#Τσιμενδώνη_gate: H υπουργός Πολιτισμού ετοιμάζει επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη

Για πρώτη φορά στα χρονικά, όνομα χορηγού ή υπουργού, εξετάζεται να τοποθετηθεί εντός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

#Τσιμενδώνη_gate: H υπουργός Πολιτισμού ετοιμάζει επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “ΑΥΓΗ”, η υπουργός Πολιτισμού προχωρά τις διαδικασίες ώστε να βάλει το όνομά της στην Ακρόπολη, σε "ειδική μαρμάρινη επιγραφή", που θα τοποθετηθεί, σε διάφορα σημεία του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς: στην Πύλη Μπελέ στα Προπύλαια, στη βάση του αναβατορίου, στον Περίπατο της Ακρόπολης και στην κορυφή του αναβατορίου, δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο του Ερεχθείου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της “Αυγής”, αυτό προβλέπεται στη σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα», για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, ανανέωσης του φωτισμού της Ακρόπολης και φυσικά την αντιαισθητική τσιμεντώστρωση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 9 με τίτλο "Αναφορά της δωρεάς" ορίζει ότι:

"Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος".

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στα χρονικά, να τοποθετηθεί επιγραφή με το όνομα του χορηγού και της υπουργού μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γραφτεί το όνομα χορηγού και ειδικά υπουργού, σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ