Χατζηδάκης: "Ευελιξία" για τον εργαζόμενο να δουλεύει 10ωρο και να μαζεύει ελιές (video)

Ως «εργασιακή ευελιξία» χαρακτήρισε την κατάργηση του οκτάωρου, τον συμψηφισμό του με ρεπό ή άδειες και την θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων, που προωθεί με νομοσχέδιο, ο υπουργός (υπερ)Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έδτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως το 10ωρο θα δώσει ακόμα και τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να πάει να μαζέψει τις ελιές του.

Χατζηδάκης:
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Διευθέτηση του χρόνου εργασίας για περιόδους που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
«Δηλαδή», συνέχισε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχεις το πρόβλημα αυτό, μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», τόνισε.

«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τις εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης, επιμένοντας ότι το νομοσχέδιο θα υπερασπίζεται τον εργαζόμενο.

Όσο και αν προσπαθεί ο υπουργός Εργασίας να εξωραίσει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος –πριν τις εκλογές- εγκλήματος, είναι προφανές ακόμα και στον πιο αφελή, πως το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, όχι μόνο καταργεί στην πράξη το 8ωρο, οδηγεί στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στη θεσμοθέτηση εργασίας ακόμα την Κυριακή, αλλά θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα περισσότερες αυθαιρεσίες στο εργασιακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ