Μηνύει τους βασανιστές του ο Γεωργιανός - Η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι πια ακαταδίωκτες

Ο Γιόργκι Χαρτζεϊσβίλι που φέρεται να βασανίστηκε και να ξυλοκοπήθηκε άγρια, για να ομολογήσει το φόνο της Καρολάιν Κράουτς, μηνύει και καταγγέλλει την ΕΛΑΣ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Άλλη μια διεθνής "επιτυχία" της κυβέρνησης και προσωπικά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μηνύει τους βασανιστές του ο Γεωργιανός - Η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι πια ακαταδίωκτες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Γεωργιανός κρατήθηκε από τις 17 και μέχρι 20 Μαΐου, στο τμήμα ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ. Φέρεται να βασανίστηκε για να ομολογήσει το φόνο της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά. Δεν ομολόγησε και στις 18 Ιουνίου κατήγγειλε το συμβάν σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του. Στη συνέχεια μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Ψαρρή κατέθεσε μήνυση, έκανε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράβαση του άρθρου 3, κατά παντός της αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής και καταγγελτήρια αναφορά στο Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Γιόργκι Χαρτζεϊσβίλι, συνελήφθη στις 15 Μαΐου στον Έβρο. Προσπαθούσε να γυρίσει  στη χώρα του που ζει η οικογένεια του και τα τρία ανήλικα παιδιά του. Τον συνέλαβαν ως ύποπτο για τη ληστεία ηλικιωμένου ζευγαριού στο Πικέρμι, στις αρχές Μαρτίου. Όμως μεταφέρθηκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΓΑΔΑ και ως ύποπτος για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Στη συνέχεια αφού ο σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε ο 36χρονος μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και κρατείται, κατηγορούμενος για τη ληστεία στο Πικέρμι. Μια βεντούζα τοποθέτησης κινητού τηλεφώνου με τα αποτυπώματα του, που βρέθηκε στο μπαλκόνι της μονοκατοικίας είναι το στοιχείο εναντίον του και ας είχε δηλωθεί στην Τροχαία η κλοπή του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούσε και στο οποίο υπήρχε μια ίδια.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛΑΣ απάντησε με ανακοίνωση: «Σχετικά με καταγγελία αλλοδαπού κρατουμένου, που αναπαράγεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, ανακοινώνεται ότι: Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε να προσπαθεί να εξέλθει από τη χώρα μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης Κήπων. Διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του είχαν προκύψει στοιχεία για συμμετοχή του σε υπόθεση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στην οικία τους στο Πικέρμι. Για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, όπου και συνελήφθη δυνάμει εντάλματος σύλληψης (σχετ. το από 18-05-2021 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Αττικής). Ο συλληφθείς εξετάστηκε και από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση των Γλυκών Νερών.Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα κρατητήρια, ζήτησε και εξετάστηκε από γιατρό, ο οποίος γνωμάτευσε ότι είναι καλά στην υγεία του, ενώ δεν ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο».

Οι δηλώσεις του δικηγόρου του

Ο δικηγόρος του Γιώργος Ψαρρής, σε συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Μπογιόπουλο είπε: «Πήγε ένας γιατρός στη ΓΑΔΑ του πήρε την πίεση, είπε ότι δεν έχει ανέβει και είναι όλα μία χαρά. Τα τραύματα από τον ξυλοδαρμό δεν ήταν σε εμφανή σημεία. Για ένα τετραήμερο τον είχαν δεμένο σε μια καρέκλα και  τον χτυπούσαν: μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι, στα πλευρά και στα πόδια. Απομόνωση σε ένα δωμάτιο στη ΓΑΔΑ με στόχο να ομολογήσει για την υπόθεση των Γλυκών Νερών».

Το δημοσίευμα του Documento

Για αμείλικτα ερωτήματα στην υπόθεση των Γλυκών Νερών, κάνει λόγο το αυριανό (27/06) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με τίτλο «Ενώ γνώριζαν ήθελαν άλλον δολοφόνο».

Η εφημερίδα επίσης φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη του Γιόργκι Χαρτζεϊσβίλι, ο οποίος δηλώνει «με βασάνιζαν για να ομολογήσω ότι σκότωσα την Καρολάιν». 

Η υπόθεση του Άρη Π.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης που εκπροσωπεί τον Άρη Π. στην αντίστοιχη δική του περίπτωση είχε πει στο 2020.mag.gr ότι «το καλύτερο που θα μπορούσε να βγει από αυτήν την υπόθεση, είναι ένα κατ' αναλογία #metoo για την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία».

«Η υπόθεση του Άρη Π. ανέδειξε ένα κοινό μυστικό, το ζήτημα των βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ. Υπάρχει τρόπος να μην παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στις προσαγωγές ή τις συλλήψεις; «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, σαν τον Άρη, παίρνει την πρωτοβουλία να καταγγείλει δημόσια το βασανισμό τον οποίο υπέστη μέσα στη ΓΑΔΑ. Και να κινηθεί νομικά, υποβάλλοντας μήνυση κατά των αστυνομικών που τον βασάνισαν. Αυτό είναι κάτι το οποίο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν το περίμενε. Με δεδομένη την ιδεολογική κοσμοθεωρία του Άρη, νόμιζαν ότι απλά θα έμενε σε μια καταγγελία και δεν θα προσερχόταν ο ίδιος προκειμένου να ζητήσει την ποινική δίωξη, ούτε στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση ούτε στην Εισαγγελία. Είναι μια πολύ θαρραλέα κίνηση, γνωρίζοντας την εκδικητικότητα των συγκεκριμένων μηχανισμών, της αντιτρομοκρατικής και της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκτίθεται από αυτή την καταγγελία. Άρα δεν έχουμε παρά να τη χειροκροτήσουμε και να τη στηρίξουμε. Ως συνήγοροι που τον συνδράμουμε, θέλουμε να είμαστε κομμάτι μιας μαζικής κινητοποίησης, που με αφορμή αυτή τη μήνυση, αυτή τη δίκη -με την προσπάθεια να φτάσουν να δικαστούν και να καθίσουν στο εδώλιο οι βασανιστές- να γίνει μια μεγάλη καμπάνια αποκάλυψης της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Να βγει κόσμος να πει αυτές τις ιστορίες που ούτε έχουν καταγραφεί ούτε ποτέ έχουν καταλήξει στη δικαιοσύνη. Να λογοδοτήσουν οι δράστες της αστυνομικής βίας και της αυθαιρεσίας. Το καλύτερο που θα μπορούσε να βγει από αυτήν την υπόθεση, είναι ένα κατ' αναλογία #metoo για την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία. Εμείς αυτό θέλουμε, αυτό ελπίζουμε και αυτό θα προσπαθήσουμε σε αυτή την υπόθεση».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ