Προ των πυλών η... πιλοτική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (video)

Το "παράθυρο" ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ που άφησε χθες ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δεν εξέπληξε κανέναν.

Προ των πυλών η... πιλοτική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ήταν κάτι που ακόμα και ο πιο αφελής μπορούσε να καταλάβει από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Την τεράστια ευκαιρία, δηλαδή, που παρουσιαζόταν στην κυβέρνηση να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να βάλει ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η άρνηση της κυβέρνησης να θωρακίσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, έκανε ακόμα πιο εμφανές το σχέδιό της, που άλλωστε είχε καταστήσει σαφές ακόμα και προεκλογικά.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προιδεάσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ από τον Φεβρουάριο του 2019 και είχε δηλώσει πως «μπορούμε να κάνουμε το ΕΣΥ πιο αποτελεσματικό, συνεργαζόμενοι με τις καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα».

Ιδιώτες, οι οποίοι να θυμίσουμε, αρνήθηκαν πεισματικά να συμβάλουν κατά την περίοδο του δεύτερου μεγάλου λοκντάουν που στοίχησε τη ζωή σε περίπου 12.000 ανθρώπους, καθώς όπως οι ίδιοι έλεγαν στον υπουργό Υγείας που τους τηλεφωνούσε για περίθαλψη ασθενών με covid, «πολύ ευχαρίστως ό,τι θέλεις αλλά δεν έχω το κατάλληλο προσωπικό».

Τώρα με πρόσχημα την αναστολή εργασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δεν θα έχει εμβολιαστεί έως την 1η Σεπτεμβρίου και με το 4ο κυμα να έχει ήδη αρχίσει, η κυβέρνηση βρίσκει την "χρυσή ευκαιρία" να βάλει ιδιώτες στο ΕΣΥ.

«Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το Ιούλιο μάλιστα ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, μετά από ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη στη Βουλή, σχετικά για τις ΣΔΙΤ και το ΑΤΤΙΚΟΝ, είχε πει πως «τα ΣΔΙΤ είναι χειρότερα από την ιδιωτικοποίηση καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει καν αντίτιμο, αλλά ο ιδιώτης αναλαμβάνει μια υπηρεσία την οποία οι πολίτες θα την πληρώνουμε για πάρα πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια φορολογία η οποία κρατάει πολύ περισσότερο».

Σχετικά με το Αττικόν είχε αναφέρει πως αυτό που προβλέπεται είναι να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα υγείας, με δικό της προϋπολογισμό, κονδύλια και έσοδα, ώστε σταδιακά να αποκοπεί από την κρατική χρηματοδότηση. Έτσι μέσω ΣΔΙΤ, θα αναλάβει ένας ιδιώτης τη διαχείρισή των υπηρεσιών του του και θα του πληρώνουμε φόρους. Θα ανήκει δηλαδή μεν στο κράτος, αλλά στην πράξη θα πληρώνουμε κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του.

Ακόμα και πριν λίγους μήνες, τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό»

Εντάξει, καταλάβαμε!

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ