Ο πρόεδρος των Δασοφυλάκων ξεσπάει στο 2020mag.gr: «Αυτό που έγινε φέτος, με ξεπερνά»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων μετά την οργισμένη ανάρτησή του στο Facebook, μιλάει στο 2020mag.gr για τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, για την οποία δήλωσε: «Αυτό που έγινε φέτος, με ξεπερνά».

Ο πρόεδρος των Δασοφυλάκων ξεσπάει στο 2020mag.gr: «Αυτό που έγινε φέτος, με ξεπερνά»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Όταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων θυμώνει τόσο με την κυβερνητική διαχείριση ώστε να γράψει την παρακάτω οργισμένη ανάρτηση, είναι είδηση.

«Άντε στο διάολο, ηλίθιοι και ανίκανοι. Μετά από ποσό χρόνια θα μάθετε ότι τις φωτιές δεν τις σβήνουν στην άσφαλτο και τα εναέρια μέσα. Πότε επιτέλους θα μάθουν ότι τα δάση είναι πυκνά και δύσβατα. Πότε επιτέλους θα μάθουν ότι όλα τα δάση στο κόσμο έχουν καύσιμη ύλη και δεν είναι πάρκα και άλση. Πότε επιτέλους θα μάθουν να κάνουν καλή διασπορά αυτοκινήτων για γρήγορη επέμβαση και σε θέσεις που να έχουν ορατότητα στα δάση και όχι να περιμένουν την αναγγελία της φωτιάς από τους πολίτες ή τους εθελοντές. Πότε επιτέλους θα μπουν σε ένα χωματόδρομο και να χτυπήσουν τη φωτιά πριν γίνει ανεξέλεγκτη. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν όλοι οι άσχετοι να συντονίζουν τη φωτιά επειδή έτυχε να έχουν ένα θεσμικό ρόλο με ειδικότητα Δικηγόρου, Οικονομολόγου, Γιατρού, Επιχειρηματία κ.λπ. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να πιπιλίζουν τη λέξη αντιπυρικές ζώνες όταν η φωτιά κάνει βόλτες στην Εθνική Οδό, όταν περνάει το 2009 τη φυσική αντιπυρική ζώνη τη Λίμνη Μαραθώνα. Όταν η φωτιά για δέκα μέρες κάνει βόλτες από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο. Μετά τι; Μετά τρίβουν τα χέρια τους για καλή οικονόμα οι κάθε λογής εργολάβοι και τα λαμόγια για να ξεσκίσουν τις σάρκες υλοτομίες, κλάδο πλέγματα αναδασώσεις κ.λπ.»

Το 2020mar.gr αναζήτησε τον Γιώργο Παπαδιά, που μετράει 29 χρόνια στη Δασοφυλακή και η συζήτηση μαζί του ήταν αποκαλυπτική.

Ο πρόεδρος και υπάλληλος στο Δασαρχείο Πεντέλης, τελείωσε τη Σχολή Δασοφυλάκων και διορίστηκε το 1992. Μέχρι το 1998 η δασοπυρόσβεση ήταν καθαρά ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας. Τότε, μέσα σε μία μέρα, με τον περιβόητο νόμο Τζουμάκα, πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μεγάλες ζημιές σε δάση, αλλά και να καούν τέσσερα παιδιά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πάνω από την Ηλιούπολη, στον Καρέα. Αυτό οδήγησε την Πυροσβεστική να μην κάνει καραούλια, να μην μπαίνει ποτέ μέσα σε χωματόδρομους, και το κράτος να προσπαθεί να σβήσει με εναέρια μέσα. Επί 20 χρόνια δεν μίλησα καθόλου. Έλεγα -κάθε χρονιά- θα διορθωθεί. Αυτό όμως που έγινε φέτος, με ξεπερνά. Η φωτιά ανεξέλεγκτη να κυκλοφορεί όπως ήρθε, να μην μπαίνουν μέσα να τη σβήσουν, να περιμένουν τα εναέρια μέσα. Να συντονίζει ο περιφερειάρχης που είναι γιατρός, ο αντιπεριφερειάρχης που είναι επιχειρηματίας, ο δήμαρχος που είναι οικονομολόγος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας που είναι δικηγόρος. Όλοι να πηγαίνουν στον τόπο της φωτιάς και να μην ερωτάται ο δασικός της περιοχής ή ο Δασάρχης! Είναι απαράδεκτο! Αυτό είναι που με εκνεύρισε τόσο πολύ και έκανα αυτή την ανάρτηση σήμερα».

Τα προηγούμενα χρόνια ζητούσαν την άποψη του Δασαρχείου;
«Ποτέ δεν ζητούν την άποψη του Δασαρχείου, όλα τα έτη που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση...».

Αφού είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη, γιατί δεν τη ζητούν;
«Θεωρούν ότι μπαίνουμε στα χωράφια της Πυροσβεστικής και ότι έχουν καλύτερη άποψη, γιατί εκπαιδεύονται πάνω στην πυρόσβεση. Αλλά, δυστυχώς, δεν εκπαιδεύονται στα δάση».

Και γιατί δεν συνεργάζεστε, όπως είναι το προφανές επιθυμητό;
«Δεν έχω να σας δώσω απάντηση. Δημιούργησαν μία Γενική Γραμματεία με τον Χαρδαλιά, που δεν μας συμπεριέλαβε. Ο άνθρωπος έτρεχε, δεν μπορώ να πω, αλλά δεν ήταν ειδικός. Έγιναν τρομακτικά λάθη».

Μας τα κατονομάζετε;
«Δεν έχουν καλή διασπορά, δεν βρίσκονται στα σημεία που πρέπει. Κοντά και περιμετρικά. Οι πυροσβέστες δεν ξέρουν την περιοχή, θα πρέπει να βάλουν το GPS και να βρουν τη φωτιά. Δεν ξέρουν ούτε τα μονοπάτια ούτε την εναλλακτική πρόσβαση που μπορεί να υπάρχει. Δεν ξέρουν το δάσος. Δεν μπαίνουν σε χωματόδρομους να χτυπήσουν τη φωτιά στο ξεκίνημά της. Τότε που μπορούν να το κάνουν, ένα με δύο αυτοκίνητα, με νερό. Γιατί φοβούνται μη χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Με τη συνδρομή σας αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί;
«Φυσικά, γιατί εμείς χτυπούσαμε τη φωτιά. Και δεν ήμασταν υπερήρωες που δεν μας κάηκαν τόσα χρόνια άνθρωποι, κι ας είχαμε το 10% της υλικοτεχνικής συνδρομής που έχουν σήμερα. Απλώς μπαίναμε και χτυπούσαμε τη φωτιά. Τώρα αυτό που κάνουν είναι να πιάσουν την άσφαλτο και να την περιμένουν, γιατί δεν ξέρουν τα δάση. Εκεί που θα ξεκινήσει η φωτιά έχει ένα άνοιγμα 2-3 μέτρα. Όταν φτάσει στην άσφαλτο, μετά από 2 χιλιόμετρα δεν σβήνεται. Βρήκε καύσιμη ύλη στο δάσος, χάθηκε η μάχη. Περιμένουν να έρθουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα να τη σβήσουν, αλλά τα εναέρια δεν σβήνουν φωτιές, τις καθυστερούν για να επέμβουν τα πεζοπόρα τμήματα, να κάνουν εγκατάσταση και να επιχειρήσουν».

Εντοπίζετε άλλο λάθος;
«Τρίτη βασική παράλειψη είναι ότι όταν η φωτιά περιοριστεί και τη σβήσουν, γύρω γύρω, σε περίμετρο 100 μέτρων, πρέπει να σβήνεις για τρεις μέρες γιατί υπάρχουν ρίζες, υπάρχουν δέντρα που καίγονται. Αν αυτά δεν σβήσουν σωστά, θα έχουμε τις γνωστές αναζωπυρώσεις. Αυτό αν συνέβαινε σε δασικό υπάλληλο θα ήταν τεράστια ντροπή, αιτία παραίτησης, το να κάνει αναζωπύρωση και να του ξεφύγει».

Οι αντιπυρικές ζώνες;
«Ακούμε για τις αντιπυρικές ζώνες. Θα σας πω ότι το 2009, που έφτασε στην Πεντέλη η φωτιά από το Γραμματικό, τους πέρασε τη λίμνη του Μαραθώνα. Τι καλύτερη αντιπυρική ζώνη να υπάρχει από τη λίμνη του Μαραθώνα; Φέτος, στην εθνική οδό πέρασε από τις Αφίδνες και ξαναπέρασε, μετά από τη Μαλακάσα, στην άλλη πλευρά. Άρα ούτε οι αντιπυρικές σώζουν. Αυτό που κάνεις είναι ότι χτυπάς τη φωτιά στο ξεκίνημά της, εκεί που μπήκε, αλλιώς θα τρέχεις».

Άρα γίνονται όλα λάθος;
«Ναι. Είδατε στην Εύβοια, έφευγε από τη μία πλευρά του Ευβοϊκού, πήγαινε στο Αιγαίο και ξαναγυρνούσε στον Ευβοϊκό. Δεν υπάρχει βουνό που να μην έχει καύσιμη ύλη, σε όλο τον κόσμο. Τα βουνά δεν είναι πάρκα και άλση, που τα καθαρίζουμε και τα βλέπουμε. Αυτό που κάνεις, λοιπόν, είναι να χτυπήσεις απευθείας εκεί που έχει ξεκινήσει, με καλή διασπορά των αυτοκινήτων της Πυροσβεστικής. Η Αττική έχει τουλάχιστον 1.500 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, πέρα από τις εθελοντικές ομάδες. Άρα έχεις αυτοκίνητα κοντά στο δάσος, που το περισσότερο που θα θέλει να φτάσει ένα από αυτά σε μία εστία φωτιάς, να είναι 20 λεπτά. Αν φτάσεις σε 20 λεπτά, έπιασες και τη φωτιά».

Είδαμε στη Βαρυμπόμπη κάτι ανάλογο. Μία πολύ μικρή εστία -τα βίντεο υπάρχουν παντού- όπου προφανώς δεν έγινε σωστή διαχείριση. Γιατί δεν έγινε, γιατί δεν πήγαν απευθείας;
«Δύο -πιστεύω- είναι οι πιθανότητες. Δεν πήραν έγκαιρα τη φωτιά είδηση και δεν ήξερε το πυροσβεστικό αυτοκίνητο που ήταν κοντά πώς θα φτάσει στον τόπο της πυρκαγιάς. Πώς θα προσεγγίσει. Κι αν ήταν και χωματόδρομος, δεν έμπαινε μέσα και την περίμενε στην άσφαλτο».

Περιγράφουν κάτοικοι ότι έβλεπαν την Πυροσβεστική να κάθεται περιμετρικά σε ασφάλτους και να μην επεμβαίνει, να έχουν οδηγίες να είναι ακίνητοι και να περιμένουν στους μεγάλους δρόμους. Για να επαναλάβω, λέτε ότι αν είχε εμπλοκή το Δασαρχείο και οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα δάση, να δείξουν το δρόμο και να προσεγγίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τη φωτιά, δεν θα είχε γίνει όλο αυτό;
«Ναι, σωστά, θα έπρεπε να τους ακούν οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

Όλα αυτά τα χρόνια έχετε ζητήσει να έχετε συμμετοχή;
«Φυσικά ζητάμε και καμία πολιτική υπηρεσία δεν ακούει, και όχι μόνο. Πλέον η Δασική Υπηρεσία είναι σχεδόν σε αχρηστία. Ας πούμε, στο Δασαρχείο Πεντέλης όπου υπηρετώ, έπρεπε να είμαστε 50 δασικοί υπάλληλοι και είμαστε 17. Καταλαβαίνετε ότι έχει αποδυναμωθεί και σε δύο-τρία χρόνια θα χαθεί και η γνώση που είχαμε όσοι ήμασταν στις φωτιές. Γιατί αυτή η εμπειρία δεν έχει μεταδοθεί σε καινούργιους υπαλλήλους, δεν μεταδίδεται από τη μία στιγμή στην άλλη, πρέπει να μάθεις στο πεδίο δράσης».

Στην παρούσα φάση, όταν είδατε τι γίνεται ζητήσατε να βοηθήσετε;
«Σκεφτείτε ότι δεν μας δέχτηκε κανένας. Ο Δασάρχης της Πεντέλης και της Πάρνηθας ήταν με τα τζιπ εκεί και και το μόνο που έκαναν ήταν να τους πουν “απαγορεύεται να περάσετε μέσα”».

Στην παρούσα διαχείριση της κρίσης, το ότι εκκενώθηκαν οικισμοί βοήθησε ή όχι;
«Δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση σε αυτό, δεν είναι ναι ή όχι. Θα σας εξηγήσω το λόγο. Αν έχεις ένα αστικό περιβάλλον όπου ο κόσμος δεν ξέρει από φωτιές, εκεί πιθανόν πρέπει να εκκενώσεις για να μην έχεις θύματα. Αλλά δεν εκκενώνεις στη Ροδόπολη, που έχεις σβήσει περιμετρικά. Δεν υπάρχει λόγος, δεν εκκενώνεις στο Γραμματικό, που είναι πέντε χιλιόμετρα σε ευθεία η φωτιά. Δεν εκκενώνεις φυσικά τη Βόρεια Εύβοια, όπου εκεί έχεις εργάτες ρητινοσυλλέκτες που δουλεύουν μέσα στα δάση, υλοτόμους, γεωργούς, βοσκούς, ανθρώπους που ξέρουν το δάσος απ’ έξω. Εκεί τους έχεις “πρώτο χέρι”, είναι άνθρωποι που ξέρουν πώς συμπεριφέρεται το δάσος. Δεν διώχνεις αυτόν τον κόσμο. Σίγουρα ζητάς να φύγουν οι αδύναμοι και οι γυναίκες με τα παιδιά και κρατάς εκείνους που θα συμπαρασταθούν στο έργο σου. Η εκκένωση θέλει μελέτη».

Πιστεύετε ότι δεν έγινε μελέτη και εκκένωσαν μαζικά;
«Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής, στην προσπάθειά τους, φοβούμενοι μην τους καεί ένας, είπαν “καλύτερα εκκένωση. Δεν πειράζει, ας καίγονται περιουσίες και δάση”».

Αυτό το “δεν πειράζει”, που βλέπουμε τώρα ότι -ας πάρουμε την περίπτωση της βόρειας Εύβοιας- μιλάμε για απίστευτη καταστροφή όχι μόνο δασών και περιουσιών και ζώων, αλλά και καταστροφής 40 χιλιάδων οικογενειών που ζούσαν από τα δάση;
«Φυσικά όταν τους κάηκαν οι ελιές που είχαν, οι συκιές, οι καλλιέργειες, τα μελίσσια, τα δάση, καταστράφηκαν. Και ας αποζημιωθούν. Θα σε αποζημιώσει για μία χρονιά, τις υπόλοιπες τι θα γίνει; Ένα δάσος για να κάνεις συλλογή ρετσίνι θέλει πάνω από 25 χρόνια... Να υπολογίζετε ότι υπάρχουν και αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους. Που θα κερδίσουν από την καταστροφή. Είναι οι ξυλέμποροι που θα πάρουν το ξύλο, γιατί το κράτος, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τα καμένα, θα τους δώσει και λεφτά. Θα πουλήσουν και τα ξύλα χωρίς φορολογία... Μετά οι εργολάβοι που θα κάνουν τα κλαδοπλέγματα για να μην μπουν τα χώματα στα χωριά. Μετά αυτοί που θα κάνουν τα τοιχία στα ρέματα και φυσικά οι εργολάβοι που θα αναλάβουν τις αναδασώσεις. Αυτοί θα τα κονομήσουν».

Ακούσαμε ότι θα βάλουν ειδικά δέντρα που δεν καίγονται. Τι σημαίνει ειδικά δέντρα;
«Δεν ξέρω τι σημαίνει, αλλά κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Κάθε περιοχή έχει αυτά που κρατάει ήδη εκεί η φύση από μόνη της. Αν στην Πεντέλη πας να φυτέψεις βελανιδιές, κουτσουπιές, έλατα, δεν πρόκειται να γίνει δάσος. Απλά η ίδια πεύκη θα φυτρώνει, θα πρέπει κάθε χρόνο να πληρώνεις εργάτες να βγάζουν την πεύκη και σε 50 χρόνια να έχεις ένα δάσος. Ενώ αν την αφήσεις από μόνη της, σε 25 χρόνια θα έχεις ένα δάσος πεύκης. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε τόσο δυναμικά, είναι πολύ μεγάλο λάθος».

Αυτό δεν το ξέρει το κράτος; Το επιτελείο που βγήκε και έκανε τις δηλώσεις, δεν γνωρίζει;
«Όχι, πιθανόν. Αν δέχονται συμβουλές από τεχνοκράτες με 2-3 πτυχία, που θεωρούν ότι ξέρουν τα πάντα χωρίς όμως να τα ξέρουν, δυστυχώς».

Εάν μπουν ιδιώτες στην Εύβοια, τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το δάσος και για τις δουλειές των ανθρώπων;
«Καταστροφή. Για αυτό θα πρέπει να ακούσουν τους ειδικούς δασολόγους. Ελπίζω να τους ακούσουν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο κύριος Χαρδαλιάς μέσα στον Ιούνιο έδωσε λεφτά σε εργολάβους να κάνουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από οικισμούς, με την επίβλεψη της υπηρεσίας. Τι κάνανε οι εργολάβοι, λοιπόν; Κατά το δοκούν καθάριζαν από 20 μέτρα έως 50 μέτρα. Ό,τι τους εμπόδιζε και ήταν εύκολο, το καθάριζαν. Μετά πήγαιναν, καθάριζαν οικόπεδα ανθρώπων, γνωστών και φίλων, παίρνοντας χαρτζιλίκι, και η Δασική Υπηρεσία δεν είχε καμία δικαιοδοσία να υποδείξει και να πει “εδώ πρέπει να καθαρίσουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε”. Δεν ήταν καν παρούσα».

Αυτές οι αναθέσεις, που μου λέτε, έχουν κάποια σχέση και με αυτό που έγινε στον Σχινιά;
«Ακριβώς έτσι. Στον Σχινιά μπήκαν και έκοψαν χλωρίδα που δεν έπρεπε να αγγίξουν και ξεσηκώθηκε ο κόσμος. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά υπήρξε δασοφύλακας και ήξερε. Υπέβαλε όλο το διοικητικό συμβούλιο την παραίτησή του. Σταμάτησαν αφού είχε καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ