Φεστιβάλ Καννών 2021 / Τα βραβεία της κατηγορίας "Ένα κάποιο βλέμμα" και τα σύννεφα που κατεβαίνουν από την Γερμανία (εικόνες)

Το φεστιβάλ τελειώνει αλλά πολλοί φεύγουν ήδη, κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς, και υπάρχει μια διάχυτη κούραση και λίγο από τη θλίψη που προκαλεί το να ξέρεις ότι κάτι είναι ήδη παρελθόν. Για να συμπληρωθεί η εικόνα, τα σύννεφα που πλημμύρισαν τη Γερμανία κατέβηκαν κι εδώ, το τοπίο σκοτείνιασε και άρχισε να βρέχει. Η μπόρα βρήκε σινεφίλ και παραθεριστές να τσαλαβουτάνε και να αγοράζουν ομπρέλες από τους μικροπωλητές που φύτρωσαν στην Κρουαζετ σα μανιτάρια.

Φεστιβάλ Καννών 2021 / Τα βραβεία της κατηγορίας
ΠΡΟΒΟΛΗ

Κι αφού αύριο δεν θα είμαι στο Grand Theâtre Lumiḕre για την απονομή, είπα να τελειώσω τη δεκαήμερη παραμονή μου στις Κάννες και στο Palais des Festivals et des Congres με την μικρή απονομή του διαγωνιστικού τμήματος "Ένα Κάποιο Βλέμμα" (UN CERTAIN REGARD).

Αυτό το τμήμα θεσπίστηκε το 1998 και στόχο έχει την προώθηση καινοτομιών από νέους κινηματογραφιστές και την ενθάρρυνση τους να συνεχίσουν, με την αίγλη της συμμετοχής στο σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Το βραβείο έχουν κερδίσει αυτά τα χρόνια, μεταξύ άλλων, ο Ουασμάνε Σεμπένε, ο Απιτσαπγκόγκ Βηρασεθακουλ, ο Κρίστι Πυίου, ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Ρασούλοφ, και ειδική μνεία έχουν πάρει ο Τζαφάρ Παναχί, ο Κορνέλιου Πορομπόιου και ο Αντρέι Σβιάνγκιτσεφ. Φέτος πρόεδρος της Επιτροπής ήταν η Αντρέα Άρνολντ, η σκηνοθέτης του Fish Tank και του American Honey που φέτος έκανε μια στροφή προς το ντοκιμαντέρ με τη συγκινητική Αγελάδα της.

Η μικρή τελετή απονομής ήταν μικρών διαστάσεων. Παρόν φυσικά ο Τιερί Φρεμό για να κάνει την παρουσίαση – το τι τρέξιμο έχει ρίξει αυτός ο άνθρωπος τις τελευταίες δυο βδομάδες δε λέγεται, παντού είναι – και να πει πως το φεστιβάλ είναι η πιο anti COVID ζώνη και πρέπει επιτέλους να ανοίξουν οι κινηματογράφοι.

Τα βραβεία της Επιτροπής, με τη σειρά που δόθηκαν, ήταν τα εξής:

  • Ειδική Μνεία στο Noche de fuego της Μεξικάνας Τατιάνα Χουέσο, για τη βία των ναρκοσυμμοριών σε μια πόλη του Μεξικού
  • Πρωτοτυπίας στο Πρόβατο του Βλάντιμιρ Γιόχανσον από την Ισλανδία
  • Κουράγιου (;!) στο La Civil της Τεοντόρα Μιχάι (βλέπε ΕΔΩ)
  • Συνολικής Παρουσίας στο Καλή Μητέρα της Χαφσία Χερζί (βλέπε ΕΔΩ)
  • Βραβείο της Επιτροπής στο Μεγάλη Ελευθερία του αυστριακού Σεμπαστιάν Μάιζε

 

Και Βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" στο Ξεσφίγγοντας τις Γροθιές της ρωσίδας Κίρα Κοβαλένκο, το οποίο παρέλαβε ο παραγωγός της, ουκρανο-ρώσος μεγαλοπαραγωγός Αλεξάντερ Ροντνιάσκι.

Μια επιτροπή με πρόεδρο γυναίκα σκηνοθέτη τίμησε τη δουλειά των γυναικών σκηνοθετών, σηματοδοτώντας μια στροφή του φεστιβάλ προς μια πιο ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα (να θυμίσουμε ότι η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα ήταν η Τζέην Κάμπιον για τα Μαθήματα Πιάνου το 1993, κι αυτό εξ ημισείας).

Κι επειδή ήταν η μικρή τελετή για τα μικρά βραβεία, όλα τέλειωσαν πολύ γρήγορα και μας έβγαλαν από την αίθουσα για την επόμενη προβολή.

Και κάπως έτσι απόχαιρέτησα τις Κάννες.

Με όλες τις δυσκολίες του πρωτάρη, τα λάθη και τις απογοητεύσεις, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Ήμουν εδώ. Ελπίζω να είμαι και του χρόνου.

A la prochaine λοιπόν!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ