ήχο μας και φυσικά αναζητούμε ο καθένας προσωπικά τον τρόπο που θα εκφραστεί μέσα από όλο αυτό.  

Στο νέο δίσκο λοιπόν, βρίσκουμε διαφορετικά στοιχεία -σε σχέση με το «Ahoy» (2023)- ως προς τις ενορχηστρώσεις,  το ύφος, την αίσθηση που θέλουμε να περάσουμε στον ακροατή. Είναι δηλαδή και για εμάς ένα «πέρασμα» σε μια άλλη φάση. Επίσης, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε με αγαπημένους φίλους οι οποίοι με τον τρόπο τους εδωσαν το δικό τους χρώμα σ’ αυτή τη δουλειά. Ιουλία Καραπατάκη, Νεφέλη Φασούλη και Αλέξανδρε Κτιστάκη, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συμμετοχή! 

Η μετάβαση αυτή εκφράζεται επιπλέον από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήσαμε αυτό το άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, το οποίο διαμορφώσαμε αυτοσχέδια προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό. Είχαμε λοιπόν τη δυνατότητα να πειραματιστούμε και να δοκιμάσουμε πολλά πράγματα. Παράλληλα δουλέψαμε τις μίξεις και όλη την παραγωγή μόνοι μας, γεγονός που οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα συνεπές στην αισθητική μας. 

Προσπαθήσαμε λοιπόν να είμαστε σε κάθε στάδιο δημιουργικοί και όλη αυτή την πειραματική διάθεση να την εκφράσουμε καθολικά. Ελπίζουμε ο κόσμος να το απολαύσει, όσο εμείς απολαύσαμε τη δημιουργία του! 

Ζώντας και δημιουργώντας στην Ελλάδα τού σήμερα, το να παραμένει κανείς δημιουργικός είναι μια πράξη αντίστασης;

Είναι σημαντικό, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Η αντίσταση θέλει συσπείρωση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. 

Τι είναι αυτό που πληγώνει περισσότερο έναν νέο άνθρωπο στην Ελλάδα σήμερα; Κάποιον που θέλει να προχωρήσει τη ζωή του και σ’ αυτό που αγαπάει;  

Η αίσθηση της μοναξιάς και της αποσπασματικότητας ίσως. Η κοινωνία μας μπορεί να είναι πολυάριθμη, αλλα κατά βάθος παραμένει απρόσωπη, ανταγωνιστική και άνιση.  

Οι λεγόμενες «σύγχρονες» ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν αποτύχει σε βασικούς στόχους όπως η αίσθηση της ασφάλειας, η ισότητα, η κοινωνική πρόνοια, η ενσωμάτωση του διαφορετικού

Σας προβλημάτισε η άνοδος της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη στις πρόσφατες εκλογές; Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται;

Η ακροδεξιά αναδύεται ως σύμπτωμα, μεταξύ άλλων, σε περιόδους οικονομικής κρίσης που πλήττονται κυρίως τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Σε περιόδους φτωχοποίησης η ακροδεξιά παρουσιάζεται ως δύναμη αντισυστημική προσφέροντας «λύσεις» μέσα από τις εθνικιστικές αντιλήψεις και τη ρητορική του μίσους. Στην άνοδο αυτή συντείνουν βέβαια και άλλοι παράγοντες όπως η γενικότερη απογοήτευση από τον κοινοβουλευτισμό και η αποστασιοποίηση από τα κοινά. Σίγουρα η άνοδος της ακροδεξιάς δείχνει πώς οι λεγόμενες «σύγχρονες» ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν αποτύχει σε βασικούς στόχους όπως η αίσθηση της ασφάλειας, η ισότητα, η κοινωνική πρόνοια, η ενσωμάτωση του διαφορετικού. Όλο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την αισθητική παρακμή, την απαξίωση της τέχνης και την προσήλωση στον καταναλωτισμό. Η ανθρωπότητα πρέπει να βρει τον ειρμό της. Να αποκτήσει όραμα και κατεύθυνση διαφορετική, να «κουρδιστεί» ξανά. 

Πού βρίσκεται η ελπίδα να σταματήσει αυτό το έγκλημα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στην Παλαιστίνη;

Πολύ δύσκολη και πολύπλοκη ερώτηση. Σίγουρα είναι ήδη αργά για να μιλάμε για ελπίδα. Αν δεν υπάρξει κι απο τις δυο πλευρές αμοιβαία διάθεση για συμβιβασμό δεν πρόκειται αυτή η κατάσταση να έρθει σε ένα τέλος (μιλάμε πάντα για τους λαούς και οχι για τις κυβερνήσεις). Ειναι γεγονός πως αυτή η συνθήκη πρέπει να μας ενεργοποιήσει παγκοσμίως, προκειμένου οι αντιδράσεις να είναι πιο μαζικές και τα αντανακλαστικά γρηγορότερα. 

Είναι περισσότερο στο χέρι μας να αλλάξουν πράγματα απ’ ό,τι πιστεύουμε;

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι από το χέρι μας περνούν λίγα πράγματα. Ή μάλλον αυτή τη λογική προμοτάρουν οι εξουσίες, γιατί βολεύει. Δεν είναι όμως έτσι. Για να ανθίσει και να πάει παρακάτω μια κοινωνία προϋποθέτει το κάθε μέλος της να είναι ενεργό. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να (ξανα)μάθουμε να το διεκδικούμε. Αλλιώς πάντα οι λίγοι θα κάνουν κουμάντο στους πολλούς. 


Οι Γκιντίκι στην Τεχνόπολη στις 9 Ιουλίου
feat. Ιουλία Καραπατάκη
Προπώληση εισιτηρίων ΕΔΩ

Γκιντίκι καλοκαίρι 2024 - Όλοι οι σταθμοί της περιοδείας τους

Ακούστε το ολοκαίνουργιο άλμπουμ των Γκιντίκι, "Πέρασμα"

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ