Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF): Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι καταγγελίες μεγάλων διεθνών δημοσιογραφικών οργανισμών κατά της "ποινικοποίησης" της Ελευθερίας του Τύπου από την ελληνική κυβέρνηση.

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF): Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μεγάλες διεθνείς διαστάσεις παίρνει πλέον η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την Ελευθερία του Τύπου, με την τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με χθεσινή (01/12) τους ανακοίνωση αναφέρονται με πολύ σκληρά λόγια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αντί να εγγυάται τη δημοσιογραφική ελευθερία, η τροπολογία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τους δημοσιογράφους, που αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα φυλάκισης έως και πέντε ετών. Εφόσον οι «ψευδείς πληροφορίες» δεν ορίζονται από το νόμο, οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να διώκουν οποιονδήποτε δημοσιογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του RSF.

Οι ανησυχίες της RSF πηγάζουν επίσης από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιχειρήσει να επηρεάσει και να ελέγξει όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ διανέμοντας δημόσιους πόρους σε φιλοκυβερνητικά Μέσα και θέτοντας τη δημόσια τηλεόραση υπό τον έλεγχό της.

Οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να διώκουν οποιονδήποτε δημοσιογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση

Το άρθρο των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ένας νέος ελληνικός νόμος παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), ζητώντας να αποποινικοποιηθεί αυτό το αδίκημα και να επικεντρωθεί η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στη συστηματική υποστήριξη για αξιόπιστες ειδήσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αγνοώντας τις πολλές διαμαρτυρίες δημοσιογράφους και Διεθνείς Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στις 11 Νοεμβρίου που –επεκτείνοντας τον ορισμό της «ψευδής ενημέρωσης» και ενισχύοντας τις κυρώσει – παραβιάζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να διαδίδουν πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, η διάδοση, δημόσια ή διαδικτυακά, οποιασδήποτε πληροφορίας που «προκαλεί ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» ή «διαταράσσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την άμυνα ή τη δημόσια υγεία» τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης. που κυμαίνεται από 3 μήνες έως 5 χρόνια.

Αυτές οι κυρώσεις δεν περιορίζονται στον υπογράφοντα δημοσιογράφο αλλά ισχύουν επίσης για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης που το δημοσιεύουν ή απλώς δημοσιεύουν συνδέσμους προς αυτό.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταγγείλουν κατηγορηματικά αυτόν τον νέο Ποινικό Κώδικα στην Ελλάδα ως επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του RSF στην Ε.Ε. και τα Βαλκάνια.

«Αν και είναι θεμιτό να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς πληροφορίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οι ποινές φυλάκισης δεν παίζουν κανένα ρόλο στην αναζήτηση της αλήθειας. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προωθούν αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα απαραίτητα εργαλεία είναι ήδη στη διάθεσή τους».

Αντί να εγγυάται τη δημοσιογραφική ελευθερία, η τροπολογία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τους δημοσιογράφους, που αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα φυλάκισης έως και πέντε ετών. Εφόσον οι «ψευδείς πληροφορίες» δεν ορίζονται από το νόμο, οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να διώκουν οποιονδήποτε δημοσιογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες της RSF πηγάζουν επίσης από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιχειρήσει να επηρεάσει και να ελέγξει όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ διανέμοντας δημόσιους πόρους σε φιλοκυβερνητικά Μέσα και θέτοντας τη δημόσια τηλεόραση υπό τον έλεγχό της.

Αυτές οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, μαζί με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν συστηματικά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη μεταναστευτική κρίση, αποτελούν αντικείμενο αποστολής στην Ελλάδα πολλών οργανώσεων Ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της RSF, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Το RSF καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει έναν δομημένο και μόνιμο διάλογο με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αυτό μπορεί να βοηθηθεί με την προώθηση του Journalism Trust Initiative, ενός εργαλείου αυτορρύθμισης που αναπτύχθηκε από την RSF που διευκολύνει τον εντοπισμό και την υποστήριξη αξιόπιστων δημοσιογραφικών πηγών ειδήσεων και πληροφοριών.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ