#Καύσωνας: Μετά την ειρωνεία για «λαϊκισμό» η κυβέρνηση υιοθετεί εν μέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από την ανακοίνωση "κύκλων της κυβέρνησης" που κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό -επειδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κηρυχθούν ως αργία οι ημέρες κορύφωσης του καύσωνα, ειδικά η Δευτέρα (02/08)- και η κυβέρνηση ανακοίνωσε κακήν-κακώς, συστάσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα. Μέχρι και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για επικοινωνιακό "βατερλώ" της κυβέρνησης.

#Καύσωνας: Μετά την ειρωνεία για «λαϊκισμό» η κυβέρνηση υιοθετεί εν μέρει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα

Χθες (29/07), ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Facebook και μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε προτείνει να κηρυχθεί αργία τις ημέρες της κορύφωσης του καύσωνα και ιδιαίτερα την Δευτέρα (02/08).

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αναφέρει πως «η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός».

Αμέσως μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές, με non paper που διακινήθηκε από όλα τα ΜΜΕ, ειρωνεύτηκαν και λοιδόρησαν την πρόταση αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο καύσωνας αποτελεί όμως, ταυτόχρονα και ένα τεστ πολιτικής σοβαρότητας, στο οποίο ξανά δεν πιάνει τη βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζητάει… να κηρυχθεί αργία η Δευτέρα. Γιατί μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».

Ούτε 24 ώρες αργότερα, η κυβέρνηση έσπευσε με δύο εγκυκλίους, να ανακοινώσει κάποια μέτρα, επι της ουσίας συστάσεις, για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για ορισμένες ώρες της ημέρας.

Το υπουργείο Εργασίας συστήνει τη μείωση ή και παύση εργασιών μεταξύ 12:00 με 16:00, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει για τους δημοσίους υπαλλήλους, πως για τις ημέρες του καύσωνα θα θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το ίδιο, την αγωνία τους για τους εργαζόμενους δηλαδή, έσπευσαν να κάνουν πρωι-πρωί, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό ενόψει καύσωνα.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου στην ειρωνεία του non paper του Μαξίμου αλλά και την λήψη τελικά κάποιων μέτρων (που χθες λοιδορούσαν), ήταν η παρακάτω:

«Αυτοί που έκλεισαν τη χώρα 8 μήνες στο πιο αναποτελεσματικό και μακροχρόνιο λοκντάουν της Ευρώπης έτρεξαν να ειρωνευτούν την πρόταση των ειδικών, όπως ο κ. Πλειώνης και ο κ. Λαγουβάρδος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για αργία μίας ημέρας, ώστε οι εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να κυκλοφορούν μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα. Και τώρα, μετά τις ειρωνείες για την πρόταση που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας, σπεύδουν να ανακοινώσουν δήθεν μέτρα για τους εργαζόμενους. Κάποιος ίσως να ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτημένοι από το μισθό τους, που δεν μετακινούνται με το αυτοκίνητό τους και δουλεύουν εκτός γραφείου, χωρίς κλιματισμό. Αν δεν ήταν επικίνδυνοι, θα ήταν απλά ανεύθυνοι και αλαζόνες». 

Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση της ακραιφνώς φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας iefimerida.gr με τίτλο: "Η κυβέρνηση ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αργία, αλλά τελικά... τη θέσπισε -Τι ισχύει για τις μέρες του καύσωνα", που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Λιγότερο από ένα 24ωρο αφού το Μέγαρο Μαξίμου λοιδόρησε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία για τη Δευτέρα εξαιτίας του καύσωνα, η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει ουσιαστικά την λογική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοινώνοντας μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τέτοιες αποφάσεις, αν δεν είναι αποτέλεσμα σύγχυσης, είναι ένδειξη λαϊκισμού. Διότι δεν μπορεί, κυβερνητικοί κύκλοι, μόλις χθες, να ειρωνεύονται μια πρόταση που διατυπώθηκε δημόσια από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης - μετά από επικοινωνία που είχε με τον διευθυντή και πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη - και λίγες μόνο ώρες αργότερα, η κυβέρνηση να σπεύδει να υιοθετεί, επί της ουσίας, αυτό που πρότεινε ο Α. Τσίπρας.

Ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αργία για όλη την ημέρα της Δευτέρας, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Η δε κυβέρνηση μετά και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ότι το φαινόμενο του καύσωνα που χτυπά τη χώρα λαμβάνει ιστορικές διαστάσεις με κατά τόπους 45 βαθμούς Κελσίου, συστήνει» παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 στον ιδιωτικό τομέα και αποχή εργασιών από το Δημόσιο για ορισμένους υπαλλήλους.

Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης δηλαδή....»

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ