Π.Ο.Υ.: Οι πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο

Στις 55 ώρες την εβδομάδα φαίνεται να είναι το όριο μετά το οποίο αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Δ.Ο.Ε.). Μία έρευνα που συμπέφτει στη χώρα μας με την επερχόμενη ψήδφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα Εργασακά, με διατάξεις που αναμένεται να επιβρύνουν τους εργαζόμενους και να αυξήσουν σημαντικά το ωράριο εργασίας.

Π.Ο.Υ.: Οι πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment Intenational, και δείχνει ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν.

Μία σημαντική αύξηση, σχεδόν της τάξεως του 30% σε σχέση με το 2000.

«Το να εργάζεται κανείς 55 ή και περισσότερες ώρες την εβδομάδα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία», δήλωσε η Μαρία Νέιρα διευθύντρια του τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες είναι να προωθήσουμε περισσότερες ενέργειες, περισσότερη προστασία για τους εργαζόμενους», πρόσθεσε. «Έχει έρθει η ώρα όλοι –κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι– να παραδεχθούμε επιτέλους ότι οι πάρα πολλές ώρες εργασίας ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρο θάνατο», συμπλήρωσε η Νέιρα.

Ο Φρανκ Πέγκα, αξιωματούχος του ΠΟΥ, τόνισε επίσης πως «ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown».

Η έρευνα συμπέφτει στην Ελλάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ενός υπουργού Εργασίας, που δεν έχει δουλέψει σχεδόν καθόλου στον ιδιωτικό Τομέα, του Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως διάβάζουμε στο thepressproject.gr και σε άρθρο του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη εμπεριέχει σωρεία ρυθμίσεων που εντατικοποιούν την εργασία, αυξάνοντας τις υπερωρίες και αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, «στο άρθρο 57 προβλέπεται η γνωστή δυνατότητα επιβολής υπερωριακής απασχόλησης έως 3 ώρες ημερησίως και μέχρι την συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, με προσαύξηση αμοιβής 40% για κάθε ώρα απασχόλησης. Είναι ήδη γνωστό ότι η ρύθμιση αυτή αυξάνει τα προηγούμενα ανώτατα ετήσια όρια υπερωριακής απασχόλησης  (96 ώρες στις βιομηχανικές επιχειρήσεις και 120 στις άλλες), ενώ περιορίζει το ποσοστό της προσαύξησης στο 40%, από 60% που προβλεπόταν όταν γίνεται υπέρβαση των 120 ωρών ετησίως. Ακόμα, καθιστά δυνατή την απεριόριστη υπέρβαση ακόμα και αυτών των ανωτάτων ορίων, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας (άρθρο 57 παρ. 6) για τους μισθωτούς όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων και εργασιών, όχι δηλαδή συγκεκριμένων επιχειρήσεων φόρτου εποχιακής απασχόλησης κλπ, με προσαύξηση 60% για την επιπλέον των ορίων αυτών απασχόληση», αναφέρει στο λεπτομερές άρθρο του ο Κώστας Παπαδάκης.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ