Θα πάει η επιτελική αδιαφορία σχολείο;

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν (για όσους είχαν την πολυτέλεια) και σιγά-σιγά οι οικογένειες αρχίζουν να στρέφονται προς το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς. Όλες οι οικογένειες; Όλες, εκτός αυτές των πυρόπληκτων περιοχών που κοιτάζουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Θα πάει η επιτελική αδιαφορία σχολείο;

Συμπολίτες μας έχασαν τις εστίες τους, έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα, είτε ελλείψει αντιπυρικής προετοιμασίας, είτε απλά από αγνή αδιαφορία για την πλέμπα. Όσοι «τυχεροί» κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών δεν έχασαν τα σπίτια τους, έχασαν το εισόδημά τους, την εργασία τους, τα μέσα βιοπορισμού τους και ο καθαρός αέρας του δάσους μετατράπηκε σε κάρβουνο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών. Καμία πρόβλεψη, κανένα μέτρο, τίποτα. Θα μου πεις, πέρσι κράσαρε ο σέρβερ του Υπουργείου Παιδείας καλοκαιριάτικα και έχασαν όλα τα αρχεία 3 μηνών που δεν είχαν κάνει back up, πόσο χειρότερα να είναι φέτος; Και όμως.

Παρακολουθούμε με αμηχανία Συλλόγους Γονέων να «υιοθετούν» σχολεία, Συλλόγους Διδασκόντων να ψάχνουν λύσεις και το αρμόδιο Υπουργείο να μην έχει πει κουβέντα για τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών. Η Κυβέρνηση στηρίζεται σε Έλληνες και ξένους εθελοντές για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε εθελοντές και αλληλέγγυους για τα είδη πρώτης ανάγκης των πυρόπληκτων, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη να «υιοθετήσει» δάση με το αζημίωτο. Αν ήταν Κυβέρνηση εθελοντών ενός fail state, μπορεί να το ανεχόμασταν, αλλά είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών είναι αυτονόητο πως πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας ανά την Επικράτεια. Πρέπει να έχουν σπίτι, σχολείο, εκπαιδευτικό προσωπικό κατά προτεραιότητα και σχολικά είδη για την χρονιά 2021-2022. Η τσάντα ενός μαθητή και τα σχολικά είδη, κυμαίνονται από 60 έως 100€. Η Πολιτεία δεν μπορεί και κυρίως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ αν αρκείται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες Συλλόγων Γονέων, Συλλόγων Διδασκόντων (των σχολικών ηρώων της Πανδημίας) και εθελοντών. Δεν έχει νόημα να ζητούν οι Σύλλογοι γονέων σχολικά είδη, όταν τα σχολεία δεν έχουν βγάλει λίστες με τις προδιαγραφές των σχολικών ειδών.

Το πιο πιθανό είναι όσοι γονείς αγοράζουν -από την καλή τους την καρδιά και απουσία κυβέρνησης- σχολικά είδη, είναι να προτιμήσουν την ασφάλεια τετραδίων, μολυβιών και στιλό στην τύχη, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπερπληθώρα τεμαχίων από ένα προϊόν και έλλειψη από τα υπόλοιπα. Εκτός και αν οι Σύλλογοι Γονέων έχουν αποθήκες, εμπειρία στον εθελοντισμό ή γνώσεις logistics. Ακόμη περισσότερο δεν μπορείς να απαιτήσεις από γονείς που έχασαν το σπίτι ή την εργασία τους, να στερηθούν άλλα πράγματα απαραίτητα για την διαβίωση και την επιβίωσή αυτών και των οικογενειών τους στο τοξικό περιβάλλον των πυρόπληκτων περιοχών, για να αγοράσουν σχολικά είδη για 1,2 ή 3 παιδιά. Η αλληλεγγύη την ώρα της ανάγκης είναι πρωτίστως δουλειά της Πολιτείας. Δεν είναι μια φράση για να διανθίζει τους λόγους του Πρωθυπουργού πριν χαϊδέψει τον Πίνατ.

Το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά η Νίκη Κεραμέως - ναι, η ίδια που απέκλεισε 20.000 παιδιά από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ - πρέπει να εξασφαλίσει πως τα σχολεία σε πυρόπληκτες περιοχές για αρχή θα έχουν όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό από την πρώτη μέρα. Μαζί με την Πολιτική Προστασία οφείλουν να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν καμένα δέντρα γύρω από τα σχολεία, γιατί αυτό είναι κάτι που θα επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το αναπνευστικό σύστημα των μαθητών. Μαθητών που μέχρι να καθαριστούν οι περιοχές αυτές από τα καμένα δέντρα, πρέπει να έχουν δωρεάν μάσκες τύπου FFP2, δηλαδή επαρκή προστασία ενάντια στα μικροσωματίδια. Μαζί να γίνουν και όλες οι απαραίτητες μετρήσεις της ποιότητας του αέρα, σε κάθε σχολείο και επαναληπτικές μετρήσεις μετά τις εργασίες απομάκρυνσης των καμένων δέντρων.

Ύστερα το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει με την αρωγή όλων των συναρμόδιων υπουργείων να εκδώσει άμεσα voucher για αγορά σχολικών ειδών τουλάχιστον μέχρι 100 ευρώ, ανεξαρτήτως της φετινής φορολογικής δήλωσης (που απεικονίζει την οικονομική κατάσταση του 2020, προ πυρκαγιών).

Με την σειρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να καταγράψει τις τρέχουσες τιμές των σχολικών ειδών και να επιβάλει πλαφόν, για να μην έχουμε αντίστοιχα περιστατικά ανατιμήσεων, όπως συνέβη με την περίπτωση των voucher για αγορά τάμπλετ/λάπτοπ ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου πριν την έκδοση του voucher των 200 ευρώ, ο ίδιος υπολογιστής που κόστιζε 699 ευρώ μετά το voucher ανατιμήθηκε στα 899 ή 799 ευρώ, δημιουργώντας υπερκέρδος στις εταιρείες χωρίς το παραμικρό κέρδος για τον πολίτη. Άσχετα που τα voucher εκδόθηκαν λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, την ώρα που ήδη είχαν ανοίξει τα σχολεία, σε μια ακόμα επίδειξη επιτελικής ανικανότητας του κράτους.

Υ.Γ. Μονάχα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (μπράβο για την πρωτοβουλία) έδειξε αντανακλαστικά για να αναπληρώσει δωρεάν τα καμένα συγγράμματα των φοιτητών από πυρόπληκτες περιοχές. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κάνει μακροβούτια και πατητές.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ