ECONOMIST: Ο Μητσοτάκης είναι ο πιο πειθήνιος μαθητής της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. είναι σαν μια σχολική τάξη, που έξω από αυτήν μπορείς να συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις, αρκεί να φέρνεις καλούς βαθμούς και να είσαι πειθήνιος. Με αυτό τον εξευτελιστικό τρόπο παρουσιάζει ο Economist, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως τον αγαπημένο μαθητή του δασκάλου σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως λέει ο Economist, είναι «ο επαναστάτης της τάξης».

ECONOMIST: Ο Μητσοτάκης είναι ο πιο πειθήνιος μαθητής της Ε.Ε.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Στο άρθρο του, ο Economist απαντά στο πως κατάφερε η Ελλάδα να γίνει -απροσδόκητα- ο καλύτερος μαθητής της τάξης. 

Όπως υπογραμμίζει το -ισχυρής επιρροής- βρετανικό περιοδικό «Στην Ε.Ε., οι πρωθυπουργοί αντιμετωπίζονται συχνά σαν μαθητές όπου πρέπει να "κάνουν σωστά τα μαθήματά τους".

Η Ελλάδα έχει γίνει πλέον το "καλό παιδί" που κανείς δεν περίμενε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παίρνει άριστους βαθμούς, αφού κάνει και την "βρώμικη δουλειά" στο μεταναστευτικό, με απωθήσεις και άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
Όσο η Ελλάδα, τονίζει το άρθρο του Economist, συνεχίζει να έχει καλές επιδόσεις στους τομείς που μετράνε για τους γραφειοκράτες της Ευρώπης, κανείς δεν θα την ενοχλήσει για "εξωσχολικές δραστηριότητες", όπως  η εγκληματική επαναπροώθηση και η κακομεταχείριση προσφύγων, η αστυνομική βία και η ελευθερία του Τύπου που έχει πληγεί βάναυσα.

«Μια κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις πολιτικές εντολές της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, πραγματοποιεί «μεταρρυθμίσεις» χωρίς κανένα παράπονο και κάνει το «βρώμικο έργο» για τη μετανάστευση θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα ελαττώματα αγνοούνται», τονίζει το δημοσίευμα, που συνεχίζει λέγοντας δεικτικά πως «ότι συμβαίνει έξω απ’ το "σχολείο" δεν ενδιαφέρει καθόλου την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα οργανώσεις και ακτιβιστές παραπονιούνται για την αστυνομικής βία από τότε που το κόμμα της Νεας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία. Οι άλλες κυβερνήσεις που παλαιότερα ήταν παραπάνω από πρόθυμες να «χώσουν τη μύτη τους» στις ελληνικές υποθέσεις, την περίοδο του προγράμματος διάσωσης, πλέον σφυρίζουν αδιάφορα».

«Και η Ευρώπη είναι ένας αδιάφορος δάσκαλος όταν υπάρχουν θέματα που θα έπρεπε να δίνει σημασία, όπως για παράδειγμα στην ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders) κατατάσσεται τέταρτη από το τέλος όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Βρίσκεται πάνω από τη Μάλτα, που η δολοφονία μίας δημοσιογράφου έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, την Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν και την πιο «διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης» σύμφωνα με το άρθρο του Economist, τη Βουλγαρία. «Πριν λίγο καιρό ο Γιώργος Καραϊβάζ, ένας έλληνας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε. Ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του Documento, μιας αριστερής εφημερίδας που διερευνά τη διαφθορά, τώρα χρειάζεται αστυνομική προστασία», γράφει χαρακτηριστικά ο Economist.

«Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν την ΕΕ, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξαν στην αφάνεια. Όσοι αποδέχονται την Ευρώπη όπως πραγματικά είναι τώρα, όπως η Νέα Δημοκρατία, μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους χωρίς προβλήματα. Παραδώστε την εργασία σας εγκαίρως και κανείς δεν θα νοιάζεται», καταλήγει το -αναπάντεχα σκληρό- δημοσίευμα του Economist

ΥΓ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το πως αντιμετωπίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το επικριτικό -πρωτίστως- για την Ε.Ε. και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, άρθρο του Economist.

Πάρτε μια "γεύση"

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ