#Πυρκαγιές: ΜΜΕ και κυβέρνηση "πανηγυρίζουν" για 40.000 στρέμματα διαφορά με την υπερδιπλάσια σε έκταση Ιταλία (εικόνες)

Επιχείρηση "Πανδημία στις πυρκαγιές" από ΜΜΕ και ελληνική κυβέρνησηΣυντονισμένη εκστρατεία ανάδειξης της Ιταλίας (με τριπλάσιο πληθυσμό και υπερδιπλάσια έκταση από την Ελλάδα) ως «η χώρα με τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων» στην Ευρώπη.

#Πυρκαγιές: ΜΜΕ και κυβέρνηση
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021 από την αρχή της χρονιάς ως τη 14η Αυγούστου, δείχνουν επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην Ιταλία κάηκαν 1. 200.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή σχεδόν ολόκληρης της Ρώμης, της πρωτεύουσας.
Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο κάηκαν 1.160.000 στρέμματα».

Το παραπάνω είναι το πανομοιότυπο κείμενο το οποίο αναδημοσίευσαν σήμερα απ’ το πρωί (το Πρώτο Θέμα, στις 3 τα ξημερώματα, άρα με πληροφορίες πριν τη δημοσίευση του ΑΠΕ), το σύνολο σχεδόν των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Η αμελητέα διαφορά των 40.000 καμένων στρεμμάτων, ανάμεσα σε δύο χώρες που η πρώτη έχει πλυθυσμό 60 εκατομμύρια και έκταση 301.340 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η δεύτερη πληθυσμό 11 εκατομμύρια και έκταση 132.049, ήταν αρκετή για να εξαπλωθεί ραγδαία, με ενημερωτική "άπνοια", η είδηση στα ελληνικά ΜΜΕ.

Φυσικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει για τη νέα μεγάλη επιτυχία της χώρας.

Το γεγονός πως Ιταλία έχει 187% αύξηση καμένων εκτάσεων σε σχέση με το 2020, ενώ η Ελλάδα 448%, όπως αναφέρει η EFFIS, δεν έχει μάλλον καμία σημασία.

Αντί λοιπόν να εστιάσουμε στην μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, το επιτελικό κράτος προτάσσει και πάλι την επικοινωνία έναντι της πραγματικότητας.

Αυτό που θα μείνει στον μέσο αναγνώστη και τηλεθεατή είναι πως «Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021».

Χωρίς ντροπή, μετά από τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που υπέστη ποτέ η χώρα.


Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη και δημοσίευση του meteo.gr, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα, 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν συνολική έκταση 1.161.650 στρεμμάτων.

Έτσι, η συνολική καμένη έκταση για το 2021 παρουσιάζει αύξηση 450% σε σχέση με τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων για την περίοδο 2008 -2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη, με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη Τουρκία και μεταξύ των 15 χωρών της Μεσογείου των οποίων τα στοιχεία ελέγχθηκαν για τη μελέτη.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά, με βάση τα στοιχεία του EFFIS στις χώρες της Μεσογείου έως και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ