Κυβέρνηση - Ντροπή: Ηχηρό "χαστούκι" στην Ελλάδα από την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει το Σχέδιο Νόμου που συζητιέται τώρα στην Ελλάδα, το οποίο –αν ψηφιστεί- θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν οι διασωστικές οργανώσεις στη θάλασσα και τις δυνατότητες παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Αιγαίο», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Την ίδια ώρα στη Βουλή ψηφίζεται το "Σχέδιο Νόμου Μετανάστευσης και Ασύλου".

Κυβέρνηση - Ντροπή: Ηχηρό
ΠΡΟΒΟΛΗ

Άλλη μια δικαίωση του έλληνα διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, για το γεγονός πως η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήρθε εμμέσως αυτή τη φορά από τα επίσημα χείλη της Επιτρόπου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αν και η Ε.Ε. είναι προφανές ότι βολεύεται από τη "βρώμικη" δουλειά που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση, κάποια πράγματα φαίνεται πως έχουν και τα όριά τους, καθώς οι καταγγελίες και τα ρεπορτάζ μεγάλων διεθνών ΜΜΕ αποκαλύπτουν εγκλήματα κατά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Τρομακτικές αποκαλύψεις του Ιάσονα Αποστολόπουλου: «Η ελληνική κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (video)


«Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει μια νομοθετική πρόταση που συζητιέται τώρα στην Ελλάδα, η οποία –αν ψηφιστεί- θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελούν οι κοινωνικές οργανώσεις στη θάλασσα και τις ικανότητες παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Όπως αναφέρει σε επίσημη δήλωσή της, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εκφράζει την ανησυχητική βεβαιότητα πως το άρθρο 40 του «Νομοσχεδίου απελάσεων και επιστροφών» («Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη») θα εισάγει περιορισμούς και προϋποθέσεις στις δραστηριότητες Κοινωνικών Οργανώσεων, δίνοντας αρμοδιότητα στο Λιμενικό Σώμα και η μη τήρηση αυτών των περιορισμών θα υπόκειται σε βαριές κυρώσεις και πρόστιμα.


Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος απαντά στον Μπογδάνο με μία αποστομωτική ανάρτηση (video)


Εκτός από τους περιορισμούς στις ΜΚΟ, ο Επίτροπος λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι το ελληνικό νομοσχέδιο «για τις απελάσεις και τις επιστροφές», όπως το αποκαλεί, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά τον αντίκτυπό του, για παράδειγμα, στο δικαίωμα ασύλου, στην πρόληψη της επαναπροώθησης, διασφαλίσεις στις διαδικασίες επιστροφής και την πρόληψη της αυτόματης κράτησης μεγάλης κλίμακας.

Η Επίτροπος, Ντούνα Μιγιάτοβιτς, προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου και να αναγνωρίσουν το έργο των αναγνωρισμένων ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα, σύμφωνα με το καθεστώς τους ως υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει πως λυπάται ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, καθώς όπως τονίζει δεν δόθηκε η δυνατότητα και η ευκαιρία σε άμεσα εμπλεκόμενους, να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους. 

«Με απογοήτευση μαθαίνω ότι τα σχόλια και οι συστάσεις των ειδικών, των εμπειρογνωμόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των ΜΚΟ σχετικά με την έλλειψη επαρκών εγγυήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ελήφθησαν υπόψη από τις ελληνικές αρχές. Καλώ τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν αυτές τις συστάσεις για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντούνα Μιγιάτοβιτς.

Όπως είχε τονιστεί εμφατικά, σε επιστολή του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς τις ελληνικές αρχές τον περασμένο Μάιο, οι συγκεκριμένες Κοινωνικές Οργανώσεις και ΜΚΟ συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά και την τεκμηρίωση επαναπροωθήσεων, ανατροπών ή άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυτή τη διάταξη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητες των ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με πρόσφυγες που φθάνουν από τη θάλασσα και να υπονομεύσει σοβαρά τον αναγκαίο έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ