Οριστική ακύρωση για το Συνέδριο Γονιμότητας: «Παρερμηνεύθηκε από τα σόσιαλ μίντια το σποτ - Είχε πάρει έγκριση απ' όλους τους φορείς»

Η είδηση βέβαια δεν είναι πως το "Συνέδριο Γονιμότητας" ακυρώθηκε, αλλά το ότι οι διοργανωτές στην ανακοίνωσή τους δικαιώνουν και τον ισχυρισμό της εμπνεύστριας του διαφημιστικού σποτ, δημοσιογράφο, Κία Παπαδοπούλου η οποία δήλωσε πως «το σποτάκι είχε πάρει και έγκριση από όλους τους φορείς, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι που ξεκίνησε ο σάλος στα σοσιαλ μίντια».

 

Οριστική ακύρωση για το Συνέδριο Γονιμότητας: «Παρερμηνεύθηκε από τα σόσιαλ μίντια το σποτ - Είχε πάρει έγκριση απ' όλους τους φορείς»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές που ρίχνουν το φταίξιμο στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρερμήνευσαν το μήνυμα του σποτ

Η επίσημη πρόσκληση -μνημείο σκοταδισμού, ο κατάλογος ομιλητών που περιλάμβανε τη μισή Ιερά Σύνοδο, εκπροσώπους Ιδιωτικών Κλινικών, ακροδεξιά -και όχι μόνο- μέλη της κυβέρνησης και δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ και του ΑΝΤ1 (κατά κύριο λόγο), δεν έπαιξε κανένα ρόλο.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή

- K. Ζηκόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

- Ν. Νικολέττος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης

- Κ. Νταφόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

- K. Πάντος, Δρ Γυναικολόγος, επιστημ. Δ/ντής Ιδ. Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών ΑΕ & Γεν. Γραμματέας ΕΕΑΙ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ