Θάτσερ και Ρήγκαν για Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν: «Η καρδιά του ελεύθερου κόσμου είναι μαζί σας» (video)

"Μαχητές της Ελευθερίας" (Freedom fighters). Έτσι αποκαλούσαν τότε τους φονταμενταλιστές Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν ενάντια στο Μαρξιστικό κυβερνών κόμμα του Αφγανιστάν και τους σοβιετικούς συμμάχους του, την δεκαετία του '80, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και τα Δυτικά ΜΜΕ.

Θάτσερ και Ρήγκαν για Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν: «Η καρδιά του ελεύθερου κόσμου είναι μαζί σας» (video)

Ήταν η εποχή που ΗΠΑ και Αγγλία χρηματοδοτούσαν τους Μουτζαχεντίν ώστε οι φανατικοί φονταμενταλιστές να καταλάβουν την εξουσία από το Μαρξιστικό κυβερνών κόμμα και τους σοβιετικούς συμμάχους του που είχαν εισβάλλει στην περιοχή.

Το 1981 η Μάργκαρετ Θάτσερ ταξιδεύει σε στρατόπεδο στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν και πραγματοποιεί ομιλία σε Μουτζαχεντίν στρατιώτες.
Όπως δείχνουν και τα βίντεο της αγγλικής τηλεόρασης της εποχής, υπόσχεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, 2 εκατομμυρίων λιρών και ξεκαθαρίζει πως «η Δύση στηρίζει τους "αντιστασιακούς" μαχητές στο Αφγανιστάν».

«Θέλω να πω, πως οι καρδιά όλου του "ελευθερου κόσμου" είναι μαζί σας και μαζί με τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει στο αφγανιστάν και πολεμούν (...) Θέλω την επόμενη που θα συναντηθούμε να είναι σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Αφγανιστάν. Θα δουλέψω και θα προσεύχομαι για αυτή τη μέρα», δηλώνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, με τους Μουτζαχεντίν να την αποθεώνουν.

Μετά την επικράτηση των Μουτζαχεντίν, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο και το οβάλ γραφείο, τους "Μαχητές της Ελευθερίας", με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ξέροντας πλέον την ιστορία, οι εικόνες, προκαλούν ανατριχίλα. 

ΣΧΟΛΙΑ
Το 20/20 magazine σέβεται απόλυτα το δικαίωμα του αναγνώστη/ριας, να εκφράζει ανεμπόδιστα και ελεύθερα τις απόψεις του/της στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και κόσμιου διαλόγου. Παρόλα αυτά υπογραμμίζουμε ρητά ότι τα σχόλια των επισκεπτών του www.2020mag.gr, εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον χρήστη/ρια και μόνον αυτόν. Το www.2020mag.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια (απαγορεύονται επίσης τα σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλες ιστοσελίδες). Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούν ύβρεις, απρεπείς εκφράσεις ή θα προκαλούν, θα αποκλείονται.