Τζαβάρας: Ο "μεταρρυθμιστικός" λαϊκισμός της ΝΔ ίσως είναι η χειρότερη μορφή του λαϊκισμού

"Βόμβες" ειλικρίνειας από τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, για τον "μεταρρυθμιστικό" λαϊκισμό της κυβέρνησης και τις σχέσεις της με δημοσιογράφους που περιμένουν μελλοντική ανταμοιβή, σε συνέτντευξη που παραχώρης στον Βασίλη Σκουρή και το ieidiseis.gr.

Τζαβάρας: Ο
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Η χειρότερη μορφή του λαϊκισμού μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ο «μεταρρυθμιστικός λαϊκισμός», δηλαδή μεταρρυθμίσεις στα λόγια και επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων πρωτοβουλιών, που όμως δε θα καταλήξουν στις αναγκαίες τομές που επιβάλλονται από τις σημερινές ιστορικές συνθήκες», αναφέρει στη συνέντευξή του o βουλευτής της ΝΔ. 

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως οι επιθέσεις εναντίον του είναι ενορχηστρωμένες-και αν ναι, από πού, ο Κώστας Τζαβάρας απαντά πως «Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν οι εναντίον μου επιθέσεις είναι ενορχηστρωμένες, ούτε και αν προέρχονται από την ίδια πηγή. Αξιολογώντας όμως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά κάθε μιας και συνδυάζοντάς τες με το ερέθισμα που τις προκάλεσε οδηγούμαι στο εξής συμπέρασμα: πρόκειται για κλασικές περιπτώσεις "ηθικής παρενόχλησης" που σκοπό έχουν πολιτική και ηθική μου αποσταθεροποίηση. Επιδιώκουν να με διαβάλουν ως πρόσωπο, να με στιγματίσουν δημοσίως ως λαϊκιστή και τοπικιστή βουλευτή, άρα ως αντι-μεταρρυθμιστή. Κάτω από αυτούς τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς επιχειρούν να κρύψουν την ουσία της κριτικής μου, ενώ κατά τρόπο παράδοξο απαντούν σε κάτι που ποτέ δεν ισχυρίστηκα. Πρόκειται για μια δυσανάλογα έντονη αντίδραση σε σχέση με το ερέθισμα που την προκάλεσε»

Ο βουλευτής της ΝΔ είναι πολύ δηκτικός όσον αφορά στις σχέσεις κυβέρνησης και δημοσιογράφων, λέγοντας πως «δε νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ρηχές και τυφλές συνηγορίες. Εκτός και αν η "αυθόρμητη" και επιδεικτική παραγωγή φιλοκυβερνητικών δεκάρικων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργεί για τους συντάκτες την προσμονή μιας κάποιας μελλοντικής ανταμοιβής».

Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η απάντησή του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε και από την Άννα Διαμαντοπούλου

«Απροσδόκητα και απρόκλητα χθες τη σκυτάλη των εναντίον μου επιθέσεων παρέλαβε η κα Άννα Διαμαντοπούλου». Βρήκε χρόνο να ασχοληθεί και με την ταπεινότητά μου. Εξέτασε τη στάση μου στο συγκεκριμένο θέμα και αποφάνθηκε περισπούδαστο ύφος ότι «οι σηκωμένες γροθιές και τα «ναι μεν αλλά» είναι τα εργαλεία του λαϊκισμού, που μας έφτασαν εδώ». Κατά βάθος, ίσως και ανεπιγνώστως, με τη δήλωσή της αυτή εκφράζει την οφειλόμενη αυτοκριτική της που αφορά τον αλόγιστο και πελατειακό τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έσπερνε Πανεπιστήμια στη χώρα», τόνισε με νόημα ο βουλευτής της ΝΔ, συνεχίζοντας και λέγοντας πως: «Σε αυτή τη τόσο «έξυπνη Ελλάδα» που οραματίζεται η κυρία Διαμαντοπούλου, θα τη παρακαλούσα να με εντάξει μάλλον στους βλάκες παρά στους λαϊκιστές. Προτιμώ να πληρώσω οποιοδήποτε προσωπικό τίμημα για να εξακολουθώ να συμφωνώ με τα λόγια του Ελύτη: «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική· […]. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου».

Ένα ακόμα σημείο που είχε ενδιαφέρον στη συνέντευξη του Κώστα Τζαβάρα είναι η ανησυχία του για «σύγχυση των αξιών και των αρχών του φιλελευθερισμού που εκφράζει ιστορικά η ΝΔ και εκείνων του κρατισμού που πρεσβεύουν όσοι προέρχονται από την κεντρώα πτέρυγα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ