"Έγκλημα" στα σχολεία: Εκτιμήσεις για 6000 κρούσματα - Η υπουργός δίνει τη λύση ανεβάζοντας βιντεάκια με ανήλικα

Η εμμονή του υπουργείου Παιδείας σε πρωτόκολλα ή αλλαγές, εντελώς αντίθετα με την κοινή λογική, δεν δείχνουν ανικανότητα. Αντιθέτως, η Νίκη Κεραμέως αποδεικνύεται απολύτως ικανή και χρήσιμη για την κυβέρνηση υπουργός και παραμένει -μετά από δύο ανασχηματισμούς- ακλόνητη στη θέση της. Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι σαφής: ξήλωμα του Δημόσιου τομέα με όποιο κόστος - και ούτε μια πανδημία δεν είναι ικανή να το σταματήσει.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων με πραγματικά πρωτάκουστα πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας -25 παιδιά ανά τάξη, συγχώνευση τμημάτων, κλείσιμο με το 50+1 και με τη μετάλλαξη Δέλτα που χτυπάει και παιδιά- τα νούμερα είναι πολύ ανησυχητικά.

Από την έναρξη των σχολείων, στις 13 Σεπτεμβρίου, μέχρι την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, είχαμε 6.000 κρούσματα κορονοϊού στην πληθυσμιακή ομάδα των ανηλίκων και σε αυτή τη φάση την πλειοψηφία την έχουν οι μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης

Ωστόσο, η έξαρση της πανδημίας μέσα στα σχολεία βρίσκεται μόλις στην αρχή και η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα μοιάζει να είναι αναπόφευκτη.

"Καταπέλτες" από τους ειδικούς

Το 30% πλησίασε το ποσοστό κρουσμάτων σε ανηλίκους στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με τις προβλέψεις για το άμεσο μέλλον να είναι δυσοίωνες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, που ακολουθούν, είναι χαρακτηριστικές.

Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, ΑΝΤ1: «Με το πρώτο κρούσμα σε μαθητή θα κολλήσει όλη η τάξη σε 3-4 εβδομάδες. Εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές. Μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής, καθώς όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.
Σε άλλες χώρες, τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού η ιχνηλάτηση να είναι άμεση».

Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, "Κοινωνία ώρα ΜEGA": «Ο αριθμός των παιδιών που νοσούν θα αυξηθεί. Τα παιδιά αποτελούν “επίνοσο” πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης. Το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά στις μικρές ηλικίες».

Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, ΣΚΑΪ: «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες, τα πρωτόκολλα μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Το μέτρο 50+1 βρίσκεται στο μικροσκόπιο».

Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος: «Ήδη σε μία εβδομάδα κανονικής λειτουργίας των σχολείων, οι εκτιμήσεις θέλουν να έχουν νοσήσει με κορονοϊό 6.000 παιδιά και όσο κρυώνει ο καιρός αυτό θα γίνεται όλο και χειρότερο. Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον ιό, ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα στα παιδιά, σε 15 δευτερόλεπτα, σε λιγότερο από 2 μέτρα μπορεί να τον κολλήσει ένα παιδί. Θα κλείσουν τμήματα και θα κλείσουν σχολεία, αυτή είναι η εκτίμηση. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται αύξηση κλινών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με εμπλοκή και των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων, για να αντιμετωπίσουν το πλήθος των παιδιών που θα νοσήσουν. Πρέπει να προετοιμαστούν και για μονάδες ΜΕΘ για παιδιά, για να καλυφθούν αυτά τα περιστατικά».

Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ΣΚΑΪ: «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα. Αυτή τη στιγμή δεν παίρνουμε μέτρα, δεν έχουμε αποστάσεις, βασιζόμαστε κυρίως στις μάσκες. Δεν έχουμε απολύμανση αέρα, βασιζόμαστε στον φυσικό εξαερισμό. Έχουμε χαμηλό εμβολιασμό, βασιζόμαστε στα τεστ. Υπάρχουν και άλλα όπλα στη διάθεσή μας που επιλέγουμε να μην τα χρησιμοποιούμε. Ένα είναι οι αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων. Δεύτερο είναι η απολύμανση του αέρα εκεί που είναι δύσκολος ο φυσικός εξαερισμός, ειδικά όταν δεν ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες».

Η υπουργός τα δικά της: Τεστ, εμβόλιο και βιντεάκια με ανήλικα παιδιά στα social media

Την ώρα που ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής ζητάει ουσιαστικά επανεξέταση των μέτρων, η Νίκη Κεραμέως κάνει παρέμβαση στον ΑΝΤ1, με την οποία επέμεινε στο τωρινό καθεστώς, χωρίς να δώσει στοιχεία για το αν υπάρχουν τμήματα που έχουν κλείσει εξαιτίας κρουσμάτων και πόσα είναι αυτά.

«Πέρυσι, σε περίπτωση κρούσματος έκλεινε ένα τμήμα για να περιοριστεί η διασπορά στο σπίτι, ενώ τώρα οι γονείς και οι παππούδες είναι εμβολιασμένοι ή, αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος», δηλώνει και σε ερωτήματα γονέων, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν θα στείλουν τα παιδιά στους στο σχολείο αν, για παράδειγμα, σε ένα τμήμα 24 μαθητών αρρωστήσουν οι 10, απαντάει λέγοντας για τα αυξημένα τεστ, που «είναι μια δαπανηρή επιλογή, που την κάναμε για να προστατεύσουμε τους μαθητές». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, κοινώς.

Η υπουργός, αντί να αραιώσει τα τμήματα, επιβάλλει να λειτουργούν με αυξημένο αριθμό μαθητών. Δεν αξιοποιεί επιπλέον χώρους και υποδομές, αντίθετα με ό,τι προτείνει η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και ο ΕΟΔΥ. Ούτε επανεξετάζει τα μέτρα που φαίνονται αναποτελεσματικά. Προτιμά να ανεβάζει στο τουίτερ βίντεο με παιδί νηπιακής ηλικίας να παρακαλάει τον κύριο Μητσοτάκη να ανοίξει τα σχολεία.


Η Κεραμέως ανάρτησε βίντεο με ανήλικο κοριτσάκι για πολιτική προπαγάνδα - Οργή στο Twitter (video)


Μία νέα εγκύκλιος, δεν φέρνει την Άνοιξη

Με νέα εγκύκλιό της, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπενθυμίζει στα σχολεία την υποχρέωση των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος σε σχολείο να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test), μια οδηγία που δεν εστιάζει στην πρόληψη αλλά στο τι θα πρέπει να γίνει μόλις κολλήσουν όλοι...

«Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοïού COVID-19 σε τμήμα σχολικής μονάδας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες που έχουν χαρακτηριστεί ως στενές επαφές με κρούσμα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test), είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ, οι οποίες είναι αναρτημένες, κάθε φορά, στην ηλεκτρονική διεύθυνσή του eody.gov.gr/komy-testing-eody/. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/-τριες που προσέρχονται στις προαναφερόμενες δομές προσκομίζουν βεβαίωση του/της διευθυντή/-ντριας της σχολικής μονάδας, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι είναι όντως “στενές επαφές” κρούσματος σε τμήμα».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ