Μέσω viber και ιδιωτικών κινητών οι εντολές της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΙΑΣ

Στη χρήση μηνυμάτων μέσω viber φέρεται να στηρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. για άτυπες επικοινωνίες της με την ομάδα ΔΙΑΣ, ακόμα και για καταδιώξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

Μέσω viber και ιδιωτικών κινητών οι εντολές της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΙΑΣ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», την ώρα που βγαίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία για την επικοινωνία του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης με την ομάδα ΔΙΑΣ, με αφορμή την φονική καταδίωξη στο Πέραμα.

Την ώρα επίσης που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι δεν δόθηκε καμία επίσημη εντολή για την καταδίωξη στο Πέραμα, το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ αναφέρει πως η διακοπή καταδίωξης, φαίνεται να αποτελεί συχνή πρακτική, με στόχο να μην κινδυνεύσουν πολίτες αλλά και αστυνομικοί.

«Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον στο 40%-50% των περίπου 30 καταδιώξεων ύποπτων οχημάτων που καταγράφονται ετησίως δίνεται εντολή να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό, υπό τον φόβο παράπλευρων απωλειών. Αυτό που έγινε με τις εντολές για το κλεμμένο όχημα στο Πέραμα δεν είναι εξαίρεση», τονίζουν κυκλοι της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, πριν λίγες εβδομάδες είχε σταλεί προς αστυνομικούς της ΔΙΑΣ από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. sms μέσω viber που έλεγε τα εξής:

«Καλημέρα. Λόγω της επετείου από τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, δεν θα έλθετε καμία ομάδα σε αντιπαράθεση για το θέμα αυτό με πολίτες προκειμένου να αποφευχθούν οι εντάσεις και δυσφήμηση της υπηρεσίας. Επιπλέον, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τους διανομείς (delivery), θα αποφεύγετε το επόμενο διάστημα βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων και κλιμάκωση επεισοδίων με τους εν λόγω οδηγούς».

Μετά δόθηκε η ακόλουθη άτυπη εντολή: «Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα με μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα ύστερα από καταδίωξή του με αστυνομικούς δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Μετά το περιστατικό στο Πέραμα ακολούθησε νέα εντολή μέσω viber προς ένστολους να μην πλησιάζουν σε καταυλισμούς Ρομά και να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ
ΠΡΟΒΟΛΗ