Documento: O Μητσοτάκης υποβάλει 4 χρόνια ψευδές Πόθεν Έσχες

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento ισχυρίζεται, μετά από εκτενή έρευνα, πως επί τέσσερα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει ψευδή στοιχεία στο πόθεν έσχες του.

Documento: O Μητσοτάκης υποβάλει 4 χρόνια ψευδές Πόθεν Έσχες
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο σημερινό του Editorial, o εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης:

«Στην περίπτωση του ζεύγους Μητσοτάκη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και με πλήρεις αποδείξεις. Επίσης, δεν πρόκειται για την παλιά υπόθεση του πόθεν έσχες του Μητσοτάκη και της συζύγου του, αλλά για τις δηλώσεις που έχει κάνει πρόσφατα, κατέχοντας μάλιστα το ύψιστο αξίωμα της χώρας. Μια γαλλική εταιρεία της συζύγου του εξαφανίζεται από το πόθεν έσχες, στο οποίο δηλώνεται ότι έγινε μεταβίβασή της σε τρίτους. Στη συνέχεια αυτή η εταιρεία που εξαφανίζεται από τη δήλωση πόθεν έσχες κρύβεται μέσα σε ελληνική εταιρεία της συζύγου για να μπορέσει να δηλωθεί ως μια νόμιμη και ξεπλυμένη εταιρεία. Ο λόγος είναι ότι απαγορεύεται από τον νόμο τα πολιτικά πρόσωπα και οι οικογένειές τους να κατέχουν μετοχές σε ξένες εταιρείες. Ετσι εφευρίσκεται μια εταιρεία-κέλυφος, στην οποία κρύβεται η γαλλική. Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η νέα ελληνική εταιρεία, η οποία στην πραγματικότητα εμπεριέχει τη γαλλική και το όποιο (άγνωστο) περιεχόμενό της, θα δηλωθεί επισήμως. Φαντάζομαι ότι θα αποκτήσει και τη φήμη πετυχημένης εταιρείας μιας πετυχημένης κυρίας πρωθυπουργού. Κομψές τακτικές και μέθοδοι από τα παραδείσια νησιά των αλλεπάλληλων εταιρικών σχημάτων. Είτε τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα απαιτήσουν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει είτε όχι, αυτός παραμένει έκθετος και νομικά ελεγκτέος. Το αν θα τον ελέγξουν είναι άλλη υπόθεση, η οποία σχετίζεται με το πώς αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση τον ρόλο της στη δημοκρατία. Εμείς ως δημοσιογράφοι θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε».

Ακολουθεί το επίσης σημερινό απόσπασμα από το documentonews.gr με τίτλο "Κύριε Μητσοτάκη, αφήστε τις απειλές και απαντήστε":

1) Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα το Documento δεν αφορά την σκοτεινή και αμαρτωλή υπόθεση της αγοράς του… περίφημου σπιτιού του Βολταίρου, αλλά το πως το πρωθυπουργικό ζεύγος απέκρυψε την εταιρική του συμμετοχή σε μια γαλλική εταιρεία προκειμένου να αποφύγει τη… μέγγενη της ελληνικής νομοθεσίας. Κι αυτό γιατί από το 2016 απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους, η κατοχή μετοχών με έδρα την αλλοδαπή.

2) Το πρωθυπουργικό ζεύγος υποβάλλει ψευδές πόθεν έσχες επί τέσσερα χρόνια. Και μάλιστα εις γνώση του. Πιο συγκεκριμένα, στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 (φορολογικό έτος 2015) που κατέθεσε το πρωθυπουργικό ζεύγος -μετά την επανασύνδεσή του-, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να κατέχει το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας SCI Personal Ventures, ενώ το υπόλοιπο 5% των μετοχών το κατείχε ο αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης. Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016), το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Από τη δήλωση πόθεν έσχες του 2018 (φορολογικό έτος 2017) κι έπειτα, η επίμαχη συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στην επίμαχη εταιρεία εξαφανίζεται. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, αφού οι επίμαχες μετοχές δεν μεταβιβάστηκαν το 2016, αλλά τέσσερα χρόνια μετά. Και μάλιστα, κατέληξαν και πάλι… στην οικογένεια.

3) Το Documento επισκέφθηκε το γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, όπου ήταν δημοσιευμένο το νέο καταστατικό της εταιρείας SCI Personal Ventures. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθούσε να κατέχει έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας. Κι ας δήλωνε το πρωθυπουργικό ζεύγος ότι οι επίμαχες μετοχές είχαν μεταβιβαστεί δωρεάν από το 2016. Αντίστοιχα και ο αδελφός της Γιώργος Παπαζήσης κατείχε έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 το υπόλοιπο 5% των μετοχών της εταιρείας. Άρα, καθίσταται σαφές ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ψευδώς στο πόθεν έσχες για το φορολογικό έτος του 2016 ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το ποσοστό των μετοχών που κατείχε στην SCI Personal Ventures.

4) Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, πραγματοποιείται όντως, με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας. Η μεταβίβαση αυτή όμως ενισχύει τα ερωτήματα σχετικά με την ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους, αλλά και το –όχι και τόσο- νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της SCI Personal Ventures. Κι αυτό γιατί από τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 κι έπειτα -βάσει του επίμαχου καταστατικού της εταιρείας-, από τις χίλιες μετοχές της SCI Personal Ventures, τη μία θα την κατέχει πλέον ο Γιώργος Παπαζήσης, ενώ οι υπόλοιπες 999 μετοχές μεταβιβάστηκαν στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting Ι.Κ.Ε. Η εταιρική συμμετοχή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι από την περιβόητη SCI Personal Ventures, φαίνεται πως -έστω και με τέσσερα και πλέον χρόνια διαφορά- εξαφανίζεται. Δεν είναι όμως έτσι πραγματικά.

5) Όπως προκύπτει από το ελληνικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η MGPG Investment Consulting Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020. Δύο ημέρες δηλαδή προτού δημοσιευθεί στο γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, το επίμαχο καταστατικό της SCI Personal Ventures. Οι μέτοχοι της ελληνικής MGPG Investment Consulting είναι τα εξής δύο φυσικά πρόσωπα: η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Γιώργος Παπαζήσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα το πρακτικό του διαχειριστή της εταιρείας MGPG Investment Consulting IKE, που είναι δημοσιευμένο στο ΓΕΜΗ, “η κυρία (sic) Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι του Βόιτεκ, κατέβαλε σε μετρητά στο ταμείο της εταιρείας είκοσι πέντε χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 25,00 ευρώ. β) Ο κ. Γεώργιος Παπαζήσης του Δημητρίου, παρείχε στην εταιρεία εισφορές σε είδος- μετοχές, η συνολική αξία των οποίων αποτιμήθηκε… σε πέντε χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε 200 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας, 25,00 ευρώ έκαστο».

6) Αυτό που πρακτικά συνέβη στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 είναι ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού και ο αδελφός της, μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχαν ως φυσικά πρόσωπα στην SCI Personal Ventures σε μια νεοσύστατη ελληνική εταιρεία, που τους ανήκει. Πρόκειται δηλαδή για μια ελληνική εταιρεία “μπάμπουσκα”, η οποία προφανώς θα εμφανιστεί στις προσεχείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργικού ζεύγους, προκειμένου να αποδειχθεί ότι όλα είναι νόμιμα.

7) Προκειμένου να αιτιολογηθεί η μεταβίβαση των μετοχών που πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, οι εταίροι της γαλλική εταιρείας, Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Γιώργος Παπαζήσης, επικαλούνται ελληνικό νόμο, ο οποίος όμως δεν υπάρχει! Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναγράφονται στο καταστατικό, «η ελληνική νομοθεσία, η οποία πρόσφατα άλλαξε, απαγορεύει πλέον σε Έλληνες κατοίκους να διατηρούν άμεσα και με προσωπικό τίτλο, εταιρικές μετοχές ξένων εταιρειών. Επίσης, οι υπογράφοντες είναι υποχρεωμένοι να σχηματίσουν μια εταιρεία ελληνικού δικαίου, η οποία θα φέρει τους εν λόγω τίτλους». Η επίκληση σε αυτόν τον ανύπαρκτο ελληνικό νόμο είναι ψευδής.

8) Η αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που φαίνεται πως εννοεί η Μαρέβα Γραμπόφσκι και ο αδελφός της, έγινε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν δηλαδή το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε στο πόθεν έσχες ότι οι συγκεκριμένες μετοχές της συζύγου του πρωθυπουργού μεταβιβάστηκαν δωρεάν. Χωρίς προφανώς να αναφέρουν σε ποιον μεταβιβάστηκαν, αφού μεταβίβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Έτσι, αυτό που φαίνεται πως εννοούν οι δύο εταίροι της γαλλικής εταιρείας, είναι τροπολογία που ψηφίστηκε την 1η Ιουνίου του 2016 και αφορούσε την καθολική απαγόρευση εταιρικής συμμετοχής των πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε εταιρείες άλλων χωρών. Η τροπολογία έχει ενσωματωθεί στο νόμο 3213/2003, που αφορά τη δήλωση και τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Το πρωθυπουργικό ζεύγος έχοντας -και αποκρύπτοντας- επί τέσσερα χρόνια την εταιρική συμμετοχή στην SCI Personal Ventures, είναι παράνομο.

9) Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 8, παρ 1 του νόμου 3213/2003, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα». Στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται μεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι». Διάταξη που στην προκειμένη περίπτωση, καθιστά έκθετο και παράνομο το πρωθυπουργικό ζεύγος.

10) Η παραβίαση αυτής της διάταξης επιφέρει σημαντικές ποινές, αφού η «άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ».

11) Η συνέχεια του νόμου δίνει και μια απάντηση για το ψευδές πόθεν έσχες που το πρωθυπουργικό ζεύγος υπέβαλε το 2017 (φορολογικό έτος 2016). Κι αυτό γιατί βάσει του άρθρου 8, παρ. 5.α., τα πολιτικά πρόσωπα και τα παρένθετα αυτών, όφειλαν «μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου… οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στη διάταξη». Αντί να γίνει όμως αυτό, δηλαδή η Μαρέβα Γκραμπόφσκι να μεταβιβάσει, ως όφειλε, -βάσει νόμου-, τις μετοχές της επίμαχης εταιρείας ήδη από το 2016, το πρωθυπουργικό ζεύγος προτίμησε να υποβάλλει τα τελευταία χρόνια ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

12) Η SCI Personal Ventures έχει αγοράσει το περίφημο σπίτι του Βολταίρου. Παρά τα όσα διατείνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για μια σκοτεινή υπόθεση, η οποία ουδέποτε ελέγχθηκε στην πραγματικότητα, -παραγράφηκε λόγω παρέλευσης χρόνου-, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της γαλλικής εταιρείας.

13) Αυτό που δεν είναι άγνωστο είναι ότι για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου η γαλλική εταιρεία έλαβε δάνειο 900.000 ευρώ από την τράπεζα GE Money Bank, ενώ κατέβαλε επιπλέον σχεδόν 725.000 ευρώ, μολονότι διέθετε μετοχικό κεφάλαιο μόλις δέκα χιλιάδων ευρώ. Το επίμαχο δάνειο, προφανώς και έχει εξαφανιστεί -μαζί με την εταιρική συμμετοχή της συζύγου του πρωθυπουργού-, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο αν αποπληρώνεται και από ποιόν.

Εκτός από τα προφανή ψέματα στα οποία επιδόθηκε για πολλοστή φορά ο κ. Μητσοτάκης, προσέφυγε στην προσφιλή του τακτική να απειλεί δημοσίως ένα μέσο, αντί να απαντά στην ουσία της αποκάλυψης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δημοσιοποιήσει εκ των προτέρων την επίθεση που θα εξαπολύσει στην εφημερίδα μέσα από μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Για την τακτική του αυτή έχει ήδη καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από την επιτροπή Libe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό δείχνει τον τρόπο που πολιτεύεται και που αντιμετωπίζει τον Τύπο. Σε ότι αφορά όμως την ίδια την παρανομία στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός, η οποία προβλέπει ποινή έως και δύο έτη φυλάκισης, να είναι σίγουρος ότι το Documento θα πράξει τα δέοντα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Μέχρι τότε θα θέσουμε για ακόμη μια φορά τα εξής ερωτήματα: Τι είναι αυτό που ανάγκασε το πρωθυπουργικό ζεύγος να λάβει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, αποκρύπτοντας την κατοχή μετοχών σε μια εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, γεγονός που δεν επιτρέπεται βάσει νόμου από το 2016; Ποια περιουσιακά στοιχεία κρύβει η SCI Personal Ventures, η οποία παρά τις πρωθυπουργικές κραυγές, ουδέποτε έχει ελεγχθεί επί της ουσίας; Ποιο μυστικό κρύβει η γαλλική εταιρεία, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διακινδυνεύσει τόσο πολύ;

Κύριε πρωθυπουργέ, αναμένουμε την απάντησή σας.

πηγη: documentonews.gr

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ