Δημοσίευμα "βόμβα" για παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ: Στο στόχαστρο ακόμα και 12χρονο προσφυγόπουλο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, για το καθεστώς παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων.

Δημοσίευμα
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, ήταν να περάσει υπό τον έλεγχό του Γραφείου του Πρωθυπουργού η εποπτεία της ΕΥΠ και η τοποθέτηση ως επικεφαλής του Παναγιώτη Κοντολέωντα, ο οποίος όπως είχε αποκαλυφθεί δεν τηρούσε τα απαιτούμενα προσόντα, βάσει νομοθεσίας.

Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό (13/11) της φύλλο η Εφημερίδα των Συντακτών, η ΕΥΠ έχει βάλει στο στόχαστρο και παρακολουθεί από ανήλικα προσφυγόπουλα, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έως δημόσιους υπάλληλους και αντιεμβολιαστές, με πλήρη καταγραφή των προσωπικών δεδομένων και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ, από τον Ιούλιο του 2020, με τις πρώτες συγκεντρώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, η διοίκηση της ΕΥΠ κατέγραφε τους εμπλεκομένους, αλλά και το «ιδεολογικό τους υπόβαθρο». Αναφέρεται επίσης πως η ΕΥΠ γνώριζε πως ο αυτές οι συγκεντρώσεις διοργανώνονταν από ακροδεξιές και παραθρησκευτικές οργανώσεων. Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση πως υποκινεί τις διαμαρτυρίες, ενώ μάλιστα υπήρχαν και "ύποπτες" δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως η πλειοψηφία των αντιεμβολιαστών ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναφορές της ΕΥΠ περιελάμβαναν ονοματεπώνυμα, κινητά τηλέφωνα και κοινωνικές δραστηριότητες των «υποκινητών».

Χαρακτηριστική είναι μια αναφορά του περασμένου Ιουλίου:

«Σας γνωρίζουμε ότι το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν συγκεντρώσεις-πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα ληφθέντα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του covid 19 και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια. Επί των ανωτέρω παρακαλούμε για την άμεση διαβίβαση στην κεντρική υπηρεσία οποιασδήποτε πληροφορίας κατέχετε ή καταστεί δυνατόν να συλλέξετε στη Ζ.Ε. (ζώνη ευθύνης) σας, σχετικά με τους συμμετέχοντες (ομάδες - άτομα) στις εν λόγω συγκεντρώσεις (συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών όπως τηλέφωνα, λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιότητα, δράση, το ιδεολογικό τους υπόβαθρο)».

Στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών δημοσιεύονται και οι απαντήσεις που στάλθηκαν προς τα κεντρικά της ΕΥΠ,  όπου και επιβεβαιώνεται υπάλληλοι της Υπηρεσίας έδιναν τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Σε άλλα σήματα αναφέρεται πως «γενικότερα ήταν εμφανής η παρουσία ατόμων του ακροδεξιού χώρου» και καταγράφεται πως κεντρικό σύνθημα μιας συγκέντρωσης ήταν το «κάτω η Χούντα του Μητσοτάκη» συνοδευόμενο από παράθεση στοιχείων για τους διοργανωτές όπου υπογραμμίζεται «η παρουσία τριών κληρικών, μιας γιατρού και ατόμων κυρίως από το χώρο της ακροδεξιάς».

Στο στόχαστρο της ΕΥΠ: Δημοσιογράφοι δικηγόροι και… 12χρονο προσφυγόπουλο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, οι αναφορές και τα σήμετα της ΕΥΠ εστιάζουν και σε άτομα που εμπλέκονται με το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα των προσφύγων.

Συγκεκριμένα υπάρχει σήμα της ΕΥΠ, σύμφωνα με το οποίο ζητούνται πληροφορίες για γυναίκα που εργάζεται στον δημόσιο τομέα (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της ΕΦΣΥΝ) λόγω του ότι «εμφανίζεται ως υπέρμαχος των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών συμμετέχοντας σε καμπάνιες...». Στο σήμα αναφέρονται όλα τα προσωπικά στοιχεία της γυναίκας ώστε να αναλάβει δράση το κλιμάκιο της ΕΥΠ.

Σε άλλο σήμα υπάρχει αναφορά ακόμα και για δικηγόρο που έχει κληθεί να υπερασπιστεί σε δικαστήριο έναν μετανάστη. Και σε αυτή την περίπτωσή, υπάρχει πλήρης αναφορά για τα προσωπικά του στοιχεία (διεύθυνση κατοικίας, κινητό τηλέφωνο) ενώ ζητούνται πληροφορίες για την «εν γένει δράση του».

Η ΕΥΠ φτάνει στο σημείο να  αναζητά πληροφορίες ακόμη και για 12χρονο προσφυγόπουλο, τον Τζαμάλ από τη Συρία, ο οποίος έφυγε από το Χαλέπι όταν ήταν 5 ετών και έφτασε στην Ελλάδα με μια λέμβο από καουτσούκ. Ο Τζαμάλ έγινε γνωστός όταν η γαλλική εφημερίδας Le Monde δημοσίευσε πριν λίγους μήνες ένα σκίτσο του, στο πρωτοσέλιδο ειδικής έκδοσης.

Στο σήμα για τον Τζαμάλ, η υπηρεσία δίνει εντολή στο κλιμάκιο να ελέγξει αν ο 12χρονος κρατείται στην προσφυγική δομή της Κω και να συλλέξει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με αυτόν.

Στο σήμα μάλιστα αναφέρεται πως για την περίπτωση του 12χρονου πρόσφυγα ενδιαφέρεται Έλληνας δημοσιογράφος που έχει ως σκοπό να κάνει σχετικό ρεπορτάζ. Στο σήμα περιλαμβάνονται τα προσωπικά δεδομένα του δημοσιογράφου (όνομα και αριθμός ταυτότητας), όπως και για έναν υπάλληλο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με τον οποίο ο δημοσιογράφος φέρεται να ήρθε σε επαφή προκειμένου να πραγματοποιήσει το ρεπορτάζ του.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ