Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη ο Μπάιντεν είναι αφελής με άγνοια για τα διεθνή δεδομένα (video)

Μετά την αποκηρυξη του νεοφιλελευθερισμού και των trickle down economics που επέφερε βαρύ ιδεολογικό και πολιτικό πλήγμα στην θατσερικού τύπου κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, "ξαναχτύπησε" στηρίζοντας την πρόταση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας για άρση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

 

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη ο Μπάιντεν είναι αφελής με άγνοια για τα διεθνή δεδομένα (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astra Zeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε ανεξήγητη αφέλεια, είτε μια διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης... Κάποιοι μετά τα "λεφτόδενδρα" ανακάλυψαν και τα "εμβολιόδενδρα"». 

Αυτή ήταν στις 15 Ιανουαρίου η γεμάτη ειρωνία και αυταρέσκεια, απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό από την κυβέρνηση παρακάπτοντας την Ε.Ε. και να αγοράσει η χώρα μας από την ελεύθερη αγορά τα εμβόλια. 
Μάλιστα η μεγάλη ομάδα τρολ της ΝΔ στο twitter είχε τρεντάρει και το υποτιμητικό χάσταγκ #πατέντα_Τσίπρα, η οποία είναι και σήμερα πρώτο τρεντ αλλά έχει γυρίσει λίγο "μπούμερανγκ" για την κυβέρνηση, μετά τη δήλωση Μπάιντεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανόν από χθες να νιώθει ιδιαίτερα άβολα, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Μέκκας του καπιταλισμού, Τζο Μπάιντεν, τον αδειάζει, εκφράζοντας την ίδια άποψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει αυτήν την πρόταση.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ομιλία Μπάιντεν, δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», τόνισε.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού που στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, από την εποχή της Novartis, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είτε έχει αστεία επιχειρήματα, είτε έχει σοβαρή άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε ανεξήγητη αφέλεια».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ